Zorg en Zekerheid Leiden komt zaterdagavond weer in actie voor de BNXT League. De Leidse formatie neemt het om 20.00 uur op tegen The Hague Royals, op een voor Zorg en Zekerheid Leiden nog onbekende locatie, namelijk Sportcampus Zuiderpark.

The Hague Royals speelde afgelopen seizoen ook al op het hoogste niveau. Beide ploegen kwamen elkaar in Leiden tegen tijdens de halve competitie. Zorg en Zekerheid Leiden was in dat duel met 90-64 te sterk voor de Haagse debutant. Dit keer wordt er dus in Den Haag gestreden, maar vanwege de vrijdagavond bekendgemaakte coronamaatregelen zal dat een duel zonder publiek zijn. Een situatie die overigens de komende drie weken zo zal zijn. In die periode staat ook de thuiswedstrijd tegen Donar op de rol en dat duel is hetzelfde lot beschoren.

The Hague Royals is nog niet bepaald op dreef. De ploeg van Bert Samson heeft na negen wedstrijden pas één keer het zoet der overwinning mogen smaken. In de derde speelronde werd in Den Helder met 73-87 van de Suns gewonnen. Tien dagen later ging de return in Den Haag echter verloren met 79-89.

Deividas Kumelis, die er vorig jaar ook al speelde en daarvoor nog actief was bij Aris Leeuwarden, is zonder meer de belangrijkste man in het veld. De Litouwse guard is de beste scorer (14.0), beste rebounder (7.9) en beste aangever (6.3) van The Hague Royals. Haal Kumelis uit de wedstrijd en je bent al een eind op weg om te winnen.

Bryce Smith, een 2.06 meter lange forward/center, is de tweede scorer van de ploeg met gemiddeld 13.3 punten per wedstrijd. Nu is dat enigszins vertekend, want de Amerikaan viel vorige week tegen Landstede Hammers al binnen twee minuten uit met een blessure. Het is de vraag of hij weer genoeg hersteld is om het tegen Zorg en Zekerheid Leiden op te nemen.

Overigens heeft The Hague Royals een behoorlijk Leidse inbreng. Naast coach Bert Samson telt de ploeg nog vier spelers met een Leids verleden, namelijk Jens te Velde, Rick van der Salm, Marnexson Knepa en Skip Samson. Alleen die laatste twee zijn in Leiden voor de hoofdmacht actief geweest. De 1.98 meter lange Knepa speelde in het seizoen 2017-2018 drie wedstrijden voor Zorg en Zekerheid Leiden (twee competitieduels en een bekerwedstrijd). In die in totaal 11 minuten was hij goed voor 2 punten en 2 rebound. Via Italië en Almere is Knepa in Den Haag beland. Skip Samson kwam in het seizoen 2018-2019 alleen een keer in actie tijdens de play-offs tegen Feyenoord. Daarnaast mocht hij aantreden in een bekerduel tegen Onze Gezellen. De 1.97 meter lange Samson maakte zijn minuten vooral in het eerste team van BS Leiden.

Normaal gesproken moet Zorg en Zekerheid Leiden dit duel winnen. De kans is aanwezig dat Asbjørn Midtgaard aan de kant blijft vanwege een voetblessure, zodat hij mogelijk woensdag weer voluit kan spelen in de belangrijke wedstrijd tegen Bahcesehir College. Qua entourage zal het zaterdagavond wat minder zijn dan de meeste spelers gewend zijn, maar dat mag geen belemmering zijn om voor de winst te gaan.


Eredivisie TheHagueRoyals

Meer nieuwsberichten