Zorg en Zekerheid Leiden sluit morgen de jaargang 2018 af met een uitwedstrijd voor de competitie tegen Feyenoord Basketball Rotterdam. De wedstrijd in de hal naast dat grote voetbalstadion begint al om 13.00 uur.

Jaren geleden was basketbal tijdens de feestdagen enorm in trek. De ouderen onder ons herinneren zich ongetwijfeld nog het kersttoernooi van Blitz en de Haarlem Basketball Week, die overigens in een later stadium een keer in Rotterdam werd georganiseerd; en nog weer later was er combiweek van Haarlem en Amsterdam. Op 31 december werden vaak wel wedstrijden gepland, alleen waren dat geen late avondwedstrijden, maar twee middagwedstrijden. Ook daar kwamen de bezoekers op af, al is 31 december voor velen wel een werkdag.

Toch moest er wal wat ingepland worden, want Zorg en Zekerheid Leiden heeft op dit moment vier duels achterstand op koploper Landstede Basketbal. Veel ruimte in de komende weken is er eigenlijk ook niet. Het nieuwe jaar wordt op 3 januari al ingeluid met een thuiswedstrijd tegen Donar (altijd leuk om mee te pakken natuurlijk), zondag 6 januari gaat de Leidse trots op bezoek bij Landstede Basketbal. En vanaf 9 januari wordt er ook weer gespeeld voor de FIBA Europe Cup.

Dan is er ook nog het NBB-bekertoernooi. Zorg en Zekerheid Leiden is gekoppeld aan Apollo Amsterdam. De geplande competitiewedstrijd tussen beide ploegen in Leiden, op 12 januari is nu omgezet naar een bekerwedstrijd. De return voor de tweestrijd in de beker staat voor zondag 13 januari op de rol.

Feyenoord Basketball Rotterdam maakt een curieus seizoen door. Zo was daar het snelle vertrek van La’Shard Anderson, het later inpassen van Sam van Dijk, die er tijdens de wedstrijd Leiden voor het eerst erbij was, de terugkeer van Trevor Setty en de langdurige blessures van Jeroen van der List, Coen Stolk en Ties Theeuwkens. Wat betreft zit het Richard den Os ook niet mee. Steeds als hij denkt dan eindelijk een frisse start te kunnen maken met zijn ploeg, valt er weer een bouwsteen weg.

Die wisselende samenstellingen vertalen zich ook in de resultaten. De laatste jaren maken de Rotterdammers steeds vaker aanspraak op de vijfde plaats. Dat leidde afgelopen seizoen tot een plek in de halve finale van de play-offs door het verrassend uitschakelen van New Heroes Den Bosch. Zo voorspoedig gaat het dit seizoen dus niet. Van de eerste vijftien wedstrijden werden er slechts vier in winst omgezet. Wisselvalligheid is wel een beetje troef bij de Rotterdammers. Zo ontsnapte Donar doordat de winnende driepunter net buiten de tijd viel (77-79), maar daar staan dan ook weer twee nederlagen in Den Helder en Amsterdam tegenover.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zelf elf van de twaalf competitieduels in winst omgezet. Alleen Landstede Basketbal was één keer spelbreker. Feyenoord Basketball Rotterdam werd op 20 oktober in Leiden met 88-64 verslagen. Een ietwat vertekend beeld, want de Rotterdammers openden met een 0-10 voorsprong. Die was bij rust wel omgedraaid. Vooral het aantal punten uit Rotterdamse turnovers (36 punten) deed de Rotterdammers geen goed.

Van deze wedstrijd is een livestream beschikbaar. Uiteraard worden er ook livestats bijgehouden. Die vind je hier.


aankondiging Eredivisie

Meer nieuwsberichten