Zorg en Zekerheid Leiden is in de finale van de Nederlandse play-offs in een lastige situatie beland. In het eerste duel werd meteen het thuisvoordeel weggegeven aan Heroes Den Bosch. De Leidse ploeg zal nu minstens één keer in Den Bosch moeten winnen om de kans op het prolongeren van de titel levend te houden. De eerste mogelijkheid dient zich maandagavond in een nagenoeg uitverkochte Maaspoort (aanvang 20.00 uur) al aan.

Nu zal Zorg en Zekerheid Leiden niet wakker liggen van een bomvolle Maaspoort. De Leidse ploeg heeft tijdens de 18 wedstrijden tellende Europese tournee een aantal hallen meegemaakt waar het bijkans spookte. Denk aan de uitwedstrijden bij het Griekse Iraklis, Bahcesehir in Turkije, Legia Warschau in Polen, Parma-Parimatch in Rusland en de Duitse ploegen Crailsheim en Bayreuth.

Feit is wel dat Heroes Den Bosch afgelopen zaterdag agressiever startte dan de Leidse formatie en al een aantal keren een gat sloeg van 10 punten. Telkens kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer terug, wat op zich te prijzen is. Met nog zes minuten te spelen, was de Leidse ploeg op een 76-73 voorsprong gekomen, net name door goed verdedigend werk van Worthy de Jong en aanvallende acties van Maarten Bouwknecht. Daarna viel de Leidse ploeg stil. Aanvallend werd er balverlies geleden, wat tot dan vrij beperkt was geweest, en verdedigend kon de Leidse verdediging Austin Price (28 punten, 7 uit 10 driepunters) en Shane Hammink niet meer afstoppen. Met als gevolg een 83-92 nederlaag.

Verdedigend zal Zorg en Zekerheid Leiden dus een flink tandje bij moeten zetten. Na afloop gaf Geert Hammink al aan dat 47 punten tegen krijgen in de eerste helft niet goed is. Zo mocht Thomas van der Mars ongehinderd vanaf de kop raak schieten. Natuurlijk komt het voor dat iemand hot is, zoals Price, maar of dat elke wedstrijd het geval zal zijn, is de vraag.

Een tweede punt van aandacht is de verdedigende rebound. In de twee competitieduels had Zorg en Zekerheid Leiden een reboundoverwicht, in de beide bekerduels was de rebound bij Heroes Den Bosch beter verzorgd. Zaterdagavond pakte de Bossche formatie uit met 24 second chance points uit 13 aanvallende rebounds. Zorg en Zekerheid Leiden pakte zelf 10 aanvallende rebounds, maar dat leverde slechts 10 punten op.

Wil Zorg en Zekerheid Leiden maandag winnen, dan zal het beter moeten rebounden en ook meer mogen verlangen dan 5 punten en 5 rebounds van Asbjørn Midtgaard. De Deense reus was in de Europese campagne en in het reguliere seizoen de Leidse rots in de branding. Niet voor niets behoorde Midtgaard tot de drie finalisten voor BNXT player of the year.

Waar ook nog wel wat ruimte ligt, is het spel van Arunas Mikalauskas en Worthy de Jong. Beide spelers misten door blessures een aantal wedstrijden. De Jong speelde al wel in wedstrijd 2 en 3 tegen Landstede Hammers, voor Mikalauskas was het zijn eerste wedstrijd in de play-offs.

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden voor Zorg en Zekerheid Leiden om progressie te boeken in de serie tegen Heroes Den Bosch.


BNXT_League Eredivisie Finale HeroesDenBosch Play-offs Preview

Meer nieuwsberichten