Zorg en Zekerheid Leiden wil elk seizoen meedoen om de prijzen. Doordat afgelopen seizoen de NBB-beker in de wacht werd gesleept, mag de Leidse club gaan spelen voor de SuperCup, de opening van het nieuwe seizoen van de Dutch Basketball League. Komende zondag is het zo ver, want dan neemt Zorg en Zekerheid Leiden het in Zwolle op tegen Landstede Hammers Zwolle.

De SuperCup is de strijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. Als de landskampioen ook de beker wint, dan mag de verliezend bekerfinalist aan deze wedstrijd meedoen. De strijd om deze immens grote bokaal werd voor het eerst afgewerkt op 24 september 2011. Op neutraal terrein, in Utrecht, werd Zorg en Zekerheid Leiden de eerste winnaar van de SuperCup. Donar werd met 66-60 verslagen.

Dit was tevens de laatste editie op neutraal terrein. Sindsdien werd de strijd om de SuperCup in de thuisbasis van de landskampioen afgewerkt. Zorg en Zekerheid Leiden was in 2012 ook de sterkste. In Den Bosch werd het toen nog EiffelTowers geheten Bossche team met 57-67 verslagen.

Als landskampioen mocht Zorg en Zekerheid Leiden bij aanvang van het seizoen 2013/2014 proberen om de SuperCup voor het derde jaar op rij in de wacht te slepen. Dat lukte niet, want in de Vijf Meihal was SPM Shoeters Den Bosch met 47-68 te sterk.

Ook in 2014 mocht Zorg en Zekerheid Leiden in deze openingswedstrijd van het nieuwe seizoen aantreden. Donar nam echter revanche voor de nederlaag van 2011. In Groningen werd het 78-67.

Daarna zou het tot 2018 duren voordat Zorg en Zekerheid Leiden weer om de SuperCup mocht strijden. De Leidse ploeg was tegen Donar dicht bij het veroveren van de derde SuperCup in haar bestaan, maar in de slotfase gaf de Groningse routine de doorslag: 74-69.

Zodoende staat het aantal SuperCups voor Zorg en Zekerheid Leiden nog steeds op twee. Landstede Hammers, dat toen nog Landstede Basketbal heette, heeft pas één keer mogen strijden om de SuperCup. Dat leverde de Zwolse formatie wel de eerste prijs in haar bestaan op. In 2017 werd het ongenaakbaar geachte Donar in MartiniPlaza pootje gelicht: 69-77.

De wedstrijd om de SuperCup is een herhaling van de bekerfinale van afgelopen seizoen. Dat duel werd eveneens in het Theater van de Sport gespeeld. Het was een duel op het scherp van de snede. Kenneth Simms kreeg in het derde kwart een diskwalificerende fout, waardoor de Leidse rotatie nog smaller werd. Immers, Mohamed Kherrazi kon door een blessure niet spelen. Vanuit een onverwachte hoek kwam toen hulp, want vanaf de bank schoot Sergio de Randamie met scherp. Zorg en Zekerheid Leiden won dat duel met 69-87 en pakte daarmee voor het eerst sinds 2013 weer een prijs.

Namens Zorg en Zekerheid Leiden komt er wel een iets andere ploeg op het Zwolse plankier in actie. Worthy de Jong, Marijn Ververs en Sergio de Randamie kwamen in de bekerfinale van afgelopen seizoen binnen de lijnen. Voor Drago Pasalic is het spelen van wedstrijden om de SuperCup niet vreemd. De lange Kroaat heeft dat met Donar al drie keer mogen doen, wat twee keer winst opleverde. Voor het kwartet Amerikanen (Josh Cunningham, Jarvis Williams, Tayler Persons en Braxton Huggins) is dit uiteraard nieuw.

Landstede Basketbal kende iets minder wijzigingen. Kaza Kajami-Keane, Olaf Schaftenaar en Freek Vos zijn uit Zwolle vertrokken, maar de Amerikanen Noah Dahlman en Sherron Dorsey-Walker zijn aan hun derde seizoen op rij begonnen. Met Mohamed Kherrazi heeft Landstede een goede verdediger en rebounder binnengehaald.

Voor wie de reis naar Zwolle niet onderneemt (vorig seizoen was de Leidse publieke inbreng zo fantastisch dat het net een thuiswedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden leek), de NOS zendt het duel rechtstreeks uit op de televisie en via hun stream. Het duel begint om 13.30 uur.


Eredivisie LandstedeHammers SuperCup

Meer nieuwsberichten