Het was een verrassend einde van het seizoen en van de basketballoopbaan van Drago Pasalic. Op woensdag 11 maart dunkte de Kroaat nog in Amsterdam nog twee punten binnen tegen Apollo. Vlak na deze wedstrijd werd de competitie uitgesteld en naderhand zelfs voortijdig beëindigd. “Het voelde als unfinished business.”

Drago Pasalic kwam dit seizoen tot 35 wedstrijden voor Zorg en Zekerheid Leiden: 19 competitieduels, 12 wedstrijden voor de FIBA Europe Cup, drie bekerpotjes en de wedstrijd om de SuperCup. De 2.08 meter lange center was in totaal goed voor 233 punten en 116 rebounds. “Ik denk dat ik meer aan het team had kunnen geven, maar ik werd in veel wedstrijden niet op de juiste manier gebruikt”, zegt de 35-jarige Pasalic als hij op het seizoen terugkijkt.

Pasalic heeft al jaren last van zijn rug, maar dat was nog nooit zo erg als in het begin van het voorbije seizoen. “Het duurde langer dan normaal, vandaar dat ik een langzame start aan het begin van het seizoen had. Later in het seizoen voelde ik me vrij gezond, al had ik af en toe wel wat pijntjes. Die verdwenen dan na een paar dagen wel weer.”

Het voortijdige einde van het seizoen gaf Pasalic het gevoel dat er sprake was van een unfinished job. “We hadden veel ups en downs, maar ik geloof nog steeds dat ons beste spel eraan zat te komen. Het niet-spelen van play-offs en niet strijden voor het kampioenschap maakt dat dit seizoen incompleet is.”

Realist als de ervaren Pasalic is, ziet hij ook in dat de ploeg niet constant was en vooral onvoorspelbaar. Goede herinneringen bewaart hij aan het spelen voor de FIBA Europe Cup. “In de kwalificatieronde waren we al bijna uitgeschakeld. Dat we het dan redden tot net voor de knock-out fase, zie ik wel als een succes. Aan de andere kant hadden we meer moeten laten zien in de Dutch Basketball League. We lieten zien dat we van iedereen konden winnen, maar we toonden ook geregeld de zwakheden van het team.”

Natuurlijk dringt de vergelijking met het team van het seizoen 2018/2019 zich op. “In vergelijking met het team van een jaar eerder, hadden we nu meer spelers die voor het eerst als professional in Europa speelden. Ze hebben zeker het aanwezige talent laten zien, maar dat is niet altijd voldoende. Om uitwedstrijden te winnen, moet je alles geven wat je hebt, als individu maar ook binnen het team concept. Ik denk dat dat in veel wedstrijden ontbrak.”

Pasalic had in zijn drie seizoenen in Groningen al gemerkt dat het Leidse publiek veel voor de ploeg kan betekenen. “Dit keer was ik bevoorrecht dat ik de fans achter me had staan. Zij zijn echt ongelooflijk. Ze creëren een unieke en luidruchtig ambiance. Ze gaven ons extra energie en dat heeft ons in veel wedstrijden wel geholpen.”

Als het gaat om wie hem het meest beïnvloed hebben, dan komt Pasalic tot een mooi vijftal. Als eerste noemt hij Roko Unic, de huidige aanvoerder van het nationale team van Kroatië en onlangs nog tegenstander van de Orange Lions in Almere. “Ik speelde met Roko in de jeugd. We zijn onze professionele carrière bij dezelfde ploeg begonnen.”

Pasalic noemt nog een speler die veel invloed op hem heeft gehad: Marko Banic. Hij zat ook in het nationale team van Kroatië en was een teamgenoot van Pasalic bij Bilbao in Spanje. Daarnaast geeft Pasalic eer aan drie coaches: Ivica Skelin (coach van Pasalic in de jeugd), Jasmin Repesa (“Mijn eerste professionele coach en later coach van het nationale team.”) en Txus Vidoretta, de coach van Tenerife die in Bilbao twee seizoenen lang de coach van Pasalic was.

Nog veel belangrijker is de steun van zijn vrouw en drie kinderen. Pasalic wil vooral zijn vrouw complimenteren. “De laatste vier seizoenen was ik grotendeels weg van huis, terwijl mijn familie in Breda bleef. We hebben alles bij elkaar in zes verschillende landen gewoond. Dat was leuk, maar lang niet altijd makkelijk.”

Spijt van zijn keuze om in Nederland te gaan spelen, heeft Pasalic niet; zelfs niet nu het seizoen geen echt einde heeft gekend. “Ik zal nog niet verdwijnen uit het Nederlandse basketbal”, stelt Pasalic. “Ik blijf hier vanwege mijn familie. Ik heb er echt van genoten, ik heb geweldige teamgenoten gehad en voor de twee clubs met de beste supporters van Nederland gespeeld. Daarnaast heb ik ook veel nationaal en internationaal succes gekend.”

De huidige situatie met het coronavirus gaat Pasalic aan het hart. “Dit is echt vreselijk. De wereld was hier niet klaar voor. Het is echt naar om elke dag mensen te zien sterven. Het is geen normale situatie, voor niemand. We moeten echter wel positief en sterk blijven!”


DragoPasalic Eredivisie

Meer nieuwsberichten