Zorg en Zekerheid Leiden maakt zondag 12 maart voor de zevende keer zijn opwachting in de nationale bekerfinale, de strijd om de zogenoemde Basketball Cup. Drie keer eerder werd er gewonnen. De laatste keer in 2019 toen in Zwolle werd gewonnen van Landstede Hammers. Op 12 maart staan beide ploegen wederom in Zwolle tegenover elkaar, aanvang 16.00 uur.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in het afgelopen decennium een behoorlijke traditie opgebouwd als het gaat om het bekertoernooi. Dat is ook waar de Leidse formatie ooit voor het eerst een prijs won. In de finale van 2010 werd Amsterdam eenvoudig opzij geschoven: 88-63. Twee jaar later was het opnieuw raak. Het in de finale gekomen Matrixx Magixx uit Nijmegen werd met 88-74 verslagen.

In 2014 en 2016 bereikte Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw de eindstrijd. In 2014 was Donar te sterk: 71-79. In 2016 werd de finale in Zwolle gespeeld. Er waren televisiebeelden nodig om tot grote woede van Eddy Casteels en Mohamed Kherrazi Heroes Den Bosch tot winnaar uit te roepen. De score van Kherrazi was een fractie na het eindsignaal, waardoor de beker naar Den Bosch ging: 57-58.

In 2018 stond Donar weer in de weg van een derde bekertitel voor Zorg en Zekerheid Leiden: 71-87. Die hattrick werd een jaar later wel verzilverd. Ondanks het voortijdig wegsturen van Kenneth Simms en het niet meespelen van een geblesseerde Kherrazi werd in Zwolle met 87-69 van Landstede Hammers gewonnen. Het veel scorende kwartet Worthy de Jong, Maurice Watson, Clayton Vette en Darius Thompson kreeg onverwacht steun van Sergio de Randamie, die mogelijk zijn beste wedstrijd voor Zorg en Zekerheid Leiden speelde. De goedlachse De Randamie pakte uit met 15 punten en drie rake driepunters. In die finale kwam de toen nog 20-jarige Marijn Ververs ook nog vier minuten binnen de lijnen.

Dit was een van de weinige keren dat beide ploegen elkaar in het bekertoernooi troffen. In 2016 bereikte Zorg en Zekerheid Leiden de finale door Landstede in de halve finale uit te schakelen. In Leiden werd met 87-69 gewonnen, in Zwolle werd daarna met 73-62 verloren. In 2020 kwamen beide ploegen elkaar ook tegen in de halve finale. Twee dagen nadat Zorg en Zekerheid Leiden zich via Heroes Den Bosch had geplaatst bij de laatste vier, ging de thuiswedstrijd na een desastreus begin met maar liefst 72-88 verloren. In Zwolle wist de Leidse ploeg nog wel te winnen, maar de marge was niet groot genoeg: 80-92.

In competitieverband hebben beide ploegen elkaar dit seizoen ook al twee keer getroffen. In Zwolle kwam Zorg en Zekerheid Leiden op ruime afstand te staan, totdat de Leidse ploeg een 25-0 run plaatste. Uiteindelijk ging het laatste schot mis en werd er met 84-83 verloren. De terugwedstrijd in Leiden leverde een 76-65 overwinning op. Landstede speelde die wedstrijd zonder Arnaldo Toro Barea en recent heeft de ploeg uit Zwolle nog meer lengte toegevoegd door Jesse Waleson tot het einde van het seizoen te huren van Filou Oostende.

Een heel contingent Leidse supporters zal zondag bij de bekerfinale aanwezig zijn. Het gaat er ongetwijfeld om spannen.


BasketballCup Bekerfinale Eredivisie LandstedeHammers Preview

Meer nieuwsberichten