Zorg en Zekerheid Leiden speelt zondagmiddag de laatste uitwedstrijd van de halve competitie, die voorafgaat aan de splitsing in een Elite A en een Elite B. Yoast United, dat zondag gastheer van de Leidse ploeg is, is nog in een hevige strijd verwikkeld om zich bij de beste zes ploegen te kwalificeren. Het treffen in De Schaapskooi in Bemmel begint om 16.00 uur.

Zorg en Zekerheid Leiden was al enige tijd zeker van deelname aan de Elite A. De vraag is alleen op de Leidse ploeg als koploper het tweede competitiedeel ingaat. Die vraag is gerechtvaardigd nu Zorg en Zekerheid Leiden afgelopen donderdag tegen een eerste nederlaag opliep. In Den Bosch wist Heroes het duel na verlenging met 88-87 te winnen. Zowel in de reguliere speeltijd als in de verlenging had Heroes de laatste aanval met op het scorebord een voorsprong voor de Leidenaren. In beide gevallen hadden de Bosschenaren een aanvallende rebound nodig om er in het eerste geval een verlenging uit te slepen en in het tweede geval de wedstrijd te winnen. Dat er wel het een en ander gebeurde met de wedstrijdklok en een niet gefloten fout op Riley LaChance doet er nu niet meer toe. Beter is het om dit soort situaties in het vervolg van de competitie te voorkomen.

Yoast United is nog niet zeker van deelname aan de Elite A. De ploeg van assistent-bondscoach Matthew Otten deelt de vierde plaats met Zeeuw & Zeeuw Feyenoord en Heroes Den Bosch. De drie formaties hebben 12 punten behaald uit 9 wedstrijden. Den Helder Suns volgt dit trio op de zevende plaats met twee punten minder. Het is niet uit te sluiten dat er meer ploegen gelijk gaan eindigen en dat een daarvan veroordeeld wordt tot spelen in de Elite B. Den Helder Suns heeft op basis van onderling resultaat het voordeel ten opzichte van de Rotterdammers en Heroes Den Bosch, maar verloor het onderlinge treffen met Yoast United. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord won van Yoast United, maar verloor van Heroes Den Bosch. Yoast United speelt aankomende donderdag nog tegen Heroes Den Bosch. Het heeft geen zin om te speculeren, anders dan dat Yoast United van Zorg en Zekerheid Leiden moet winnen om niet afhankelijk te worden van andere resultaten.

Als je Yoast United en Zorg en Zekerheid Leiden tegenover elkaar zet, zie je dat de Leidse ploeg makkelijker scoort en tegen betere percentages. Reboundend is er niet al te veel verschil tussen beide formaties. Yoast United pakt meer steals dan Zorg en Zekerheid Leiden, maar heeft daarentegen ook veel meer balverlies. Austin Luke, de motor van de formatie uit Bemmel, speelt hierin wel een rol. Met 2.9 steals per wedstrijd pakt hij de meeste ballen van tegenstanders af, maar hij levert het leder ook 3.3 keer per wedstrijd in. Wel komt hij gemiddeld tot 13.1 punten en 9.9 assists, waarmee hij de top 10 van de DBL aanvoert. Ook in het stealsklassement staat Luke bovenaan.

Naast Luke scoren nog vier andere spelers in de dubbele cijfers: de linkshandige schutter Kaleb Warner (15.6 punten en 2.9 rake driepunters per wedstrijd), Jett Speelman (15.3 punten en 2.7 rake drietjes per duel), de enorm sterke Andres Ibarguen (15.7 punten en 9.0 rebounds) en Keime Helfrich (12.3 punten en 2.1 rake driepunters per wedstrijd). Matthew van Tongeren en Jesse Markusse zorgen voor de broodnodige DBL-ervaring.

Het ziet er naar uit dat de Leidse ploeg het zondag ook zonder Emmanuel Nzekwesi moet doen. Het missen van de topscorer en de een na beste rebounder van de Dutch Basketball League is geen pretje. Wat dat aangaat is de komst van Nick King geen overbodige luxe. De Amerikaan, die nog geen twee weken in Nederland is, pakte tegen Heroes Den Bosch uit met 25 punten (11 uit 15 schot) en 12 rebounds. Het zou voor Zorg en Zekerheid Leiden wenselijk zijn wanneer King zich onder de borden laat gelden, want juist daar ligt de zwakke plek van Yoast United.

De wedstrijd is zowel via de (betaalde) livestream als de livestats te volgen.


Bemmel Eredivisie YoastUnited

Meer nieuwsberichten