90-85

Datum: dinsdag 18 mei 2021 · 19:30
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

ZZ Leiden moet op herhaling

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Zwolle de kans laten liggen om zich dinsdagavond voor de finale te kwalificeren. Landstede Hammers stond lange tijd op voorsprong, maar in het vierde kwart kwamen de Leidenaren, die zonder de zieke Nick King speelden, sterk opzetten. Vier minuten voor tijd dunkte Emmanuel Nzekwesi 78-79 op het bord. Dat bleek niet genoeg, want een te snek genomen schot en een turnover in de laatste halve minuut deden Zorg en Zekerheid Leiden uiteindelijk toch de das om: 90-85. Komende donderdag vindt in de Vijf Meihal de beslissende wedstrijd uit deze serie plaats.

Door de afwezigheid van King keerde Giddy Potts terug in de starting five. Landstede Hammers had daarin ook een wijziging aangebracht, want Mike Schilder startte op de plaats van Nigel van Oostrum. De eerste score viel al na 12 seconden als een driepunter van Michael Finke (zijn enige score van de wedstrijd overigens) door het netje zoefde. Zorg en Zekerheid Leiden had in de eerste vijf minuten het beste van het spel. Mede door twee driepunters van Potts pakte de Leidse ploeg een voorsprong van zeven punten: 8-15. Landstede Hammers kwam wel terug in de wedstrijd. Het is dat Potts de laatste score van het eerste kwart maakte en daarmee Zorg en Zekerheid Leiden op een 23-24 voorsprong zette.

Landstede Hammers begon het tweede kwart met een 6-0 run om het heft in handen te nemen. Via scores van Riley LaChance en Nzekwesi bleef de Leidse ploeg aanhaken. Verdedigend waren er wel de nodige problemen, want LaChance en Marijn Ververs kwamen na rotaties onder het bord tegenover Noah Dahlman te staan. Ondanks een derde driepunter van Potts gingen beide ploegen met een 46-42 stand in het voordeel van Landstede Hammers rusten. Statistisch gezien was er weinig verschil, alleen had de Leidse formatie drie turnovers meer en zoiets kan van belang zijn. LaChance (12 punten) en Potts (11 punten) zaten lekker in de wedstrijd. Nzekwesi en Worthy de Jong stonden allebei pas op 4 punten.

Na de pauze kwam Zorg en Zekerheid Leiden na vier minuten terug tot 53-51. Potts scoorde in deze fase 7 punten en Ververs liep een drive soepel binnen. Echt doordrukken kon de Leidse ploeg niet. Yasiin Joseph en Dahlman bleven scoren. Toen Jhonathan Dunn drie minuten voor het einde van het derde kwart via een bommetje 63-55 op het bord zette, nam Geert Hammink een time-out. Veel leverde dat niet op, want in korte tijd werden De Jong en Ververs getrakteerd op een aanvallende fout. Landstede pakte een voorsprong van 10 punten (67-57), maar via Luuk van Bree en LaChance werd de schade beperkt tot zeven punten: 68-61. Van Bree had er één seconde voor tijd vijf punten verschil van kunnen maken, maar hij miste de ogenschijnlijk makkelijke bal onder het bord.

Binnen twee minuten zat Zorg en Zekerheid Leiden na driepunters van Van Bree en De Jong weer helemaal in de wedstrijd. Dat Herman van den Belt meteen naar een time-out greep, was niet meer dan logisch. De Zwolse ploeg wist zich tijdig te herstellen en had het geluk dat De Jong geen and-1 kreeg, maar een aanvallende fout. Met nog vijf minuten te spelen was het 78-73, maar weer kwam de Leidse ploeg terug. Na scores van Nzekwesi en De Jong (uit een aanvallende rebound) was het Nzekwesi die de Leidse ploeg naar78-79 dunkte.

Na de time-out van Landstede Hammers ontspon zich een spannende slotfase. Een score van Dunn werd gevolgd door een floater van Ververs. Na een inside score van Dahlman kreeg LaChance een bonus vrije worp, die hij miste. Dat was overigens de enige vrije worp die Zorg en Zekerheid Leiden in de tweede helft kreeg. Met nog anderhalve minuut te gaan, tekende Jozo Rados voor 84-83. Na een veel te snel schot van LaChance volgden twee scores van Joseph voor 88-85. Op dat moment zette De Jong een drive in om de bal in handen van een tegenstander te passen; de zevende turnover van De Jong. Nigel van Oostrum miste met nog 20 seconden te gaan twee vrije worpen, maar de rebound ging naar Kayel Locke, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden geen aanval kreeg om drie punten achterstand nog goed te maken. Twee vrije worpen van Dahlman zorgden tenslotte voor een 90-85 eindstand.

Potts werd topschutter met 20 punten, gevolgd door LaChance met 16. De Jong eindigde op 15 punten, terwijl Nzekwesi 14 punten en 8 rebounds bijdroeg. De statistieken lagen niet ver uit elkaar, met een fractie hogere percentages uit het veld voor Landstede. De 15 Leidse turnovers, tegen 10 van Landstede Hammers, waren wel erg duur.

Komende donderdag vindt de beslissende wedstrijd in Leiden plaats. Het is te hopen dat King dan weer kan spelen en dat enkele vandaag enigszins afwezige spelers donderdag weer een positieve bijdrage kunnen leveren.