Na de spectaculaire overwinning tegen Bakken Bears, moet Zorg en Zekerheid Leiden voordat het naar Rusland afreist nog even het vizier richten op de Dutch Basketball League. In Weert neemt de Leidse ploeg het zondagmiddag namelijk op tegen hekkensluiter Basketball Academie Limburg. De kans bestaat dat Zorg en Zekerheid Leiden dan een nieuw record vestigt.

Het wordt de derde keer dat Zorg en Zekerheid Leiden het opneemt tegen de formatie uit Limburg. In de openingswedstrijd van de competitie bood Basketball Academie Limburg uitstekend partij. Vlak na rust, bij een stand van 42-34 in het voordeel van de ploeg uit Weert, plaatste Zorg en Zekerheid Leiden een 0-12 run om de voorsprong te pakken. Door een 11-29 score in het derde kwart was de winst voor de Leidse ploeg al redelijk veilig gesteld. Uiteindelijk werd het 65-82.

Tony Washington, een van de gevaarlijkste spelers van Basketball Academie Limburg, zette met 12 punten en 13 rebounds een double double neer. Ivan Simic kwam eveneens tot 12 punten. Opvallend detail: de Limburgers waren 14 keer succesvol van buiten de driepuntslijn, binnen de grote cirkel werd slechts zeven keer gescoord. Worthy de Jong (21 punten) en Darius Thompson (20 punten) waren de succesvolste Leidse aanvallers.

Op 24 november was er nauwelijks sprake van spanning. Zorg en Zekerheid Leiden pakte in de eigen Vijf Meihal een 62-37 voorsprong bij rust. Na de pauze wist Basketball Academie Limburg beter tegengas te geven. Bij een stand van 72-40 volgde een 0-7 run van de Limburgers. De marge aan de eindstreep bedroeg mede daardoor 27 punten: 100-73.

Dit keer kwamen de Weerter scores wat dichter bij de basket. Tegenover 10 driepunters stonden 21 tweepunters. Washington had 18 punten (en 9 rebounds), Simic tekende voor 13 punten en Jules Schild had er 12. Nino Gorissen eindigde met 10 assists. Clayton Vette kwam voor de Leidse ploeg tot 24 punten (en 8 rebounds). Maurice Watson Jr. (7 assists) en Thompson (9 assists) noteerden 18 punten.

Bij Basketball Academie Limburg is het altijd afwachten wie er kan spelen. De ploeg van Radenko Varagic wordt geregeld geplaagd door (langdurig) blessureleed. Zo miste Washington de laatste drie wedstrijden van de Limburgers. Frerik Adriaans heeft er twee maanden uitgelegen, maar voegde zich begin januari weer bij het team. Amer Banda is out for the season en Joey Liem is na de eerste wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden niet meer in actie gekomen voor Basketball Academie Limburg.

Met alle respect voor de jonge Limburgers, maar theoretisch zou dit een wedstrijd kunnen zijn waarin Rolf Franke de speeltijd wat kan verdelen en belangrijke spelers met het oog op het duel tegen Avtodor Saratov van aankomende woensdag wat meer rust te geven.

Het is overigens al lange tijd geleden dat Zorg en Zekerheid Leiden een nederlaag tegen een Limburgse ploeg heeft geleden. De laatste nederlaag in Weert is al weer bijna zes jaar geleden. BSW Weert won dat duel op 19 maart 2013 met 84-73. Sindsdien is er niet meer verloren van Weert, waardoor de winning streak nu 25 zeges bedraagt.

Over streaks gesproken. Zorg en Zekerheid Leiden verbeterde vorige week in Dordrecht al het record van meeste uitzeges op rij (acht stuks), maar kan zondag nog een ander record uit de boeken spelen. Namelijk dat van meeste overwinningen op rij in de reguliere competitie. Tussen 6 november 2010 en 8 januari 2011 boekte Zorg en Zekerheid Leiden twaalf competitiezeges op rij. In Dordrecht werd dat record geëvenaard door de ploeg van coach Rolf Franke. Volgt zondag dan de dertiende overwinning op rij?

Vanuit Weert wordt momenteel geen livestream verzorgd. Wel zijn er live stats, zodat de thuisblijvers via deze link op de hoogte kunnen blijven van het wel en wee van de Leidse ploeg in het zuiden van het land. Het duel begint om 16.00 uur.

 


Eredivisie EuroCup

Meer nieuwsberichten