Nu de SuperCup weer achter de rug is, gaat het competitieseizoen dan eindelijk echt van start. Zorg en Zekerheid Leiden begint zaterdag met een uitwedstrijd bij Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball Rotterdam. In het Topsportcentrum naast De Kuip stuit de Leidse ploeg op twee oude bekenden: Jeroen van der List als speler en langs de zijlijn Toon van Helfteren.

Zorg en Zekerheid Leiden kende een moeilijke voorbereiding. Blessures zorgden ervoor dat de ploeg eigenlijk maar twee wedstrijden met het complete team kon spelen. Dat er nog zand in de motor zit, bleek wel tijdens het duel om de SuperCup. In Zwolle sloeg Landstede Hammers al in de openingsfase een gat en dat kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet meer te boven.

Ook de voorbereiding van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord verliep niet zonder slag of stoot. Jeroen van der List, Keyshawn Woods en Raidell de Pree waren geregeld toeschouwer bij de wedstrijden in de voorbereiding, terwijl de nieuw point guard Quentin Snider pas aan het begin van deze week in Rotterdam aankwam en nog geen één wedstrijd met zijn nieuwe team heeft gespeeld.

De Rotterdammers speelden vier oefenduels tegen Nederlandse clubs. Van Donar (89-42) en Den Helder Suns (69-73) werd verloren, maar Basketball Academie Limburg (48-54) en Aris Leeuwarden (58-74) werden verslagen. Wisselende resultaten, maar dat mag gezien de personele bezetting niet als een verrassing komen.

Zorg en Zekerheid Leiden oefende vooral tegen teams uit België, Italië en Duitsland. Alleen op de Open Dag trof de Leidse ploeg een Nederlandse formatie. Apollo Amsterdam was verre van compleet en eigenlijk geen partij voor de Leidse formatie: 105-67.

Hoe beide partijen zich tot elkaar verhouden, valt moeilijk op te maken uit de oefenwedstrijden. Als beide teams compleet zijn, dan lijkt Zorg en Zekerheid Leiden wel de favoriet. De Leidse ploeg won vorig seizoen niet alleen alle competitiewedstrijden en play-off duels tegen de Rotterdammers, maar bleef in het reguliere seizoen ook ongeslagen in uitwedstrijden. De laatste competitienederlaag in een duel buiten Leiden voert terug naar 7 april 2018, toen Zorg en Zekerheid Leiden in de slotseconden met 82-81 van Landstede Basketbal verloor.

Zorg en Zekerheid Leiden zal wel uit een ander vaatje moeten tappen dan afgelopen zondag in Zwolle. Daar was de start niet al te best en dat gebeurde afgelopen seizoen toch ook tegen de Rotterdammers. Geregeld waren de eerste vier scores van de wedstrijden voor Feyenoord, waarna de Leidse ploeg wel weer snel langszij kwam.

Liefhebbers van de voetbalclub Feyenoord kunnen overigens hun hart ophalen. Vorig seizoen speelde Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball in rode shirt, dit seizoen wordt er gespeeld in het originele tenue van Feyenoord.

Het duel in Rotterdam begint zaterdag om 19.45 uur. Er zijn veel mensen door Zeeuw & Zeeuw Feyenoord uitgenodigd, maar de Leidse spelers kijken uit naar de steun van hun supporterslegioen. Uiteindelijk is Rotterdam toch om de hoek. Voor wie niet naar Rotterdam afreist is er een livestream met commentaar van Mark Vrolijk. De livestats zijn hier te vinden.


competitiestart Eredivisie Feyenoord

Meer nieuwsberichten