97-87

Datum: zaterdag 15 mei 2021 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden begint goed aan halve finale

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de openingswedstrijd van de halve finale tegen Landstede Hammers in winst omgezet. De Leidse ploeg had even nodig om in de wedstrijd te komen, maar maakte de achterstand snel goed. Bij rust genoot de formatie van Geert Hammink een 51-38 voorsprong. Het verschil liep zelfs op tot 21 punten (64-43), maar daarna werd het spel wat onrustiger. Landstede Hammers kwam terug tot 81-79, maar op dat moment pakte Riley LaChance uit met een 4-point play. Dat gaf Zorg en Zekerheid Leiden genoeg lucht om de wedstrijd winnend af te sluiten: 97-87.

Hoewel Giddy Potts fit was – in tegenstelling tot afgelopen dinsdag – koos Geert Hammink er toch voor om Nick King te laten starten. King had een dag eerder last gekregen van zijn enkel en niet getraind, maar bleek wel in staat te spelen. In overleg met de fysio werd besloten om King te laten starten, wat hem in de thuiswedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg goed afging.

De start was echter voor Landstede dat na twee minuten een 2-8 voorsprong had genomen. Na een drietje van Worthy de Jong baande King zich twee keer een weg naar de basket voor een 9-8 voorsprong. Via een 6-0 run, met dank aan Michael Finke en Emmanuel Nzekwesi pakte de thuisploeg een 15-10 voorsprong. Landstede, dat het moest stellen zonder Ralf de Pagter en Bart van Schaik, wist via Kayel Locke nog even aan te klampen. Bij een stand van 22-18 sloeg Zorg en Zekerheid Leiden een klein gaatje. Met nog een seconde op het bord zette Potts de kwartstand op 26-18.

De 4-0 run werd dankzij een drietje van Luuk van Bree en scores van Riley LaChance uitgebouwd naar een 11-0 run voor 33-18. Via Locke (26 punten) en Yasiin Joseph kwam Landstede even binnen de 10 punten (38-29), maar een drietje van Van Bree zorgde weer voor 12 punten verschil. Even bleef het verschil rond de 10 punten hangen, maar dankzij vijf punten op rij van King werd er gerust bij een stand van 51-38.

Landstede Hammers kwam niet lekker uit de kleedkamer. Door een paar turnovers en gemiste schoten (Nzekwesi blokte Joseph) kreeg Zorg en Zekerheid Leiden de kans om verder uit te lopen. King en Finke kwamen tot scoren, terwijl Nzekwesi twee keer dunkte. Zo stond het na vier minuten spelen in het derde kwart: 64-43. Een werkelijk ongekend groot verschil.
Drie minuten later had Landstede Hammers de marge teruggebracht tot 12 punten: 66-54. Een and-1 van LaChance en een driepunter van Potts gaven Zorg en Zekerheid Leiden weer wat meer lucht. Twee keer een fout op een driepuntspoging van Jhonathan Dunn leverden zes vrije worpen op. Dunn miste deze buitenkansjes niet, waardoor de stand na drie kwarten 74-62 aangaf.

Via Mike Schilder (score en een 4-point play) kwam Landstede Hammers in sneltreinvaart dichterbij. Een lay-up van Jozo Rados zorgde voor 74-70. Hammink greep gelijk naar de time-out. Na iets meer dan drie minuten zonder score brak De Jong de ban. In de daaropvolgende aanval leek De Jong balverlies te lijden, maar was net op tijd bij de bal die hij in één keer achter zijn rug om naar Nzekwesi paste voor 78-70. Meteen nam Herman van den Belt een time-out, want de Zwollenaren bleven erin geloven. Met nog 3’52 op de klok tekende Noah Dahlman voor 81-79, maar hij miste wel zijn bonus vrije worp.

Dat was de fase waarin LaChance opstond. Na zijn 4-point play knalde de Amerikaan nog een drietje raak voor 88-81 met iets minder dan drie minuten te spelen. Zorg en Zekerheid Leiden had het lek weer boven. Nzekwesi en King zorgden ervoor dat de Zwollenaren op afstand werden gehouden, waarna LaChance zijn werk bekroonde met nog een driepunter voor de eindstand van 97-87.

Emmanuel Nzekwesi was goed voor 24 punten en 8 rebounds, Riley LaChance kwam uit op 19 punten. Nick King tekende voor 15 punten. Michael Finke en Worthy de Jong scoorden 14 punten, waarbij De Jong ook nog 8 assists afleverde.

Komende dinsdag vindt wedstrijd twee plaats in Zwolle. Zorg en Zekerheid Leiden staat op match point!