97-71

Datum: dinsdag 11 mei 2021 · 20:30
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden met ruime zege naar laatste vier

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich opnieuw geplaatst voor de halve finales van de play-offs. De Leidse ploeg had in Weert al met negen punten verschil gewonnen en had dus een goede uitgangspositie. Tot halverwege het tweede kwart bleef Basketbal Academie Limburg nog goed volgen, maar daarna sloeg Zorg en Zekerheid Leiden toe. Via een ruststand van 54-39 werd het uiteindelijk 97-71. Zaterdag beginnen de halve finales met een thuiswedstrijd tegen Landstede Hammers.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het dinsdagavond stellen zonder de geblesseerden Giddy Potts en Jamayro de Windt. Door het wegvallen van Potts kreeg Nick King een plaats in de starting five toebedeeld. Dat liet de Amerikaan zich geen twee keer zeggen. Binnen drie seconden had King zijn eerste punten er al in liggen. Van de eerste 13 Leidse punten kwamen er 8 op naam van King.

Mede door een drietje van Michael Finke liep Zorg en Zekerheid Leiden weg naar 11-4. Basketbal Academie Limburg blijft echter altijd doorspelen, zo ook dit keer. Dankzij 8 punten wist Trevor Jasinsky de Limburgers weer dichtbij te schieten: 18-16 na zes minuten spelen. Beide ploegen bleven volop scoren en al in het eerste kwart hadden beide formaties een speler in de dubbele cijfers: King met 10 punten, Jasinsky één puntje meer. Het scorerijke kwart werd afgesloten bij een stand van 26-22.

Met een driepunter schoot Jeff de Vries BAL naar een 26-27 voorsprong, maar daarna werd het de Limburgers steeds lastiger gemaakt door Zorg en Zekerheid Leiden. Waar King nog door bleef scoren (halverwege al goed voor 16 punten), daar bleef Jasinsky in het tweede kwart droog staan. Een driepunter van Luuk van Bree zorgde voor het eerste gaatje: 37-32. Neil Masnic wist dat nog te pareren met een driepunter. Bij een stand van 42-37 kwam Zorg en Zekerheid Leiden via Worthy de Jong en Riley LaChance door met een 10-0 run. Met een ruststand van 54-39 was de wedstrijd wel van alle spanning ontdaan.

Hoewel het spel in het begin van de derde kwart van Leidse zijde ietwat chaotisch oogde, liep de voorsprong wel op. Een lay-up van De Jong en vijf punten op rij van een ontketende King brachten het verschil al snel naar 20 punten: 63-42. Ondanks wat scores van LaChance en Emmanuel Nzekwesi werd de voorsprong niet groter. Na drie kwarten gaf het scorebord 71-53 aan.

BAL bleef in het laatste kwart op een achterstand van 20 punten hangen, totdat LaChance en Marijn Ververs bommetjes lieten droppen. Zo werd het halverwege het vierde kwart 85-59. Coach Geert Hammink was inmiddels diep zijn bank op gegaan. In de laatste fase van de wedstrijd werd Nzekwesi vergezeld door Troy Koehler, Mees van ’t Hoff, Romano Sibilo en Max Pikaar. Van ’t Hoff had nog een pittige dunk in petto en ook Sibilo kwam nog tot scoren. Uiteindelijk werd het 97-71, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden zich feitelijk zonder al te veel moeite plaatste voor de laatste vier.

King evenaarde zijn season-high met 25 punten. LaChance sloot af met 19 punten. Nzekwesi had weer een fraaie double double met 18 punten en 14 rebounds. De Jong leverde weer een mooie statline af met 10 punten, 7 rebounds, 7 assists (eentje achter zijn rug om naar Nzekwesi), 2 steals en 2 blocks.