Voor Zorg en Zekerheid Leiden staat woensdagavond de zesde competitiewedstrijd van dit seizoen op het programma. De Leidse ploeg ontvangt The Hague Royals, een provinciale derby aldus. Waar Zorg en Zekerheid Leiden afgelopen zaterdag de vijfde opeenvolgende wedstrijd wist te winnen, daar mocht The Hague Royals zaterdag het genoegen van de eerste winst smaken. Het treffen begint om 20.30 uur, de livestream al om 20.15 uur.

Wat was het zaterdag genieten van het spel van Zorg en Zekerheid Leiden in het vierde kwart. De verdediging zat potdicht, terwijl de Leidse ploeg aanvallend op volle toeren draaide. Een 77-67 achterstand werd mede door een 4-26 run in de laatste negen minuten omgebogen naar een 85-93 overwinning. Giddy Potts liet zich voorzichtig zien, Marijn Ververs miste in 40 minuten geen van zijn negen schoten, Worthy de Jong deelde 10 assists uit, Luuk van Bree toonde dat hij meer is dan slechts een driepuntschutter en Emmanuel Nzekwesi was weer de force in de paint van de eerste drie wedstrijden van dit seizoen. Het zijn de vijf uitschieters van deze wedstrijd, waarin de Leidse ploeg het ook nog ongeslagen Den Helder Suns de eerste nederlaag aansmeerde.

Die 93 punten van Zorg en Zekerheid Leiden is exact de gemiddelde aanvallende score over vijf wedstrijden. Gelukkig wordt er ook nog verdedigd, want tegenstanders komen gemiddeld niet verder dan 72 punten. En dan komt er nog een goede speler bij, die aan beide kanten van het terrein impact kan hebben. Riley LaChance is op dit moment nog niet speelgerechtigd, maar wie weet lukt dat allemaal wel deze week, als het even meezit voor woensdagavond. Dan kan via de livestream meteen de nieuwste aanwinst worden bewonderd.

The Hague Royals is dus een van de drie nieuwkomers in de Dutch Basketball League. Van de vijf wedstrijden tot nu toe werd alleen Almere Sailors verslagen. In de vier andere wedstrijden liepen de verschillen uiteen van 20 punten (Aris Leeuwarden) tot 46 punten (Heroes Den Bosch).

Toch lopen er wel een paar bekende gezichten in het Haagse. Zo is Bert Samson, twee jaar terug de assistent van Rolf Franke, nu daar actief als hoofdcoach. Een man die opleiden hoog in het vaandel heeft staan. Rick van der Salm is voor de meeste lezers geen bekende naam, maar heeft toch een flink aantal jaren in de jeugdopleiding van Zorg en Zekerheid Leiden gespeeld. De 1.85 meter lange guard komt nu op basis van een dubbele licentie uit voor The Hague Royals. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Eloi Nimako Sarkodee, die afgelopen seizoen deel uitmaakte van de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden.

Van de spelers geniet eigenlijk alleen Deividas Kumelis enige bekendheid. De Litouwse guard kwam een aantal seizoenen uit voor Aris Leeuwarden. Kumelis, die pas drie van de vijf wedstrijden in actie kwam, was tegen Almere goed voor 21 punten, 4 drietjes en 8 assists. De Fransman Tim Troussel is de topscorer van de ploeg met gemiddeld 12 punten per wedstrijd. Eric Kibi, de Congolese international, komt gemiddeld tot 7.6 rebounds.

Het is aan Zorg en Zekerheid Leiden om de zaak niet te onderschatten en de zesde wedstrijd op rij te winnen.


BertSamson Eredivisie TheHagueRoyals Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten