Voor Zorg en Zekerheid Leiden begint woensdag in groep I de tweede ronde van het toernooi om de FIBA Europe Cup. In Zuid-Duitsland wacht om 20.00 uur een ontmoeting met medi Bayreuth, de huidige nummer 11 in de Duitse competitie, de BBL.

Naast de sterke Beierse ploeg wacht Leiden in deze poule uit- en thuiswedstrijden met Legia Warszawa (thuis op 15 december, tegen de huidige nummer zes in de Poolse competitie) en Parma-Parimatch Perm (bekend als tegenstander van Heroes Den Bosch, momenteel op de achtste plek in de Russische competitie).

Zorg en Zekerheid Leiden staat in de Nederlandse competitie op een keurige tweede plek. Om tweede te worden in deze Europese poule, goed voor een plek in de kwartfinale, zal het een aantal keren boven zichzelf uit moeten stijgen. Afgelopen weekend, zonder Arunas Mikalauskas (twijfelachtig qua inzet tegen Bayreuth) werd in Leiden helaas verloren van Landstede Hammers. Voorwaar geen goede generale voor een Europees uitduel, wat overigens net als in Nederland zonder publiek in Bayreuth zal worden afgewerkt.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden ternauwernood de tweede ronde haalde (dankzij een overwinning van het Griekse Iraklis op Mornar Bar in de slotseconden), werd Bayreuth eerste in zijn poule met London Lions, Kapfenberg Bulls en jawel, Donar. In Groningen won Bayreuth vrij moeizaam met 64-71, in Duitsland werd het op 10 november een ruime 84-61 overwinning. Alleen in Londen werd één keer verloren door de Duitse formatie.

Bayreuth, al een aantal jaren geleid door de Oostenrijkse coach Raoul Korner (met een verleden bij Den Bosch), wordt al enige tijd geplaagd door blessureleed. Drie starters ontbreken in de selectie: center Andreas Seiferth, small forward Janari Joesaar uit Estland en spelverdeler Cameron Wells (ex-Zwolle). Mogelijk kan Wells tegen Leiden zijn rentree maken. En de veteraan is bepaald geen onbelangrijke factor, gezien zijn leidende positie in het efficiency klassement na de eerste ronde.

De Duitsers verloren tot op heden evenveel competitiewedstrijden als dat er gewonnen werden (vier om vier). De laatst drie duels werden wel allemaal in winst omgezet. Afgelopen zaterdag nog werd er in de Oberfranken streekderby met 84-87 knap gewonnen bij Brose Bamberg. Bij die Duitse club zat tot voor kort de Nederlandse coach Johan Rooijakkers op de bank, maar hij is kort geleden vervangen door een nieuwe, Israëlische coach vanwege tegenvallende resultaten. De Nederlandse assistent-coach Hylke van der Zweep is overigens wel aangebleven in Bamberg.

Vier spelers van Bayreuth zijn belangrijk om uit te lichten. Bastian Doreth, sinds kort opnieuw geselecteerd voor het Duitse nationale team, aanvoerder van de ploeg en verlengstuk van de coach op het veld. Shooting guard en topscorer Marcus Thornton (goed voor gemiddeld 14,4 punten), Terry Allen, een Amerikaanse power forward van 2.03 meter met een goed afstandsschot en Martynas Sajus, een gemakkelijk scorende center van 2.08 uit Litouwen.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden is het, zeker met een beperkte rotatie, belangrijk om de krachten in deze wedstrijd goed te verdelen en vooral verdedigend agressief aan te treden. Een overwinning is niet onmogelijk, maar Leiden zal veertig minuten constant moeten spelen, zonder al te veel balverlies te leiden. Anders weten de Duitsers daar wel raad mee en is de wedstrijd al in een vroegtijdig stadium beslist.


Eredivisie EuropeCup FIBA mediBayreuth

Meer nieuwsberichten