86-71

Datum: dinsdag 1 oktober 2019 · 18:00
Locatie: Municipal Hall, Stara Zagora (Bulgarije)

Europees avontuur aan zijden draadje

Zorg en Zekerheid Leiden is de kwalificatiereeks voor de groepsfase van de FIBA Europe Cup niet goed begonnen. In Stara Zagora speelde de Leidse ploeg een goede eerste helft (49-52). Na rust ging het flink mis bij Zorg en Zekerheid Leiden. Mede dankzij dertien turnovers na rust greep BC Beroe de winst met 86-71. Aan de Leidse ploeg om die negatieve marge volgende week woensdag om te buigen.

Zorg en Zekerheid Leiden bereikte afgelopen seizoen nog de laatste zestien van de FIBA Europe Cup, maar op dit moment zit dat er nog niet in. Het bereiken van de groepsfase zal nog een zware opgave worden. BC Beroe heeft immers een voorsprong van 15 punten opgebouwd en afgaande op het Leidse spel na de pauze zullen de Bulgaren die marge niet zo maar prijsgeven.

In het eerste kwart werd al duidelijk dat de Leidse ploeg verdedigend de nodige moeite met BC Beroe kende. Maar liefst zeven driepunters waren in het eerste kwart van Bulgaarse makelij. Austin Price, die afgelopen seizoen nog in België speelde, nam er daarvan drie voor zijn rekening. Dat Zorg en Zekerheid Leiden nog enigszins in de race bleef, kwam door de driepunters van Jarvis Williams, Braxton Huggins en Sergio de Randamie.

Na zeven minuten spelen was Williams attent door een gemiste vrije worp in een score om te buigen. Daarmee kwam Zorg en Zekerheid Leiden op een 16-18 voorsprong te staan. Een driepunter drie seconde voor het einde van het eerste kwart zorgde wel voor een 29-24 voorsprong voor BC Beroe.

In het tweede kwart speelde Zorg en Zekerheid Leiden prima basketbal. Worthy de Jong liet zich zien met een driepunter, Drago Pasalic volgde dat voorbeeld. Langzaam sloop de Leidse ploeg dichterbij. Een and-1 van Williams zorgde na zes minuten voor een gelijke stand: 45-45. Ondanks vier aanvallende rebounds in één aanval kwam Beroe niet tot scoren, waarna Williams 45-47 op het scorebord dunkte. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg nog een behoorlijke kans na een onsportieve fout van Ivan Lilov. Echter, Persons miste een van de twee vrije worpen en het balbezit aan de zijlijn leidde ook tot niets. Toch ging Zorg en Zekerheid Leiden met een voorsprong van 49-52 de rust in, na scores van Huggins en opnieuw een dunk van Williams, die voor rust al 19 punten noteerde.

Goede cijfers van Zorg en Zekerheid Leiden op de helft: een schotpercentage van 19 uit 32 (59,4%) en slechts drie turnovers zijn prima cijfers. Het controleren van de verdedigende rebound bleek wel een zorgenkindje, want Beroe had al wel negen aanvallende rebounds gepakt.

Wat er in de rust gedronken was, zullen we niet weten. Feit is wel dat de Leidse club slecht uit de startblokken kwam. Het leek wel alsof de scherpte als sneeuw voor de zon was verdwenen. Binnen enkele minuten had de Leidse ploeg al vaker balverlies geleden dan in de hele eerste helft. Toch liep Beroe nog niet weg bij de bezoekende formatie. Dat gebeurde pas in de laatste vier minuten van het derde kwart. Zeven turnovers van Zorg en Zekerheid Leiden kwamen niet van pas in dat kwart. Met de dertiende driepunter schoot Deyan Karamfilov 73-62 op het bord. Een kwartscore van 24-10.

Meteen aan het begin leed Marijn Ververs balverlies en dat leidde tot een onsportieve fout. Beroe profiteerde niet, waarna een drietje van Huggins en een vrije worp van Persons voor 73-66 zorgden. Een 10-2 run van de thuisploeg volgde, waarna Zorg en Zekerheid Leiden met 83-68 achter kwam te staan. De Leidse spelers kozen te vaak voor een eigen kans in plaats van een aanval te spelen. Op Europees niveau krijg je dan de rekening gepresenteerd. Vier seconden voor tijd maakte Huggins nog een persoonlijke fout tegen een scorende Aleksandar Yanev, die zijn bonus vrije worp ook door de ring liet glijden voor een 86-71 eindstand. Om het Europees avontuur te verlengen, zal Zorg en Zekerheid Leiden volgende week woensdag met 16 punten verschil moeten winnen.

“In de FIBA Europe Cup kan een uitwedstrijd moeilijk worden als je bepaalde delen van de wedstrijd het tempo niet controleert”, stelde coach Rolf Franke na afloop. “Met drie turnovers als voorbeeld deden we dat in de eerste helft prima. In de tweede helft lieten we het op dat punt gewoon liggen, waardoor het momentum compleet wegglipte. Uiteindelijk gebeurt er dan vervolgens van alles waar je weinig controle over hebt. Zestien turnovers verder werd het 10 punten verschil en uiteindelijk zelfs 15. Terug naar de video en in Leiden kijken hoe we dit goed gaan maken.”

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Jarvis Williams 21 (8 rebounds), Tayler Persons 19, Braxton Huggins 14, Worthy de Jong 7 (5 assists, 4 blocks), Drago Pasalic 5, Sergio de Randamie 3 en Marijn Ververs 2.