Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede Basketbal hebben zich duidelijk afgescheiden van de achtervolgers New Heroes Den Bosch en Donar. Het toeval wil dat Landstede Basketbal komende zaterdag (9 maart) te gast is in de Vijf Meihal. De eerste keer dat beide ploegen elkaar in Leiden troffen, leverde de enige nederlaag tot nu toe van Zorg en Zekerheid Leiden op.

Wie een blik op de ranglijst werpt, ziet opeens Landstede Basketbal bovenaan staan. Zorg en Zekerheid Leiden staat op de tweede plaats. De Leidse ploeg is virtueel nog ruimschoots de nummer één. Feit is dat Landstede Basketbal twee punten meer heeft, maar ook vier wedstrijden meer heeft gespeeld.

Op 10 november ging Zorg en Zekerheid Leiden in de eigen Vijf Meihal onderuit tegen Landstede Basketbal: 82-87. Met nog vier minuten te spelen, stonden de bezoekers met 72-82 voor. Zorg en Zekerheid Leiden zette een eindsprint in en kwam één minuut voor tijd op gelijke hoogte. Coach Rolf Franke complimenteerde na afloop Landstede Basketbal. “Ik denk dat Landstede zijn huiswerk heel goed heeft gedaan. We kregen te weinig dynamiek in de aanval. Door in de verdediging agressiever te zijn, kwamen we terug.” Overigens viel Kenneth Simms met een blessure uit, wat de wisselmogelijkheden van Franke beperkte, te meer daar Sergio de Randamie ook met een blessure moest toekijken.

Op 6 januari was de return in Zwolle. Doorgaans heeft Zorg en Zekerheid Leiden het lastig met de uitwedstrijd in Zwolle, zo kort na de jaarwisseling. Daar leek aanvankelijk geen sprake van te zijn, want Zorg en Zekerheid Leiden speelde een sterke eerste helft en ging rusten met een 24-43 voorsprong. In het derde kwart stokte het Leidse spel en gooide Olaf Schaftenaar er een serie driepunters in. Via 49-57 na drie kwarten werd het 71-81 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Maurice Watson Jr. was ongrijpbaar voor de Zwolse defensie. Darius Thompson schoot in het vierde kwart een paar belangrijke driepunters binnen.

Nu staat wedstrijd drie op het programma. Mohamed Kherrazi deed afgelopen woensdag niet mee tegen Dinamo Sassari en het ziet er naar uit dat de Leidse international er tegen Landstede Basketbal niet bij zal zijn. Dat betekent opnieuw een kleinere rotatie. Je zou zeggen dat die wedstrijd tegen de Italianen nadelig kan zijn voor Zorg en Zekerheid Leiden, maar Landstede Basketbal kwam donderdag nog in actie tegen New Heroes Den Bosch.

De Zwolse formatie had een verlenging nodig om met 76-69 te winnen. Olaf Schaftenaar speelde 43 minuten, Sherron Dorsey-Walker 41 minuten (27 punten), Ralf de Pagter 37 minuten en Noah Dahlman 34 minuten. De Zwolse bank was ook wat minder diep dan gebruikelijk. Mike Schilder ontbrak in dit duel, Freek Vos speelde één minuut en de vervanger van Frank House, Kayel Locke, heeft zijn draai in Zwolle nog niet gevonden en moest het doen met negen minuten. Kaza Kajami-Keane zal wat meer uitgerust zijn dan zijn medespelers, want de Canadese motor van Landstede Basketbal kwam vanwege vijf persoonlijke fouten niet verder dan 22 minuten.

Als je de speeltijd van Landstede naast die van Zorg en Zekerheid Leiden zet, dan zie je Worthy de Jong op 39 minuten uitkomen, Darius Thompson op 37 en Maurice Watson Jr. en Clayton Vette op 36 minuten. De factor belasting hoeft dus niet per definitie in het nadeel van Zorg en Zekerheid Leiden uit te pakken. Bovendien is er altijd nog de zesde man die de Leidse ploeg over een dood punt kan helpen, zoals dat afgelopen woensdag ook gebeurde.

Overigens zijn de prestaties van Maurice Watson Jr. ook bij de FIBA opgevallen. Met 25 punten (71% schot), 4 driepunters, 7 assists en 2 steals maakt de Leidse guard deel uit van het Europe Cup Team van de Week.

Wedstrijden tegen Landstede Basketbal zijn de krenten in de basketbalpap. Echt een wedstrijd die je niet mag missen. Als Zorg en Zekerheid Leiden ook maar een fractie van het fantastische spel van woensdag kan benaderen, dan wordt dit weer een wedstrijd om van te smullen. Het belooft weer een druk (en heet) avondje te worden in de Vijf Meihal. Nog geen kaartje aangeschaft? Wacht dan niet langer! Hier kun je je kaartje kopen. Be there!


aankondiging Eredivisie

Meer nieuwsberichten