Zorg en Zekerheid Leiden vertrekt maandag naar Bulgarije. In de stad Stara Zagora wordt dinsdag voor de FIBA Europe Cup gespeeld tegen BC Beroe. Het is de eerste wedstrijd uit de kwalificatieronde voor de FIBA Europe Cup. De return is volgende week woensdag in Leiden. De winnaar van deze tweestrijd plaatst zich voor de groepsfase van de FIBA Europe Cup.

Stara Zagora is een belangrijke stad in het zuiden van Bulgarije. Het is een van de oudste nederzettingen van Bulgarije en Zuidoost-Europa. De stad, die op dit moment bijna 140.000 inwoners telt, werd in het zesde tot vijfde millennium voor Christus door de Thraciërs gesticht. De naam van de nederzetting was Beroe, en dat betekent ijzer. De clubnaam van de tegenstander van Zorg en Zekerheid Leiden grijpt hier naar terug.

BC Beroe werd in 1958 opgericht, na een fusie tussen Botev en Lokomotiv Sports. In 2012 promoveerde de club naar de hoogste klasse. 2017 was het beste jaar in de geschiedenis van BC Beroe, want in dat jaar werd zowel het Bulgaarse kampioenschap in de wacht gesleept als de titel in de Balkan League, waar clubs uit Bulgarije, de republiek Macedonië, Kosovo en Montenegro aan meedoen.

In het seizoen 2017-2018 deed Beroe mee aan de FIBA Europe Cup. De club was rechtstreeks geplaatst voor de tweede kwalificatieronde, maar had tegen Belfius Mons-Hainaut weinig te vertellen. Afgelopen seizoen werd de Bulgaarse bekerfinalist in de halve finale van de play-offs uitgeschakeld. In de Balkan League eindigde Beroe wel bovenaan, maar was de halve finale het eindstation.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft vrijwel een heel nieuw team, maar dat geldt eveneens voor BC Beroe. Aleksandar Yanev Georgiev (13.5 punten, 6.0 rebounds), Stanislav Vaklinov (6.9 punten, 4.9 rebounds) en Ivaylo Tonev (0.6 punten, 0.6 rebounds) bleven de club trouw. Er werden vier nieuwe Amerikanen aangetrokken: Nahshon George kwam over uit Kazachstan, Austin Prince is afkomstig van Limburg United en Reger Dowell ruilde Dinamo Tbilisi in voor BC Beroe. Dan mist u nog één Amerikaan en dat klopt. Dat is namelijk Trey Moses en die was de afgelopen jaren ploeggenoot van Tayler Persons bij Ball State.

Deyan Karamfilov (Lukoil) en Ivan Lilov (Spartak Pleven) zijn verder nieuw aangetrokken. Vanuit het tweede team zijn Evgeni Vasilev (1.3 punten, 0.7 rebounds) en Mihail Kombakov naar de hoofdmacht doorgestroomd, al kregen zij afgelopen seizoen ook al wat speeltijd in het eerste team.

Buiten de Amerikanen van afgelopen seizoen, raakte BC Beroe ook sleutelspelers Nikolay Stoyanov, Tihomir Zhelev en Dalin Bachynski kwijt. Veel zal dus afhangen van de kwaliteiten van de nieuw aangetrokken Amerikanen. Buiten wat oefenwedstrijden is BC Beroe nog niet aan de competitie begonnen. De eerste wedstrijd staat voor 6 oktober gepland, wanneer er aangetreden wordt tegen Levski Lukoil.

De wedstrijd in Bulgarije begint om 18.00 uur Nederlandse tijd.


Beroe Bulgarije Eredivisie EuropeCup

Meer nieuwsberichten