Tijdens de ledenvergadering van 18 juli jl. hebben de DBL-clubs besloten dat de nieuwe competitie voor het seizoen ‘20-‘21 aanvangt op zaterdag 3 oktober. Bij deze wedstrijden is publiek welkom. Het aantal toeschouwers per wedstrijd is echter afhankelijk van de situatie per speellocatie. Of Zorg en Zekerheid Leiden op 3 oktober opent met een thuis- of een uitwedstrijd is afhankelijk van het aantal ploegen dat komend seizoen deelneemt aan de Dutch Basketball League.

Conform de huidige COVID-19 regels zijn sowieso maximaal 100 toeschouwers toegestaan en indien voldaan wordt aan alle huidige eisen, zoals gezondheidscheck en 1,5 meter, geldt er geen maximum. Alle DBL-clubs gaan werken met strakke protocollen voor het organiseren van wedstrijden. Meer informatie hierover volgt na 1 september. De DBL blijft overigens bij het standpunt dat spelen zonder publiek geen optie is.

 

Op het moment dat deze protocollen worden goedgekeurd door de Veiligheidsregio Hollands Midden zal er meer duidelijkheid zijn over de capaciteit in de Vijf Meihal. Dat betekent dat we tot die tijd ook nog niet kunnen starten met de verkoop van seizoenkaarten omdat we simpelweg nog niet weten hoeveel we in de verkoop kunnen zetten.

ZZ Leiden heeft wellicht de grootste uitdaging van alle clubs, in zoverre dat we een grote businessclub hebben, grote schare van supporters en een verouderde hal die in deze coronatijd voor extra belemmeringen zorgt.

Naast het plaatsen van de leden van de businessclub zullen we proberen zoveel als mogelijk plaatsen te creëren ten behoeve van seizoenkaarthouders. Hierbij zullen de houders van een seizoenkaart in het voorbije seizoen voorrang hebben. Dit is uiteraard niet hoe wij het zouden willen. We moeten echter beslissingen nemen die het mogelijk maken dat er weer gespeeld kan worden. We hopen dat je daar begrip voor hebt.

Finale Basketball Cup
De uitgestelde finale van de Basketball Cup tussen Donar Groningen en Aris Leeuwarden wordt nog in 2020 in MartiniPlaza gespeeld. Momenteel wordt onderzocht welke speeldatum het meest geschikt is en hoeveel toeschouwers volgens het nieuwe protocol bij die wedstrijd kunnen worden toegelaten. De fans worden hierover na 1 september geïnformeerd. Naar verwachting zal de bekerfinale live te zien zijn bij NOS Sport.

Omvang
De omvang van de nieuwe competitie ‘20-‘21 en het definitieve speelschema hangen af van het aantal clubs dat een speellicentie gaat ontvangen van de DBL. Op dit moment hebben 8 clubs ingeschreven. Er lopen nog 3 initiatieven van potentiële nieuwkomers in Gelderland, Den Haag en Almere en ook Apollo Amsterdam overweegt serieus een herintreding in de DBL. Uiterlijk tot 1 september hebben deze initiatieven de tijd om zich in te schrijven.

Indeling en schema
De DBL kent een tweetal scenario’s met betrekking tot de competitie-indeling en het speelschema. Bij 8, 9 of 10 clubs met een licentie wordt een speelschema gehanteerd voor 10 teams, met een dubbele competitie en play-offs. Bij 11 of 12 clubs met een licentie wordt een speelschema gehanteerd voor 12 teams, met een reguliere (enkele) competitieronde en daarna een opsplitsing in 2 poules van de bovenste 6 en de onderste 6 of 5 die onderling een competitie gaan afwerken voor 8 play-off plekken (nummers 1 tot en met 8), gevolgd door de play-offs.


competitiestart Eredivisie

Meer nieuwsberichten