In het Nederlandse deel van de BNXT League zijn nog drie ploegen ongeslagen. Dat geldt voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat deze week de twee andere ongeslagen ploegen treft. Op vrijdagavond (aanvang 20.30 uur) gaat de Leidse ploeg op bezoek bij Yoast United, twee dagen later wacht de krachtmeting in de Vijf Meihal (aanvang 15.00 uur) met Heroes Den Bosch. Na die Nederlandse basketbalklassieker wordt afscheid genomen van Worthy de Jong.

Yoast United had een prima schema om de eerste drie wedstrijden zonder nederlaag door te komen. In Aris Leeuwarden, Basketbal Academie Limburg en Den Helder Suns trof het team van coach Paul Vervaeck geen traditionele top-5-formatie. Dat bood perspectief voor een goede start, al neemt niet weg dat de formatie uit Bemmel wel behoorlijk spel moest laten zien om die drie duels ook daadwerkelijk in winst om te zetten.

De absolute smaakmaker van Yoast United is de Amerikaan Spencer Levi. In drie duels komt Levi tot gemiddeld 19.3 punten en 12.3 rebounds. Daarmee is hij overigens geen topscorer bij de Bemmelse formatie, want die eer gaat naar Vincent Cole, gemiddeld 23.3 punten en meer dan twee rake driepunters per wedstrijd. Francis Lacis, een forward uit Letland, is per wedstrijd goed voor 13.3 punten en drie rake driepunters per wedstrijd.

De guardlijn zou gevormd worden door Mike Schilder en Mack Bruining. Schilder (gemiddeld 18 punten en 8 assists) ontbrak afgelopen zondag in het duel tegen Den Helder Suns. Mack Bruining is tegen een langdurige schorsing aangelopen. Yoast United versterkte zich daarom met Sigfredo Casero Ortiz. Andere bekende spelers zijn de Nederlanders Wietze Nossek (voorheen Basketbal Academie Limburg) en Bart van Schaik (afkomstig van Landstede Hammers).

Op zondag wordt om 15.00 uur aangetreden tegen landskampioen Heroes Den Bosch. De formatie van coach Erik Braal onderging ook een ware metamorfose. Boy van Vliet, Thomas van der Mars, Austin Price, Keime Helfrich en de zelden spelende Florian Rijkers vertegenwoordigen ook dit seizoen weer Heroes Den Bosch, dat onlangs nog afscheid nam van Mohamed Kherrazi.

International Jito Kok en de uit Amerika teruggekeerde Lagio Grantsaan waren de Nederlandse aanwinsten. Verder werd de selectie versterkt met Donte Thomas (Donar), de Australische guard Emmett Naar, Verners Kohs uit Letland, de Noorse forward Chris-Ebou Ndow en de Amerikaanse guard Kobe Webster.

Als landskampioen mocht Heroes Den Bosch kwalificatiewedstrijden voor de Basketball Champions League spelen. In dat doel slaagde de ploeg uit Noord-Brabant niet. In de halve finale was Malaga veel te sterk voor de Bosschenaren, die nu verder mogen in de FIBA Europe Cup.

Na afloop van deze topper vindt het afscheid van Worthy de Jong plaats. Mister ZZ Leiden, die elf seizoenen voor de club uit de Sleutelstad uitkwam, maakt momenteel furore in het internationale 3x3 basketbal, met als einddoel de Olympische Spelen in 2024 in Parijs. De 34-jarige De Jong sloot zijn carrière af als ZZ-leider in alle statistische categorieën. In 527 wedstrijden stond De Jong 15.393 minuten binnen de lijnen en daarin was hij goed voor 6.808 punten, 2.630 rebounds, 1.692 assists, 1.123 steals en 295 blocks. Het zal nog jaren duren eer iemand enigszins in de buurt van die cijfers kan komen, laat staan die getallen te overtreffen. Met recht dat een groots afscheid zeer verdiend is.


Afscheid Eredivisie HeroesDenBosch Thuiswedstrijd WorthyDeJong YoastUnited

Meer nieuwsberichten