Het was even passen en meten in het 3x3 schema van Worthy de Jong, maar uiteindelijk kon er vandaag – zondag 23 oktober – dan officieel afscheid genomen worden van Mister ZZ Leiden, die elf van de laatste twaalf seizoenen de kleuren van Zorg en Zekerheid Leiden verdedigden.

Er was veel werk aan besteed om Worthy de Jong een meer dan verdiend afscheid te bieden. Overal op de tribune lagen klappers en er was ook een lading zwarte shirts gedrukt speciaal voor het afscheid van Worthy.

De huidige spelersgroep en een aantal oud-spelers (Rogier Jansen, Floris Versteeg, Sergio de Randamie, Thomas Koenis en Arvin Slagter) vormden een erehaag voor Worthy, die vergezeld door zijn twee zoontjes onder luid applaus uit de kleedkamer tevoorschijn kwam.

Op het scherm in de Vijf Meihal werd een highlight filmpje vertoond, waarna voorzitter Marcel Verburg het woord nam om Worthy te bedanken voor alles wat hij voor de club en het basketbal in het algemeen heeft betekend. Na het overhandigen van een cadeau door het bestuur van de club, werd een serie videoboodschappen op het scherm getoond. Jeroen van der List, Emmanuel Nzekwesi, Jhonathan Dunn, Arunas Mikalauskas en TJ Jackson hadden mooie teksten voor Worthy.

Henk Gerla bood vervolgens namens hoofdsponsor Zorg en Zekerheid een kunstwerk aan. Hij dankte Worthy ook voor al zijn activiteiten voor de hoofdsponsor.

Stefan Wessels, in de hal vanuit zijn managersfunctie bij Heroes Den Bosch, nam als oud-tegenstander ook het woord en bedankte Worthy voor alle battles. Ook had hij nog een cadeau voor Worthy.

Daarna volgde opnieuw een serie videoboodschappen. Dit keer van Seamus Boxley, Toon van Helfteren en Monta McGhee. Worthy raakte zichtbaar geëmotioneerd van het aanhoren van de lovende woorden van zijn oud-teamgenoten en oud-coach.

Akif Han, voorzitter van de Blauwe Brigade was de volgende die Worthy toesprak, al werd ook hij af en toe onderbroken door het gezang van de nog steeds volgepakte tribunes. Ook de supportersvereniging had een mooie bos bloemen en een cadeau voor de basketballer meegenomen.

Uit handen van locoburgemeester en sportwethouder Fleur Spijker ontving Worthy de Gouden Speld van Verdienste van de stad Leiden. Hij was een ware ambassadeur voor de stad Leiden.

Tot slot nam Marcel Verburg nogmaals het woord. Als eerste vond de onthulling van de Worthy de Jong Tribune plaats. Daarna werd een banier uitgerold ter ere van het retirement van het shirt van Worthy. Geen enkele speler zal ooit nog het nummer 6 kunnen dragen in de hoofdmacht van Zorg en Zekerheid Leiden. Zowel het bord van tribune als de banier krijgen volgend seizoen een plek in de nieuwe thuishaven van Zorg en Zekerheid Leiden.

Het laatste woord was aan Worthy, die af en toe met een brok in de keel, de zaal toesprak. Hij haalde zijn vrouw Zoë en zijn moeder naar voren om mee te laten delen in het eerbetoon. Na de woorden van Worthy maakte hij nog een ereronde langs de tribunes die hij als speler al zo vaak had gemaakt. Alleen duurde het dit keer wel wat langer, want iedereen wilde hem nog even de hand schudden, een foto maken met Worthy of een stevige omhelzing geven. Het was dan wel een afscheid, maar Worthy zal nooit helemaal weg zijn. Worthy is en blijft een Leidenaar!


2022m10afscheidWorthy Afscheid Eredivisie Retirement Tribune WorthyDeJong

Meer nieuwsberichten