Zorg en Zekerheid Leiden speelt vanmiddag om 14.00 uur de wedstrijd om de Nederlandse SuperCup. Tegenstander in de Vijf Meihal is Landstede Hammers uit Zwolle. Voor Zorg en Zekerheid Leiden is het de achtste keer dat de ploeg gaat strijden om de Nederlandse SuperCup. Drie keer wist Zorg en Zekerheid Leiden beslag te leggen op deze bokaal.

De SuperCup werd in 2011 geïntroduceerd. De landskampioen van het voorgaande seizoen zou het nieuwe seizoen openen met een wedstrijd tegen de bekerwinnaar. De eerste editie vond in Utrecht plaats. Zorg en Zekerheid Leiden versloeg Donar met 66-60.

Ook in de tweede editie ging de bokaal naar Leiden. In Den Bosch werd de thuisploeg door de Leidenaren met 57-67 verslagen. Daarna pakte een periode van droogte aan. Van Den Bosch (2013), Donar (2014 en 2018) en Landstede Hammers (2019) werd verloren. In 2021 kon de Leidse ploeg weer juichen. In de eigen Vijf Meihal werd Basketbal Academie Limburg, de verrassende bekerwinnaar van 2021, met 87-74 verslagen.

Afgelopen seizoen werd Zorg en Zekerheid Leiden landskampioen en bekerwinnaar. Dit betekende dat de verliezende bekerfinalist Landstede Hammers het tegen Zorg en Zekerheid Leiden mag opnemen in de strijd om de Nederlandse SuperCup.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden een goede, laatste test om te zien waar de ploeg nu staat. In de wedstrijd om de BNXT SuperCup legde Filou Oostende de zwakke plekken van de Leidse formatie bloot. Misschien was er sprake van een collectieve offday, maar de Belgische kampioen was met 59-89 veel te sterk voor Zorg en Zekerheid Leiden. Daags voor de wedstrijd om de Nederlandse SuperCup kwam Zorg en Zekerheid Leiden overigens ook nog in Duitsland in actie tegen Basketball Löwen Braunschweig. Van deze Duitse topploeg werd met 106-79 verlooren, al moet daarbij wel worden gezegd dat coach Doug Spradley de speeltijd behoorlijk verdeelde en er niemand langer dan 24 minuten binnen de lijnen stond.

Bij Landstede Hammers is de bezem aardig door de selectie gehaald. De Nederlanders Boyd van der Vuurst de Vries (Den Helder Suns), Roel van Overbeeke (Yoast United) en Ralf de Pagter (gestopt) zijn er niet meer bij. Ook de buitenlandse troeven zijn verdwenen. De nieuwe coach Jean-Marc Jaumin mocht de Nederlanders Terrence Bieshaar, Tim Hoeve en de talentvolle Tjall de Vaal begroeten. Daarnaast werden vijf nieuwe buitenlandse spelers ingevlogen: drie Amerikanen, een Kroaat en een Tsjech.

De wedstrijd om de SuperCup begint zondag om 14.00 uur. Kaarten voor deze wedstrijd in de Vijf Meihal kun je hier bestellen.


Eredivisie LandstedeHammers Preview SuperCup Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten