98-93

Datum: woensdag 26 januari 2022 · 19:00

ZZ Leiden op koers in Europa

Zorg en Zekerheid Leiden ligt op koers voor een plek in de kwartfinale van de FIBA Europe Cup. Voor de tweede keer was de Leidse ploeg te sterk voor het Duitse medi Bayreuth: 98-93. Door goed spel begon de Leidse ploeg aan het laatste kwart met een voorsprong van 21 punten. De Duitse opponent kwam in de slotfase nog terug tot 4 punten (95-91), maar Zorg en Zekerheid Leiden bleef, aangemoedigd door een fanatiek publiek, overeind.

In Groep I van de tweede fase van de FIBA Europe Cup gingen drie ploegen aan de leiding, met elk twee gewonnen wedstrijden. Daar hoorde Zorg en Zekerheid Leiden ook bij. Het Duitse medi Bayreuth was nog zonder zege. Een nederlaag tegen Bayreuth zou de Leidse formatie zeer slecht uitkomen.

Gesteund door het maximale aantal toegestane supporters volgens de coronaregels (700 man) schoot de Leidse ploeg uit de startblokken. Binnen vier minuten liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar 10-5. De Duitse formatie mag dan nog niks gewonnen hebben, maar die schud je niet zo maar van je af. Jhonathan Dunn kreeg het vervolgens op z’n heupen en pakte in het eerste kwart uit met drie driepunters (12 punten), waardoor Zorg en Zekerheid Leiden wegliep naar een 27-20 stand na 10 minuten. Einaras Tubutis moest echter al snel plaatsnemen op de bank met drie persoonlijke fouten.

In het begin van het tweede kwart kwam Bayreuth weer terug tot 27-25, maar daarna nam Arunas Mikalauskas het scorende werk over. Mede door zijn vijf punten en een goede inbreng van Luuk van Bree, Worthy de Jong en Marijn Ververs vergrootte Zorg en Zekerheid Leiden de voorsprong naar negen punten: 38-29. Terry Allen (14 punten voor rust, 21 in totaal) bracht Bayreuth weer terug tot 40-36. Twee drietjes van Dunn (een daarvan was een 4-point play) en een dunk van Asbjørn Midtgaard op zijn eerste schotpoging zorgden echter voor een 49-40 ruststand.

Na de pauze duurde het twee minuten voor er weer een Leidse score genoteerd kon worden, namelijk een dunk van Midtgaard voor 51-48. Bij Bayreuth vielen er een paar driepunters via Marcus Thornton en Cameron Wells, in 2011/2012 nog spelmaker bij Landstede Basketbal. Dat bracht de score op 55-54. Zorg en Zekerheid Leiden leek te wankelen, maar vond opeens weer de juiste weg. Onder meer door twee driepunters van Midtgaard en een dunk van Mikalauskas werd weer een gat van 10 punten geslagen: 67-57. De Leidse ploeg rook bloed en denderde aan de hand van driepunters van Maarten Bouwknecht en Luuk van Bree door naar 73-57.

Coach Mauricio Parra, die inviel voor de zieke Raoul Korner, liep tegen een technische fout op. Mikalauskas verzilverde de vrije worp, waarna De Jong 76-57 op het bord dunkte. Het kwart werd uiteindelijk afgesloten bij een stand van 80-59. Game over, zou je denken, maar tegen Duitse ploegen is een wedstrijd pas voorbij als het laatste fluitsignaal heeft geklonken.

Dat was nu dus ook het geval. Halverwege het kwart was de voorsprong geslonken tot 10 punten: 87-77. Zorg en Zekerheid Leiden ging te gehaast spelen en vergat langere aanvallen te spelen. Bayreuth sloop dichterbij, zodat het in de laatste minuut nog maar 95-91 was. Een onsportieve fout van Sacar Anim op een spin dribble van De Jong kwam goed van pas. De Jong benutte één vrije worp, maar uit de balinname werd Bouwknecht na twee snelle persoonlijke fouten naar de lijn gestuurd. Bouwknecht faalde niet en liet 98-91 aantekenen. Dat Wells er nog 98-93 van maakte, deed niets af aan de goede en belangrijke zege van Zorg en Zekerheid Leiden. Het bereiken van de kwartfinale heeft Zorg en Zekerheid Leiden nog volledig in eigen hand na deze must win wedstrijd.

Dunn eindigde het duel met 21 punten. Midtgaard kwam door 14 punten na rust uit op 17 punten. Mikalauskas noteerde 14 punten en 6 assists voor de Leidse ploeg, die net geen 60% schot haalde: 59,7%.