Zorg en Zekerheid Leiden staat er goed voor in de finale van de play-offs. Na de overtuigende 112-87 overwinning, afgelopen zondag in de openingswedstrijd van de serie, werd er dinsdagavond in De Maaspoort ook gewonnen van Heroes Den Bosch. Door de 82-89 zege is Zorg en Zekerheid Leiden één zege verwijderd van het vierde landskampioenschap uit de historie. Die zege zou donderdagavond al kunnen volgen.

Toch is het maar de vraag of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Jacob Bergsma, de archivaris van het Nederlandse basketbal, had daar nog wat cijfers voor gevonden. Het is 24 keer eerder gebeurd dat een ploeg in een best of five of een best of seven met 2-0 voor kwam te staan. In 12 gevallen werd het gewoon 3-0, maar in de andere 12 situaties werd de derde wedstrijd gewonnen door de ploeg die met 2-0 achter stond. Historisch gezien kan het dus alle kanten op. In werkelijkheid kan dat natuurlijk ook, want je wint of verliest. Kans is onder normale omstandigheden ook 50%.

Zorg en Zekerheid Leiden maakte aan het eind van het tweede kwart een run om een achterstand van 10 punten te verkleinen naar twee punten. In het derde kwart kreeg Heroes bij een stand van 53-55 een 10-0 run om de oren, waardoor het na drie kwarten 55-65 in Leids voordeel was. Dat bleek genoeg om de wedstrijd te winnen.

Zorg en Zekerheid Leiden profiteerde van de turnovers en de vele gemiste driepunters van de Bosschenaren. Een turnover minder en een drietje meer had een hele andere uitslag op het bord kunnen zetten. Een groot contrast met de eerste wedstrijd toen Heroes Den Bosch razendsnel op achterstand werd gezet.

Het is de vraag welk Heroes Den Bosch morgen in Leiden op het plankier verschijnt. Is er nog moraal om de rug te rechten en een wedstrijd 4 te bereiken of is de ploeg geknakt na een nieuwe nederlaag? De acht spelers in de Bossche rotatie – Miha Lapornik zit donderdag zijn tweede wedstrijd schorsing uit – hebben tot nu toe niet hun beste spel laten zien. DeMario Mayfield is een positieve uitzondering, want zowel in wedstrijd 1 als wedstrijd 2 was hij de gevaarlijkste man bij Heroes Den Bosch: 19 en 26 punten. In het tweede duel kreeg hij steun van Dominic Gilbert die goed was voor 20 punten.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in deze twee wedstrijden alleen maar meer zelfvertrouwen getankt. Wedstrijd 1 was vrij snel een blow-out, maar in het tweede duel bood Heroes Den Bosch meer dan serieuze tegenstand. Riley LaChance en Michael Finke waren in wedstrijd 1 allebei goed voor 23 punten, maar kwamen dinsdagavond slechts zelden in het verhaal voor. Dit keer had Nick King een uitstekende inbreng. King heeft dit seizoen drie keer in Den Bosch gespeeld en was daarin goed voor 25, 24 en 22 punten. Spelen in De Maaspoort ligt de Amerikaan dus wel.

Zorg en Zekerheid Leiden was drie keer eerder landskampioen. In 1978 onder de naam Parker Leiden werd in de finale van de allereerste play-offs Tripper Jeans Punch verslagen. In 2011 bleef Zorg en Zekerheid Leiden het Groningse Donar een neuslengte voor. Dat was dé beroemde finale, waar in de beslissende zevende wedstrijd drie verlengingen nodig waren om de kampioen aan te wijzen. Twee jaar later werd Aris met 4-0 verslagen. Komt daar donderdag een vierde titel bij of gaat het hele circus zaterdag weer verder in Den Bosch?


Eredivisie Finale HeroesDenBosch Play-offs Preview

Meer nieuwsberichten