Zorg en Zekerheid Leiden komt deze woensdag voor de tweede keer in actie voor de Dutch Basketball League. Met opnieuw een thuiswedstrijd tegen een ploeg die de Leidse formatie in de oefencampagne ook al trof, namelijk Basketbal Academie Limburg. De hamvraag luidt: gaat Zorg en Zekerheid Leiden de opgaande lijn van de tweede helft tegen Donar woensdagavond tegen de Limburgers doortrekken.

Dat de formatie van Geert Hammink met zo’n recordscore Donar klop zou geven, dat had werkelijk niemand verwacht. Goed, in de oefenwedstrijd bleek het verschil niet groot en deed Giddy Potts niet mee. Die had Hammink zaterdagavond hard nodig nu Troy Koehler vanwege een enkelblessure en Calvin Poulina door toedoen van de NCAA (de organisatie van collegebasketbal in de Verenigde Staten) niet mee konden doen. Hammink zette zeven spelers in, die tussen20 en 36 minuten speeltijd kregen. Het uitstekende schotpercentage, de hoeveel rake driepunters (Luuk van Bree vijf stuks, Carrington Love vier), de enorme werklust en het vermogen om aanpassingen ten opzichte van een eerdere wedstrijd uit te voeren, waren bepalend voor de fraaie 98-67 winstpartij van Zorg en Zekerheid Leiden.

In de voorbereiding kwam Zorg en Zekerheid Leiden op 9 januari in de eigen Vijf Meihal ook al uit tegen Basketbal Academie Limburg. De ploeg van Radenko Varagic wist het Zorg en Zekerheid Leiden één helft lastig te maken, maar werd daarna vakkundig opzij gezet: 77-53. Het was een duel waarin Romano Sibilo mocht starten en waarin de andere younsters Kevin Jonathan, Calvin Poulina en Max Pikaar ook de nodige minuten toebedeeld kregen. Carrington Love kwam in dat duel niet in actie. Emmanuel Nzekwesi (19 punten, 10 rebounds), Worthy de Jong (16 punten), Marijn Ververs (14 punten) gingen de ploeg scorend voor. Giddy Potts was in zijn debuutwedstrijd al meteen goed voor 10 punten.

Om op basis van deze oefenwedstrijd te stellen dat Zorg en Zekerheid Leiden woensdagavond wel eventjes gaat winnen van de Limburgers, voert veel te ver. Niet alleen ging de Leidse ploeg vorig seizoen voor het voortijdig beëindigen van de competitie in Weert nog onderuit, maar Basketbal Academie Limburg trad in de oefenwedstrijd ook niet op volle sterkte aan. Varagic kon vanwege blessures geen beroep doen op Ivan Simic, Neil Mesnic, Jef de Vries en Elay Wirjo. De Amerikaan Trevor Jasinsky, afgelopen zaterdag tegen Almere Sailors nog topschutter met 20 punten, was er evenmin bij. Basketbal Academie Limburg won dat treffen in Almere overigens met 64-81.

Sander Hollanders, Roel van Overbeek en Wietze Nossek lieten zich in de oefenwedstrijd van hun goede kant zien. Quatarrius Wilson kreeg alle gelegenheid om zes aanvallende rebounds te pakken, al bleef zijn eigen scoreteller op vijf steken. Als Zorg en Zekerheid Leiden de verdedigende rebound weet te controleren en weinig ruimte geeft aan de Weerter schutters, dan moet een tweede overwinning er wel inzitten.


BAL Eredivisie Preview

Meer nieuwsberichten