60-53

Datum: zaterdag 4 juni 2022 · 14:00

U22 wint halve finale van Basketbal Academie Limburg

Het U22-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdagmiddag de halve finale tegen Basketbal Academie Limburg gewonnen. De Vijf Meihal was goed gevuld met ruim tweehonderdvijftig supporters om beide ploegen aan te moedigen. Het DTL-team kreeg ook support van diverse spelers van het BNXT-team van Zorg en Zekerheid Leiden. In het laatste kwart wisten de Leidse mannen de wedstrijd naar zich toe te trekken: 60-53.

De sprongbal was voor de tegenstander die ook gelijk scoorde. Daarna ging het gelijk op tot ongeveer halverwege het kwart. Een driepunter en twee scores van Basketbal Academie Limburg brachten de stand op 6-13, waarna coach Muris Agic een time-out nam. Dat had effect, want de stand werd bijna weer gelijk getrokken door Quincy Tjon Affo en Kevin Jonathan: 11-13. Het kwart eindigde met een klein voordeel voor de Limburgers: 11-15.

In het tweede kwart vielen de scores niet bij de Leidse mannen, maar Basketbal Academie Limburg schoot met scherp en Zorg en Zekerheid Leiden stond al snel op vijf teamfouten. Dit kwart werd duidelijk gewonnen door de tegenstanders. Lucas Kruithof (twee rake vrije worpen), Nezar Kanbier, Jamayro de Windt en Kevin Jonathan scoorden slechts één keer. Ruststand: 19-35.

De wedstrijd was echter nog lang niet gespeeld, want in het derde kwart opende Quincy Tjon Affo direct met een driepunter, gevolgd door een driepunter van Kevin Jonathan en nog een rake vrije worp met vervolgens weer een score van Quincy Tjon Affo (28-35). Vervolgens kwam er eerst een time-out bij de Limburgers, waaruit een paar scores volgden. Daarna riep coach Muris Agic zijn mannen naar de kant bij een stand van 30-40. Dit hielp, want twee driepunters en twee vrije worpen van Kevin Jonathan en een score van Nezar Kanbier zorgden voor een gelijke stand (40-40), waarna het kwart werd afgesloten met een score van de Limburgers: 40-42.

In het begin van het vierde kwart was de achterstand in korte tijd omgezet naar een kleine voorsprong, onder andere door een rake vrije worp van Duko Bos en een heerlijke driepunter van Nezar Kanbier met daarna een score van Lucas Kruithof: 46-42. Er werd goed verdedigd aan Leidse zijde en door iedereen hard gewerkt. Ook vanaf de spelersbank moedigden Kane van der Ven, Jeffrey Hesseling, Tijmen de Haas, Youri Meeuwisse en Dylon Kampwart hun teamgenoten luid schreeuwend aan. Tot het laatste moment bleef het spannend. Basketbal Academie Limburg kwam nog terug tot twee punten (55-53), een driepunter van Kevin Jonathan gaf weer wat lucht (58-53). Met nog 40 seconden op de klok nam de Limburgse coach een time-out, maar dat mocht niet meer baten. Kasper van Osnabruggge maakte de laatste punten en bracht de eindstand op 60-53.

De finale wordt op maandagavond 6 juni gespeeld om 19.30 uur in Den Bosch. De tegenstander is Apollo Amsterdam, dat de finale haalde door te winnen van United Academy.

Scores: Kevin Jonathan 23, Quincy Tjon Affo 9, Nezar Kanbier 7, Lucas Kruithof 6, Duko Bos 5, Jamayro de Windt 4, Kasper van Osnabrugge 4 en Youri Meeuwisse 2.