Zorg en Zekerheid Leiden speelt dinsdagavond (11 mei om 20.30 uur) de returnwedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg. De Leidse ploeg bewerkstelligde in Weert een goede uitgangspositie door daar met 77-86 te winnen. Dit betekent dat er morgen verloren mag worden met maximaal acht punten verschil om door te stoten tot de halve finale. Sporters zijn eerzuchtig en zeker niet van plan op schlemielige wijze door te gaan. Er is maar één doel en dat is winnen.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft een lange traditie als het gaat om play-offs. In het seizoen 2008/2009 sneuvelde de Leidse ploeg nog in de kwartfinale tegen Amsterdam. Sindsdien kwam Zorg en Zekerheid Leiden elk jaar minimaal in de halve finale van de play-offs. Die lange serie staat nog intact, want vorig seizoen waren er door de snelle opkomst van corona geen play-offs.

Uiteraard stootte Zorg en Zekerheid Leiden geregeld door tot de eindstrijd. In 2011 en 2013 leverde dat een kampioenschap op. In 2012 was de Leidse ploeg favoriet, maar ging de winst naar Eiffel Towers. Na een aantal jaren droog te hebben gestaan, werd in 2018 de finale bereikt, maar daarin was Donar met 4-0 te sterk.

Voor Basketbal Academie Limburg is het allemaal nieuw. Het lelijke eendje, dat steevast onderaan de ranglijst bungelde, is uitgegroeid tot een mooie zwaan. Voor het eerst mag de ploeg meedoen aan de play-offs, al had dat vorig jaar ook al het geval kunnen zijn, ware het niet dat corona roet in het eten gooide.

Het absolute hoogtepunt kwam natuurlijk op 2 mei. In de strijd om de DBL Cup 2021 werden achtereenvolgens Almere Sailors, Zorg en Zekerheid Leiden en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball uitgeschakeld. In de eindstrijd in Zwolle waren de Limburgers ook te sterk voor het al even verrassend tot de finale doorgedrongen Yoast United uit Bemmel. Hardop werd al gedroomd over het spelen van Europees basketbal, want de winnaar van de DBL Cup 2021 heeft daar het recht voor. Of de ploeg uit Weert daar gebruik van gaat maken, valt nog te bezien. Aan Europees spelen hangt vaak wel een fors prijskaartje.

In de eerste wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden, afgelopen zaterdag, kwamen de Limburgers nog wel sterk uit de startblokken (15-9), maar aan de hand van Emmanuel Nzekwesi en Worthy de Jong haalde de Leidse ploeg Basketbal Academie Limburg snel in. Via een ruststand van 40-48 werd er uiteindelijk met 77-86 gewonnen. Wel kwam de ploeg van coach Radenko Varagic in het laatste kwart nog terug van een achterstand van 13 punten, zodat Zorg en Zekerheid Leiden bij een stand van 69-73 nog even op zijn tellen moest passen.
Basketbal Academie Limburg heeft de geschiedenis niet mee, zeker niet als we de wedstrijden tegen BSW Weert meetellen. De laatste keer dat een ploeg uit Weert de punten uit de Vijf Meihal wist mee te nemen, dateert van 5 februari 2008. Het werd in Leiden toen 73-94. Sindsdien won Zorg en Zekerheid Leiden in eigen huis 24 wedstrijden op rij.

Op papier zou zege nummer 25 er dinsdagavond aan moeten komen, maar het bekersucces van Basketbal Academie Limburg kwam niet helemaal uit het niets. De Leidse ploeg zal verdedigend rekening moeten houden met het kwartet dat Basketbal Academie Limburg nog grote hoogten heeft geschoten: spelmaker Roel van Overbeek, driepuntskoning Sander Hollanders, big man Quatarrius Wilson en alleskunner Trevor Jasinsky. Als deze vier spelers het allemaal op hun heupen hebben, dan kan het nog een heet avondje worden in de Vijf Meihal.


BAL Eredivisie Kwartfinale Play-offs Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten