Zorg en Zekerheid Leiden begint zaterdag om 20.00 uur aan de halve finale van de play-offs. In de Vijf Meihal is Landstede Hammers de tegenstander in een best of three serie. Het is de vijfde keer in de historie dat beide ploegen in de play-offs de degens met elkaar kruisen.

Doordat Zorg en Zekerheid Leiden het seizoen als koploper afsloot, heeft de ploeg van coach Geert Hammink het thuisvoordeel in deze serie. Dit betekent dat een eventuele derde wedstrijd wederom in Leiden plaats gaat vinden.

De eerste play-off serie tussen beide ploegen vond plaats in 2012. Zorg en Zekerheid Leiden had in deze halve finale thuisvoordeel en wist de eerste twee duels te winnen. In Leiden pakte Landstede de derde wedstrijd, waarna Zorg en Zekerheid Leiden zich in Zwolle plaatste voor de finale.

Twee jaar later troffen beide ploegen elkaar in de eerste ronde. In de laatste competitiewedstrijd, uitgerekend tegen Landstede Basketbal (zoals de club toen nog heette, had Zorg en Zekerheid Leiden het thuisvoordeel ten koste van de Zwollenaren weten te bewerkstelligen. In deze best of three wedstrijd kwam het aan op een derde wedstrijd en daarin bleef de Leidse ploeg Landstede een neuslengte voor: 61-57.

In 2017 vond de meest bizarre serie tussen beide formaties plaats, met dit keer thuisvoordeel voor Landstede. In de eerste wedstrijd in Zwolle gooide Thomas Koenis de ene na de andere driepunter door de ring, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden met 82-88 wist te winnen. In wedstrijd twee kwam Clayton Vette voor Landstede met een reeks driepunters door om via 81-92 het thuisvoordeel weer terug te halen. Zowel Landstede als Zorg en Zekerheid Leiden wonnen vervolgens hun thuiswedstrijden, waarna wedstrijd zeven beslissend werd. De Leidse ploeg stond bij rust al flink achter en verloor deze laatste wedstrijd van de halve finale met 83-56.

Een jaar later nam Zorg en Zekerheid Leiden revanche. Landstede had het thuisvoordeel, maar zag de winst in de eerste drie wedstrijden naar de Leidse formatie. Heel bijzonder was wedstrijd drie in Zwolle, waar Zorg en Zekerheid Leiden kort na rust met 49-29 achter stond. Met nog 6’41 te gaan, was er nog niets aan de hand voor Landstede, want de thuisploeg stond immers met 70-56 voor. Via een 3-22 pakte de ploeg van coach Paul Vervaeck alsnog de winst. Wedstrijd vier in Leiden leek ook naar Landstede te gaan. Worthy de Jong maakte in de laatste minuut een 55-60 achterstand goed. Landstede had bij een gelijke stand de laatste aanval, maar de poging van de Zwolse Amerikaan Sherron Dorsey-Walker mislukte. Met nog een paar seconden te gaan was Worthy de Jong aan de overkant. Hij passte de bal naar Carrington Love die voor een driepunter ging. Terwijl de bal onderweg was ging de zoemer voor het eindsignaal. De bal stuiterde een paar keer op de ring om vervolgens door het netje te gaan. Met een 63-60 overwinning ging Zorg en Zekerheid Leiden door naar de finale.

Dit seizoen kwamen de ploegen drie keer tegen elkaar uit. Landstede Hammers pakte op de laatste speeldag van de halve competitie de winst in Leiden door met 82-91 te winnen. Aan Leidse zijde ontbrak destijds een geblesseerde Emmanuel Nzekwesi. Landstede nam door die zege de eerste plaats voor 24 uur over van Zorg en Zekerheid Leiden, want een dag later kwam Donar op gelijke hoogte met de twee ploegen, waardoor de Leidse formatie op basis van onderling resultaat weer op de eerste plaats kwam te staan en die ook niet meer af wist te geven.

Ook de tweede ontmoeting vond in Leiden plaats. Dit keer mocht een buzzer beating driepunter van Emmanuel Nzekwesi als winnende score gekwalificeerd worden: 96-93. Het laatste duel was meteen de laatste wedstrijd van de Elite A. Zorg en Zekerheid Leiden moest in Zwolle winnen om de eerste plaats niet te verspelen aan Heroes Den Bosch. Verdedigend speelde de Leidse ploeg misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen. De vaak makkelijk scorende Zwolse formatie werd op 58 punten gehouden, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden zelf 79 punten liet aantekenen. Aan het eind van het derde kwart stond een verschil van 32 punten op het bord: 39-71.

Een belangrijk punt voor deze tweestrijd zal de fitheid van de spelers zijn. Bij Zorg en Zekerheid Leiden ontbraken afgelopen dinsdag Giddy Potts en Jamayro de Windt, terwijl Marijn Ververs ook niet helemaal okselfris was. Landstede Hammers moest het dinsdag stellen zonder Ralf de Pagter en Bart van Schaik. Het is de vraag wie van deze spelers zaterdag wel opgesteld kan worden en hoe groot hun inbreng kan zijn.


Eredivisie HalveFinale LandstedeHammers Play-offs Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten