Nu het er naar uitziet dat de Dutch Basketball League over twee weken weer van start gaat (en de eerste oefenwedstrijd al achter de rug is), gaan we nog één keer verder met een verhaal uit In The Paint. Normaal is deze seizoengids van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball bij de eerste thuiswedstrijd mee te nemen, maar dat liep dit jaar natuurlijk anders. Immers, publiek was (en is) niet welkom bij de wedstrijden. Vandaag publiceren we dus laatste verhaal: een gesprek met Worthy de Jong, hét gezicht van het Leidse basketbal.

Het is haast niet voor te stellen, maar er waren tijden dat basketbal voor Worthy de Jong niet prioriteit nummer één was. Zoals velen in Nederland heeft de Amsterdammer in zijn jonge jaren vooral gevoetbald. “Als kind groei je op met voetbal, de meest gespeelde sport in Nederland.” Pas toen hij elf jaar was, ging de knop om naar basketbal.

Als je het over passie en basketbal hebt, dan kom je meteen uit bij Worthy de Jong. De nestor van het huidige team van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball, die aan zijn tiende seizoen in Leidse dienst gaat beginnen, laat altijd alles wat hij heeft achter op de vloer.

Zelf heeft hij wel een idee waar die drive om steeds beter te worden vandaan komt. “Mijn vader heeft altijd gebasketbald. “De drive was eerst om te kijken of ik beter kon worden dan mijn vader, meer kon bereiken”, vertelt Worthy. “Daarna ging het puur om persoonlijke groei en het leveren van prestaties.”

Hoewel hij tot zijn elfde jaar nog bleef voetballen, gooide Worthy af en toe wel een balletje, alleen speelde basketbal nog geen hoofdrol. Tot het moment dat hij kon kiezen welke sport hij wilde gaan doen. “Toen heb ik in principe gekozen voor basketbal.”

In de flat waar hij als jongetje woonde, leefden ook twee meisjes met wie Worthy vaak buiten speelde. “Zij gingen altijd naar een basketbalclub om trainingen te volgen. Dat was Club 2000. Daar ben ik blijven hangen. Die passie en drive voor basketbal zijn dus te danken aan mijn vader en die twee meisjes.”

Vriendschap
Dat de keuze voor basketbal een goede is geweest, is de afgelopen jaren wel gebleken. Zowel met Zorg en Zekerheid Leiden Basketball als met de Orange Lions is Worthy in veel landen geweest. “Ik heb enorm veel gezien van de wereld.” Basketbal bracht hem ook veel vriendschappen. “In elk jaar heb ik wel medespelers gehad die vrienden zijn geworden en met wie ik nog steeds kan communiceren. Mohamed Kherrazi is daar een goed voorbeeld van. Onze connectie was heel sterk. We hebben echt niet alleen maar highs gehad, we hebben ook lows gehad en ruzie gemaakt. Vriendschap kan een hele goede toegevoegde waarde in wedstrijden zijn.”

Basketbal heeft hem al vroeg de wil om altijd te winnen bijgebracht. Als de 32-jarige guard op training een potje verliest, kan hij daar slecht tegen. “In wedstrijden kan ik daar op de een of andere manier beter tegen. Dat wil niet zeggen dat ik in wedstrijden niet 100% ga. Wanneer we een wedstrijd verliezen, kan ik dat heel snel omzetten naar hoe we verder moeten bouwen. Ik ga kijken wat er verkeerd is gegaan en waar we elke dag aan moeten werken. Ik kan niets meer veranderen aan die nederlaag, ik kan alleen maar werken aan beter worden als team en als individu betere keuzes maken.”

Band met organisatie en fans
Op een seizoen in Frankrijk na speelt Worthy al sinds 2010 voor Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. In Leiden heeft hij een band opgebouwd met de organisatie en de fans die hij niet kwijt wil. “Ik ben zo ver in mijn carrière dat het zeker niet leuk is om naar een andere club te gaan. Wat kan ik daar wel bereiken, wat ik bij Leiden niet kan bereiken? Het enige dat Den Bosch mij zou kunnen bieden, is Europees spelen. Dat heb ik al zes keer met Leiden gedaan. Ik zie niet in dat wij dat opeens niet meer gaan doen. Qua organisatie kan het hier bijna niet beter. Natuurlijk zijn er clubs de meer budget hebben, maar dat wil niet zeggen dat het altijd beter is.”

Na al die jaren heeft Worthy nog altijd de drive om beter te worden. Kampioenschappen winnen, betere keuzes maken in wedstrijden, tegen een hoger percentage driepunters schieten. “Er zijn genoeg andere aspecten van mijn game die kunnen verbeteren.”

Beste verdediger
Eén ding staat nog op het wensenlijstje van Worthy. Twee keer achter elkaar werd hij uitgeroepen tot de beste verdediger in de FIBA Europe Cup. “Het is toch krom dat ik dat in Nederland niet kan worden. Ik heb bijna elk jaar leider bij de intercepties, heb van de guards altijd veruit de meeste geblokte schoten. Dat is nu mijn drive om beter te worden, want dat wil ik nog bereiken.”


Eredivisie InThePaint WorthyDeJong

Meer nieuwsberichten