Voor Zorg en Zekerheid Leiden staat er zaterdagmiddag een belangrijke wedstrijd op de rol. De Leidse ploeg strijdt in de kop van Noord-Holland met de Den Helder Suns om de eerste plaats. Beide ploegen zijn nog ongeslagen, al is het doelsaldo van Zorg en Zekerheid Leiden wel een stuk beter. Let op: in verband met de te verwachten slechte weersomstandigheden is de wedstrijd van 19.30 uur naar 16.00 uur verplaatst.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft sowieso nog wel een paar appeltjes te schillen met de ploeg uit Den Helder. Afgelopen seizoen ging de Leidse formatie in Sporthal Sportlaan vlak voor het voortijdig beëindigen van de competitie onderuit. In oktober ging het in het openingsduel ook mis. Zorg en Zekerheid Leiden werd voor rust al op een ruime achterstand gezet. Na 15 minuten spelen stond het 50-30 voor de Suns. Toch kwam de formatie van Geert Hammink terug en leek er alsnog met de winst vandoor te gaan. Een voordelige marge van negen punten met nog drie minuten te gaan, bleek niet aan de Leidse ploeg besteed te zijn. In de buzzer schoot Nino Gorissen de Helderse formatie naar een 104-102 winst.

Stan van den Elzen deed Zorg en Zekerheid Leiden veel pijn met 26 punten, 6 drietjes en 8 assists. Ook Tom Koopman (20 punten) en Boyd van der Vuurst de Vries (19 punten) schoten met scherp. De Leidse ploeg zag drie man meer dan twintig punten scoren (Desure Buie 22, B.J. Stith 21 en Worthy de Jong 21). Emmanuel Nzekwesi had een fraaie double double met 18 punten en 13 rebounds, maar liet net als De Jong wel vijf vrije worpen onbenut.

Sinds oktober heeft Zorg en Zekerheid Leiden wel de nodige wijzigingen ondergaan. De twee jonge Amerikanen Buie en Stith zijn vertrokken. Carrington Love inmiddels ook al weer. Giddy Potts, de andere nieuwkomer, is zaterdag inzetbaar. In het geval van Riley LaChance zal er eerst nog een werkvergunning afgegeven moeten worden en dat zal niet voor zaterdag het geval zijn.

Wat een ander groot verschil is, is het feit dat Luuk van Bree in oktober geblesseerd moest toekijken, waardoor coach Geert Hammink met een rotatie van zes man moest spelen. Bovendien speelde Marijn Ververs in dat duel brij kleurloos mee met 2 punten en 2 turnovers. Sinds de herstart staat er een heel andere Ververs op het velde en dat uitte zich met name afgelopen zaterdag tegen Aris Leeuwarden met 21 punten, 6 rebounds, 3 steals, 3 assists en 1 block in 40 minuten speeltijd. Ook in de drie eerdere duels liet Ververs zich zien als de volwassen startende spelverdeler. In de vier duels tot nu toe is Ververs goed voor 38 punten, 23 rebounds, 17 assists, 6 steals en slechts 4 turnovers.

Wat dat betreft kan Hammink iets dieper gaan dan destijds in oktober. Immers, de youngsters Jamayro de Windt en Romano Sibilo krijgen momenteel ook wat meer minuten en tegen Aris was de inbreng van De Windt meer dan welkom.

Een andere verandering is de wijze van verdedigen van Zorg en Zekerheid Leiden. In oktober was het voor tegenstanders makkelijk scoren tegen de Leidse ploeg, maar daar is in 2021 weinig sprake van. De verdediging is een stuk scherper, er wordt gevochten voor iedere bal en in de rebound weet Zorg en Zekerheid Leiden zich meer dan staande te houden. Door de verdediging op orde te hebben, levert dat vaak ook makkelijker scores op. Of de Leidse ploeg zonder LaChance en Troy Koehler al sterk genoeg is om voor het eerst sinds 16 februari 2019 de winst uit Den Helder mee te nemen, zal zaterdagmiddag moeten blijken.


DenHelderSuns Eredivisie Preview

Meer nieuwsberichten