Na de twee kwalificatiewedstrijden voor de Basketball Champions League in het Italiaanse Treviso komt Zorg en Zekerheid Leiden komende zondag weer in actie in Nederland. In de eigen Vijf Meihal wordt vanaf 15.00 uur gestreden om de SuperCup tegen Basketbal Academie Limburg.

De in 2011 ingevoerde SuperCup is een strijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. In dit geval dus Zorg en Zekerheid Leiden en de verrassende bekerwinnaar Basketbal Academie Limburg. De allereerste wedstrijd om de SuperCup vond op 24 september 2011 plaats in Utrecht. Zorg en Zekerheid Leiden veroverde deze grote beker door Donar met 66-60 te verslaan.

In 2012 ging de beker eveneens naar de Leidse formatie door in Den Bosch de winst te pakken met 57-67. In 2013 waren de rollen omgedraaid en moest Zorg en Zekerheid Leiden in de eigen Vijf Meihal genoegen nemen met de tweede plaats. Ook in 2014 was er geen winst weggelegd voor de Leidse formatie. In Groningen was Donar met startende spelverdeler Maarten Bouwknecht met 78-67 te sterk.

Na een droogte van vier jaar mocht Zorg en Zekerheid Leiden in 2018 weer om de SuperCup strijden. Donar was in MartiniPlaza net even beter: 74-69. Als gevolg van de bekerwinst in 2019 mocht Zorg en Zekerheid Leiden op 22 september 2019 aantreden tegen het thuis spelende Landstede Hammers. De Zwollenaren kenden niet al te veel moeite met de Leidse ploeg: 78-68.

Zorg en Zekerheid Leiden begint zondag om 15.00 uur dus aan de zevende wedstrijd om de SuperCup. Voor de tweede keer pas in de eigen Vijf Meihal. Het is de vraag in hoeverre de twee wedstrijden in Italië en het reizen van invloed zijn op het spel van de Leidenaren.

Basketbal Academie Limburg mocht zich afgelopen seizoen kronen tot bekerwinnaar. In een week tijd werd het bekertoernooi, dat toen de strijd om de DBL Cup heette, afgewerkt. Via zeges op Zorg en Zekerheid Leiden en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord bereikten de Limburgers de eindstrijd tegen een al eveneens verrassende tegenstander, namelijk Yoast United. De debutant op het hoogste niveau moest de beker aan het jeugdige Basketbal Academie Limburg laten.

Het blessurespook heeft dit seizoen al vroeg toegeslagen bij de Limburgse formatie. De Amerikaan Andrew Eudy viel vorige week uit met een op het oog zware knieblessure. Sander Hollanders, Joost Bijl en Stijn Hinztbergen misten de nodige oefenwedstrijden door blessures. Met welke spelers Basketbal Academie Limburg de strijd aan gaat binden, is op dit moment nog niet duidelijk. Feit is wel dat de Limburgers hun huid duur zullen verkopen.


BAL Eredivisie SuperCup Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten