Zorg en Zekerheid Leiden begint komende zaterdag aan het nieuwe seizoen van de Dutch Basketball League. Alle ploegen staan weer op nul en spelen tot halverwege maart een halve competitie om tot een splitsing in de Elite A (de bovenste zes ploegen) en Elite B (de onderste zes ploegen) te komen. De Leidse formatie opent met een thuiswedstrijd tegen titelfavoriet en de eeuwige rivaal Donar.

Op 5 januari werkte Zorg en Zekerheid Leiden nog een oefenwedstrijd af tegen Donar. De Groningers zagen de Leidse ploeg na rust (37-50) snel terugkomen in het duel. Kort na de start van het vierde kwart had de formatie van coach Geert Hammink de achterstand omgezet in een 69-64 voorsprong. Worthy de Jong en Carrington Love gingen de ploeg in deze fase voor. Tot een overwinning kwam het echter niet, want Donar ging er aan de hand van de makkelijk scorende Henry Caruso en Damjan Rudez met een 84-88 zege vandoor.

Donar opende afgelopen zondag de competitie al met een 82-55 overwinning tegen Landstede Hammers. Ondanks het niet meespelen van de geblesseerde forwards Will Moreton en Juwann James kwamen de Groningers veel beter voor de dag dan de Zwolse formatie. In de afgelopen dagen heeft Donar zich ook nog verzekerd van de diensten van Justin Watts. Met zes Amerikanen en een Kroaat beschikt de nieuwe coach Ivan Rudez over de nodige buitenlandse inbreng. Voeg daar nog (ex-)internationals Leon Williams, Willem Brandwijk en Thomas Koenis aan toe en je hebt een zeer sterke, uitgebalanceerde ploeg.

Zorg en Zekerheid Leiden zal zo goed als zeker niet op volle oorlogssterkte aantreden. Troy Koehler, die in de oefenpot tegen Donar doorkwam met 2 punten, zit met een ‘enkeltje’. Of Mees van ’t Hoff al zodanig is hersteld van zijn hersenschudding dat hij mee kan spelen, valt ook te betwijfelen. Het zou de spoeling voor Hammink zeker wat dunner maken.

Het wordt wel de eerste wedstrijd waarin Giddy Potts, Carrington Loven Worthy de Jong tegelijk mee zullen doen. Potts keek in de wedstrijd tegen Donar in burger toe, Love ontbrak tegen Basketbal Academie Limburg en De Jong bleef tegen Aris Leeuwarden aan de kant. Dit trio moet garant staan voor de nodige scores. In de oefenwedstrijd tegen Donar noteerde Love 17 punten en 6 assists, De Jong kwam tot 18 punten, 7 rebounds, 7 assists en 4 steals. Wat Potts kan doen tegen een Nederlandse topclub is nog de vraag. Donar is wel van een ander kaliber dan Aris Leeuwarden en Basketbal Academie Limburg.

Onder de borden deed Emmanuel Nzekwesi van zich spreken door niet alleen fouten uit te lokken bij de lange mensen van Donar, maar ook door 14 punten aan te laten tekenen. Wil Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag mee kunnen doen met Donar, dan is een goede pot van Nzekwesi van belang. Michael Finke en Luuk van Bree zullen ook de nodige rebounds moeten pakken om Donar niet te veel tweede kansen te geven, want uiteindelijk waren in de slotfase de aanvallende rebounds van Donar beslissend voor de uitkomst van de oefenwedstrijd.

De livestream van deze wedstrijd begint al om kwart voor acht met een voorbeschouwing. Zorg dat je er dus tijdig klaar voor zit. LET OP ZZ Leiden is per 16-01-21 overgestapt op een betaalde livestream. Voor meer informatie over hoe dit in z'n werk gaat klik hier 


Donar Eredivisie Preview

Meer nieuwsberichten