Tijdens het reguliere seizoen bleek dat dit inderdaad mogelijk was. Op 17 oktober wist Zorg en Zekerheid Leiden in Zwolle met 68-75 van Landstede Hammers te winnen. Maar het zijn nu de play-offs. Kan dat donderdagavond weer lukken?

De vraag is natuurlijk ook welke spelers er beschikbaar zijn. Arunas Mikalauskas heeft last van zijn knie en liep dinsdagavond in burger rond. Worthy de Jong deed wel mee aan de warming-up. Zijn dribbels en schoten zagen er goed uit, maar voor hem was nog geen speeltijd weggelegd. “Beide spelers willen graag”, zei coach Geert Hammink na afloop. Maar voor ze ingezet kunnen worden, zal er toch nadrukkelijk overlegd moeten worden met de medische staf.

Waar Hammink blij mee was, was het spel van de youngsters Lucas Kruithof en Quincy Tjon Affo. Beide spelers kwamen 13 minuten binnen de lijnen, waarbij Kruithof zelfs als starter vertrok. Het maakt de selectie ondanks het niet-inzetbaar zijn van Mikalauskas en De Jong toch weer een stukje breder. Ook Peter Olisemeka begint zijn draai beter te vinden. Met 8 rebounds werd hij dinsdagavond de beste rebounder van Zorg en Zekerheid Leiden. Daarnaast is hij altijd goed voor het nodige trapezewerk, aan beide kanten van het veld.

Zorg en Zekerheid Leiden speelde een goede pot tegen Landstede Hammers. Als er een dreiging van Zwolse zijde was, dan volgde meteen een gepast antwoord van de Leidse ploeg, die geen seconde achter heeft gestaan. In de tweede helft liep het verschil zelfs op naar 20 punten (79-59), waardoor Hammink Asbjørn Midtgaard en Einaras Tubutis wat langer aan de kant kon houden dan gebruikelijk.

Zorg en Zekerheid Leiden was scherp in de verdediging en kwam er bij balbezit razendsnel uit. Dat leverde de nodige eenvoudige scores op. Bij Landstede Hammers moest veel komen van Dragos Diculescu (19 punten) en Naba Echols (24 punten). Noah Dahlman, normaal een plaaggeest voor elke club in de BNXT League, kwam er gisteren niet aan te pas: 7 punten, 6 rebounds, 6 turnovers. Zorg en Zekerheid Leiden moet rekening houden met een getergde Dahlman die zich voor eigen publiek van zijn goede kant wil laten zien.

Vorig seizoen won Zorg en Zekerheid Leiden ook de eerste wedstrijd van de halve finale tegen Landstede Hammers. In Leiden werd het 97-87. Het daaropvolgende duel in Zwolle ging echter verloren met 90-85. Zorg en Zekerheid Leiden won het beslissende duel vervolgens met 91-74. Het zou de Leidse ploeg goed uitkomen als er donderdag in Zwolle ook gewonnen wordt. Dan zijn er drie kansen om het opgebouwde matchpoint te verzilveren. Maar Landstede Hammers zal zich niet zonder slag of stoot gewonnen geven.

De wedstrijd van donderdagavond begint om 19.30 uur.


BNXT_League Eredivisie LandstedeHammers Play-offs Preview

Meer nieuwsberichten