74-73

Datum: maandag 6 juni 2022 · 19:30
Team: U22
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

U22 verliest de finale om het kampioenschap

Het U22-team van Zorg en Zekerheid Leiden is er niet geslaagd om kampioen van Nederland te worden. In de Maaspoort in Den Bosch werd afgelopen maandag de finalewedstrijd gespeeld tegen Apollo Amsterdam. Bij rust was de stand 37-44 in Leids voordeel, er werd uiteindelijk met één punt verschil verloren: 74-73.

De Leidse mannen gingen goed van start. Er werd prima verdedigd en binnen enkele minuten stond er al een ruime voorsprong op het scorebord, onder andere door driepunters van Lucas Kruithof en Jamayro de Windt (1-11). Er waren echter ook al snel veel teamfouten op het scorebord te zien bij Zorg en Zekerheid Leiden. Apollo kwam met twee scores en een rake vrije worp terug tot vijf punten verschil (6-11). Lucas Kruithof bracht het verschil met een driepunter weer op acht punten (6-14). Doordat Zorg en Zekerheid Leiden al vijf teamfouten had, stond Apollo regelmatig aan de vrije worplijn en had Kevin Jonathan zelfs al drie fouten. Na driepunters van Lucas Kruithof en Tijmen de Haas nam de coach van Apollo een time out (11-24). Na de time-out werd er aan Leidse zijde niet meer gescoord, Apollo schreef nog vijf punten bij voor het eind van het eerste kwart: 16-24.

In het tweede kwart werd de voorsprong van acht punten in eerste instantie in stand gehouden. Lucas Kruithof gooide nog een keer een driepunter door het netje. De fouten leken alleen door de Leidse spelers gemaakt te worden, want door Apollo werd maar één fout gemaakt in dit kwart en die moest het arbitrale duo wel fluiten omdat het overduidelijk een onsportieve fout was op Quincy Tjon Affo. De daaruit voortvloeiende vrije worpen werden door hem benut (27-35). Inmiddels hadden Kasper van Osnabrugge en Liam van der Schalie ook al hun derde fout gekregen. Ondanks dat Apollo ook in dit kwart regelmatig aan de vrije worplijn stond, gingen de mannen van coach Muris Agic rusten met een voorsprong van zeven punten: 37-44. Na de eerste helft van de wedstrijd stonden er voor Zorg en Zekerheid Leiden al 19 teamfouten genoteerd en voor Apollo slechts vier, waarvan één onsportieve.

Na de rust was het Jamayro de Windt die met een steal rap weg was met de bal en scoorde. Na een score van Apollo en drie scores van Zorg en Zekerheid Leiden was de voorsprong opgelopen tot 13 punten (39-52) en volgde er een time-out van de Amsterdammers. Na een score van de tegenpartij werd er opnieuw, door dezelfde Amsterdamse speler als in het tweede kwart, een onsportieve fout gemaakt op Quincy Tjon Affo die dit keer één vrije worp raak schoot (41-53). Halverwege dit kwart was Apollo door een driepunter teruggekomen tot zes punten, maar Kasper van Osnabrugge antwoordde direct ook met een driepunter (48-56). Er waren inmiddels al diverse spelers met vier fouten, maar desondanks werd dit kwart alsnog met een negen punten voorsprong afgesloten: 52-61.

Het vierde kwart begon met een score van Duko Bos en niet veel later stond Apollo alweer aan de vrije worplijn. Zorg en Zekerheid Leiden had het lastig met zoveel spelers in foutenlast, maar gaf niet op. De Amsterdammers kwamen steeds dichterbij en halverwege het kwart was de stand bijna gelijk (63-65). Vlak daarna gaat het mis met Jamayro de Windt die op de grond viel en direct naar zijn been greep. Worthy de Jong, die samen met een aantal teamgenoten naar de wedstrijd aan het kijken was, schoot hem gelijk te hulp en probeerde hem weer op de been te krijgen. Hierna verlaat Kasper van Osnabrugge het veld met vijf fouten. Na een score van Lucas Kruithof (63-67) gaat ook Nezar Kanbier naar de kant met vijf fouten. Weer komt Apollo aan de vrije worplijn en kruipt steeds dichterbij (65-67). Jamayro de Windt komt het veld weer in, maar dit is van korte duur. Na een score van Apollo is de stand gelijk (67-67) en volgt er een time-out met nog een kleine drie minuten speeltijd.

Door balverlies aan Leidse zijde weet Apollo te scoren en krijgt er ook nog een bonus bij die niet wordt benut (69-67). Quincy Tjon Affo verlaat ook het veld met vijf fouten. Jeffrey Hesseling krijgt op aangeven van Lucas Kruithof de bal en gaat op volle snelheid richting de basket en mag twee vrij worpen nemen na een gemaakte fout door een Amsterdamse speler. Hij benut de tweede vrije worp en brengt de stand op 69-68. Het wordt rommeliger op het veld en door terugspelen van Apollo krijgt Zorg en Zekerheid Leiden de bal. Weer staat Apollo bij de vrije worplijn en wordt er een vrije worp benut (70-68). Kevin Jonathan pakt de rebound na een gemist schot van Duko Bos en brengt de stand weer gelijk (70-70). Een score van Apollo wordt gevolgd door twee rake vrije worpen van Lucas Kruithof (72-72). Er is nog 30 seconden speeltijd. Dan staat Duko Bos op de vrije worplijn, hij benut zijn eerste vrije worp en zijn tweede komt op de ring en gaat mis (72-73). Helaas gaat de bal via een Leidse speler het veld uit en krijgt Apollo de bal. Er volgt een time-out met nog vijf seconden op de klok. De Leidse spelers kunnen zich geen fout veroorloven, want daarna is er weinig kans meer om nog te scoren. In de laatste seconden met een laatste aanval na inname vanaf de aanvalshelft weten de Amsterdammers toch nog te scoren en pakken daardoor de winst: 74-73.

Wedstrijden worden wel vaker verloren, maar op deze manier heeft het wel een hele zure nasmaak voor het team dat sterk speelde en bijna de hele wedstrijd voor heeft gestaan. Het foutenverschil was echt aanzienlijk: 32 fouten (Zorg en Zekerheid Leiden) om 13 (Apollo) is ongehoord op dit niveau. Bij zo’n belangrijke finalewedstrijd in de Dutch Talent League mag je toch eigenlijk wel verwachten dat er goed nagedacht wordt aan wie de wedstrijdleiding wordt overgelaten …….

Scores: Lucas Kruithof 26, Jamayro de Windt 22, Liam van der Schalie 6, Quincy Tjon Affo 5, Kevin Jonathan 4, Tijmen de Haas 3, Kasper van Osnabrugge 3, Duko Bos 3, Jeffrey Hesseling 1.