Voor de zesde keer staat Zorg en Zekerheid Leiden in de finale van de Nederlandse play-offs. Voor de derde keer is Heroes Den Bosch de tegenstander in de eindstrijd. De eerste wedstrijd van de best of five finale van dit seizoen staat gepland voor zaterdag 21 mei in de Vijf Meihal, aanvang 20.00 uur. Gaat Zorg en Zekerheid Leiden voor het eerst in de geschiedenis voor een back-to-back kampioenschap?

In die vijf voorgaande finales was de ploeg uit Den Bosch twee keer de tegenstander. Hoewel Zorg en Zekerheid Leiden in deze twee finales thuisvoordeel had, pakte dat in 2012 niet goed uit. De Leidse ploeg verloor de eerste duels. In de vierde wedstrijd sloeg Zorg en Zekerheid Leiden terug, juist op het moment dat de champagneflessen werden klaar gezet. In de vijfde wedstrijd, de derde keer dat de Leidse ploeg in de Vijf Meihal mocht spelen, liep het niet goed af en kon Den Bosch het kampioenschap vieren.

Afgelopen seizoen troffen beide ploegen elkaar weer in de finale. Dit keer was er geen houden aan voor Heroes Den Bosch en won Zorg en Zekerheid Leiden alle wedstrijden: 3-0. Het was tevens de eerste keer dat de Leidse formatie een serie in de play-offs tegen Den Bosch winnend wist af te sluiten. Een reeks die al eind jaren zeventig werd ingezet. Vijf keer stonden de kemphanen in de eindstrijd tegenover elkaar en telkens ging de winst naar Den Bosch. Ook in het laatste seizoen in 1986, voor de langdurige break van eredivisiebasketbal, wist het sponsor- en Amerikaanloze Leiden niet te winnen van Nashua Den Bosch, al was in deze halve finale wel close.

Dit seizoen kwamen beide ploegen elkaar vier keer tegen. In de competitieduels ging de winst naar de thuisploeg. Heroes Den Bosch, dat uit de startblokken schoot en de Domestic League als koploper afsloot, was in de openingswedstrijd van de reguliere competitie op 24 september met 72-64 te sterk. Op 9 januari nam Zorg en Zekerheid Leiden revanche door in de eigen Vijf Meihal met 85-70 te winnen.

Ook in de Nederlandse beker, de zogenaamde Basketball Cup, werden beide ploegen in de halve finale aan elkaar gekoppeld. Zorg en Zekerheid Leiden bewerkstelligde een gunstige uitgangspositie door op 11 februari in de Maaspoort met 80-83 te winnen. Die voordelige marge bleek 13 februari niet voldoende. Heroes Den Bosch zegevierde in de Vijf Meihal met 72-77 om zo door te stoten naar de bekerfinale, die overigens verloren ging tegen Donar.

In de halve finale van de play-offs wees Heroes Den Bosch in drie wedstrijden Donar terug, Zorg en Zekerheid Leiden was na drie wedstrijden klaar met Landstede Hammers. Beide ploegen kregen dus een week de tijd om zich voor te bereiden op de finale. Daarin heeft Zorg en Zekerheid Leiden thuisvoordeel, doordat de Leidse ploeg beter presteerde in de crossborder fase en op punten Heroes Den Bosch in wist te halen.

Arunas Mikalauskas kwam in de halve finale nog niet in actie, maar kwam steeds dichter bij een terugkeer. Worthy de Jong kreeg in de tweede en derde wedstrijd van de serie tegen de Hammers speeltijd, al was het soms nog even zoeken naar het juiste ritme.

Bij Heroes Den Bosch ontbreekt in ieder geval Morgan Stilma. Mike Carlson lag door een infectie ook al tijden eruit, maar heeft de training wel weer hervat. Of hij ook daadwerkelijk een rol gaat spelen in de finale, is nog even afwachten.

De jacht naar het vierde landskampioenschap van Zorg en Zekerheid Leiden (het vijfde als je het kampioenschap van Parker Leiden in 1978 meetelt) begint dus aankomende zaterdag. Er komt sowieso nog een wedstrijd in Leiden, want het gaat immers om een best of five. Dat duel staat gepland voor woensdag 25 mei en begint dan vanwege de finale van Feyenoord al om 19.00 uur. Maar de eerste afspraak is dus zaterdag aanstaande om 20.00 uur.