Het is even geleden dat Zorg en Zekerheid Leiden een thuiswedstrijd mocht afwerken. Dit had natuurlijk ook te maken met het window waarin de Orange Lions – met Worthy de Jong – twee wedstrijden afwerkten. Nu gaat de blik weer richting de competitie. Heroes Den Bosch is zaterdag namelijk te gast in de Vijf Meihal.

De laatste thuiswedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden vond op 1 februari plaats. Donar kreeg klop van een Leidse ploeg, die het ook nog moest stellen zonder Tayler Persons. Het werd 81-73 in een kolkende Vijf Meihal. Zo’n ambiance hoort er zaterdag natuurlijk ook te zijn in de wedstrijd tegen Heroes Den Bosch.

Wedstrijden tussen Zorg en Zekerheid Leiden en de Bossche tegenstrever hebben al decennia lang het predicaat klassieker. Sinds de invoering van de play-offs in het seizoen 1977/1978 hebben beide ploegen geregeld met elkaar gestreden om het landskampioenschap: drie keer in de tijd van Parker Leiden en ook nog twee keer als Elmex Leiden. Het laatste eredivisiejaar voor het 20 jaar durende basketballoze tijdperk in Leiden kwamen beide ploegen elkaar nog tegen in de halve finales van de play-offs. Het Leidse gezelschap bestond louter uit Nederlanders, onder wie onder meer Toon van Helfteren, Hans Heijdeman, Bert Kragtwijk, Daan van Egmond en Emill Hagens. Slechts één score voorkwam de uitschakeling van de Bossche formatie, die daarna de landstitel veroverde.

Daarna duurde het 26 jaar voordat de Leidse ploeg in de finale van de play-offs de degens kruiste met Den Bosch. Zorg en Zekerheid Leiden sloot het reguliere seizoen 2011/2012 als eerste af, maar ging in de finale van de play-offs met 4-1 onderuit. Drie van die nederlagen werden in de Vijf Meihal geleden. Een wederopstanding voorkwam dat de strijd in een sweep eindigde. Terwijl de champagne al ontkurkt werd, pakte Zorg en Zekerheid Leiden alsnog wedstrijd 4.

Dit seizoen zijn beide ploegen al drie keer op elkaar gestuit. In het begin van het seizoen kreeg Zorg en Zekerheid Leiden nog een pak slaag in de Maaspoort (109-83), maar op 14 december namen de mannen van Rolf Franke revanche in de Vijf Meihal: 88-78. In de superdrukke maand januari toog Zorg en Zekerheid Leiden op een dinsdagavond naar Den Bosch voor een bekerwedstrijd uit de vierde ronde. Halverwege het derde kwart stond Heroes Den Bosch nog met 66-50 voor. Dit was echter niet genoeg om de zege over de streep te trekken. Onder aanvoering van Tayler Persons en Worthy de Jong herstelde de Leidse ploeg zich net op tijd. Met 89-92 werd een prima overwinning geboekt in de Maaspoort.

Wie de ranglijst van de Dutch Basketball League erbij pakt, ziet een gapend gat van acht punten tussen Heroes Den Bosch, dat derde staat, en nummer vier Zorg en Zekerheid Leiden. Dat beeld is natuurlijk vertekend, want de Leidse ploeg heeft drie wedstrijden minder gespeeld. Vanwege de FIBA Europe Cup zijn er wat wedstrijden naar later in het seizoen verplaatst. Het helpt ook niet mee dat de wedstrijd van 15 februari in Rotterdam al in de eerste minuut van het tweede kwart gestaakt werd.

Heroes Den Bosch heeft te kampen gehad met blessures. Boy van Vliet en Elijah Clarance lagen er enige tijd uit. Het is niet uitgesloten dat beide jongelingen zaterdag weer van de partij zijn. Ordane Kanda, de Belgische geweldenaar van het Rotterdam van enige seizoenen terug, werd als vervanger aangetrokken. Daarnaast heeft Henk Norel ook al zijn opwachting gemaakt voor de Bosschenaren. Met Norel, Thomas van der Mars, Nathan Krill en Stefan Wessels beschikt de formatie van Jean-Marc Jaumin over een aardige luchtmacht. Van der Mars en Norel komen dit seizoen voor het eerst in de Dutch Basketball League in actie. Het zijn twee namen die de basketballiefhebbers wel naar de hal lokken.

Zorg en Zekerheid Leiden was tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball al met een complete selectie aanwezig, alleen haalde dat duel het einde niet. Daarom is het voor het eerst sinds 29 januari, toen de Leidse ploeg thuis speelde tegen Bahcesehir College, dat er in de sterkst mogelijke opstelling kan worden aangetreden.

De Klassieker behoort steevast tot bijzondere wedstrijden. Er gebeurt altijd wel wat. Het zijn ook wedstrijden die je als rechtgeaarde basketbalfan niet mag missen. Kaartjes voor deze wedstrijd koop je hier, maar doe het snel: vol is vol. Zorg dat je dit duel niet aan je voorbij laat gaan!


Eredivisie HeroesDenBosch Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten