Zorg en Zekerheid Leiden speelt woensdagavond de kwartfinale van de DBL Cup 2021. In Weert wordt de strijd aangebonden met Basketbal Academie Limburg. Een opmerkelijke confrontatie, want over anderhalve week mag de Leidse ploeg opnieuw naar Sporthal Boshoven. Basketbal Academie Limburg is namelijk ook de tegenstander in de eerste ronde van de play-offs.

Het is al enige tijd geleden dat Zorg en Zekerheid Leiden in het strijdperk trad tegen Basketbal Academie Limburg. In januari gebeurde dat twee keer. Op 9 januari werd een oefenwedstrijd in Leiden met 77-53 gewonnen, elf dagen later werd het voor de competitie 96-69. Omdat Basketbal Academie Limburg zich niet wist te plaatsen voor de Elite A bleven verdere confrontaties uit.

Basketbal Academie Limburg is de jongste ploeg in de eredivisie. Coach Radenko Varagic heeft een mooie mix van Limburgs talent, aangevuld met een paar buitenlandse krachten. Sander Hollanders, 19 jaar jong, is een echte schutter, in het bezit van een snelle release bij zijn driepunters die veelal doel treffen. Het is niet voor niets dat Hollanders zich ontfermde over de Kees Akerboom Trofee (overigens samen met Jett Speelman van Yoast United). In de oefenwedstrijd gooide Hollanders er vijf drietjes in, in het competitieduel was hij drie keer trefzeker.

Roel van Overbeek is geen onbekende voor coach Geert Hammink. In Dordrecht werkte de huidige Leidse coach ook al samen met de Limburgse spelmaker, die door een blessure van de startende spelmaker meer speeltijd kreeg dan verwacht. In de Limburgse formatie is Van Overbeek de dirigent. In beide wedstrijden tegen Zorg en Zekerheid Leiden zat hij in de dubbele cijfers ( 11 en 14 punten) en deelde hij ook de meeste assists uit: 5 en 6 assists.

Quatarrius Wilson kwam in beide wedstrijden niet echt in het verhaal voor. In de oefenwedstrijd pakte hij wel 11 rebounds, maar schoot hij slechts één keer raak uit 8 pogingen. In het competitieduel noteerde hij eveneens 5 punten, maar door een snelle foutenlast bleef zijn inbreng beperkt tot negen minuten. Dat zijn beduidend mindere cijfers dan zijn gemiddelde over het hele seizoen. Wilson is dan goed voor 15.2 punten en 10.3 rebounds. Hoe zich dat precies verhoudt tot de Leidse spelers is moeilijk te zeggen, aangezien Zorg en Zekerheid Leiden in de Elite A tegen sterkere ploegen speelde.

Trevor Jasinsky is de topschutter van Basketbal Academie Limburg, met een gemiddelde score per wedstrijd van 15.6 punten. In het competitieduel tegen Zorg en Zekerheid Leiden kwam de Amerikaan tot 16 punten, in de oefenwedstrijd kwam hij niet in actie.

De derde buitenlander is Ivan Simic, al speelt hij al weer heel wat jaartjes voor de ploeg uit Weert. Door blessureperikelen zat hij het grootste deel van het seizoen uit. Pas enkele weken voor het einde van het reguliere seizoen kwam hij voor het eerst in actie. Net als veel andere spelers bij BAL beschikt Simic over een goede driepunter. Dat wapen werd in de eerste ronde van de beker veelvuldig door de Limburgse spelers ingezet. Maar liefst 20 van de 36 driepuntspogingen troffen doel. Verdeeld over acht spelers, dus het gevaar van grote afstand kan van alle kanten komen.

Overigens verloor Zorg en Zekerheid Leiden het laatst gespeelde duel in Weert. Op 11 januari 2020 werd het 84-77 voor de ploeg van Radenko Varagic. Om het in een ander perspectief te zetten: dat was de eerste Leidse nederlaag in Weert sinds 19 maart 2013.

Na afloop van het duel, dat woensdagavond om 20.00 uur begint, vindt in Rotterdam de loting plaats voor de halve finale van het bekertoernooi.


BAL DBLCup2021 Eredivisie Kwartfinale

Meer nieuwsberichten