78-68

Datum: zondag 22 september 2019 · 13:30
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

Slechte start doet ZZ Leiden de das om

Zorg en Zekerheid Leiden kende een slechte start in de strijd om de SuperCup. Binnen drie minuten keek de Leidse ploeg al tegen een 11-2 achterstand aan. Landstede Hammers oogde een stuk frisser dan Zorg en Zekerheid Leiden. Nog voor rust liep het verschil op tot 18 punten (40-22). Na de pauze kwam de Leidse ploeg nog een keer terug tot 11 punten, maar verder liet de Zwolse formatie het niet komen: 78-68.

Waren het zenuwen? Misschien het vroege tijdstip? De vermoeidheid van de Italiaanse trip? Feit is dat Zorg en Zekerheid Leiden niet echt scherp aan het duel met Landstede Hammers begon. Na een rake vrije worp uit twee pogingen van Mohamed Kherrazi zette Braxton Huggins de Leidse ploeg voor de enige en meteen laatste keer op voorsprong: 1-2. Balverlies van Sergio de Randamie leidde tot een voordelige marge voor de Zwollenaren. Binnen drie minuten moest coach Rolf Franke bij een stand van 11-2 naar een time-out grijpen.

Het inbrengen van Drago Pasalic zorgde voor wat meer rust in het spel. De sluwe vos stelde Tayler Persons in staat om te scoren. Heel veel haalde het niet uit, want de razendsnelle Jordan Johnson en rasschutter Sherron Dorsey-Walker waren al op stoom gekomen. Met nog vier minuten te gaan in het eerste kwart was het al 20-7. Via Huggins (driepunter) en vrije worpen van Worthy de Jong en Jarvis Williams zorgden voor een 23-15 stand na tien minuten.

De Jong verkleinde met een driepunter bij de start van het tweede kwart de achterstand tot vijf punten. Dik zes minuten later was al duidelijk dat het niet snel goed zou komen met Zorg en Zekerheid Leiden. De Zwolse landskampioen was weggelopen naar 40-22 en een dik pak slaag hing in de lucht.

Josh Cunningham scoorde in korte tijd vier punten, waaronder een enorm harde dunk, maar veel meer dan dat liet de Amerikaan niet zien. Na rust zou hij snel naar de bank verdwijnen en niet meer binnen de lijnen terugkeren. Misschien was die dunk van Cunningham wel het sein voor de Leidse spelers om er meer energie in te steken. Via een nieuwe driepunter van De Jong en twee vrije worpen van Pasalic kwam Zorg en Zekerheid Leiden twee minuten voor de pauze terug tot 42-31. Daarna stokte de inhaalrace en deed Landstede er nog gauw zes punten bij voor een 48-31 ruststand.

Nu heeft Zorg en Zekerheid Leiden wel vaker achter gestaan in Zwolle. De Leidse ploeg startte na de pauze beter aan de tweede helft dan Landstede Hammers. Persons herstelde zich van een matige eerste helft en begon wat vaker te scoren. De Amerikaanse guard kreeg steun van zijn landgenoot Williams, die voor een doordunk zorgde en daarna vogelvrij de bucket in mocht dribbelen om nog een dunk los te laten. Vier minuten voor het einde van het derde kwart schoot De Randamie 54-43 op de borden. Meer zat er in het kwart, dat weliswaar gewonnen werd met 12-17, niet in. Na een buzzerbeater van Persons werd de derde periode afgesloten bij 60-48.

Johnson, goed voor 26 punten, tekende voor de eerste vier punten van het laatste kwart. Even leek Zorg en Zekerheid Leiden zich daarna te herstellen door een drietje van Persons en een goaltending op een halve lay-up van De Jong, maar opnieuw hield de Zwolse formatie stand. Halverwege het laatste kwart dunkte Kherrazi tegen zijn oude ploeg voor 71-55. Persons (16 punten) en Williams (19 punten) bezorgden de jurytafel nog wat werk, maar verder dan 78-68 kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet.

Duidelijk is, dat er nog wel wat werk weggelegd is voor Franke en assistent-coach Ferry Steenmetz. Door diverse blessures tijdens de voorbereiding (Pasalic, Williams) zijn de automatismen nog niet ingeslepen. Het pleit voor de Leidse ploeg dat er na zo’n matige start wel gestreden werd voor een beter resultaat. Het vizier kan nu gericht worden op de competitie en iets later de beker, waar nog twee prijzen te verdienen zijn.