Zorg en Zekerheid Leiden begint zaterdagavond aan de Elite A. De beste zes ploegen gaan strijden voor het thuisvoordeel in de play-offs. De Leidse ploeg speelt de openingswedstrijd in eigen huis en stuit daarin op Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball.

Hoe zit het ook al weer met het vervolg van de competitie. De beste zes ploegen spelen een hele competitie. De punten behaald uit de eerste elf wedstrijden blijven meetellen. In de Elite A spelen alle clubs 10 wedstrijden, dus de balans wordt opgemaakt na 21 wedstrijden. De onderste zes ploegen komen uit in de Elite B. De twee beste ploegen uit de Elite B plaatsen zich als zevende en achtste ploeg voor de play-offs.

Vier formaties moesten donderdagavond aan de bak om de drie open plaatsen in de Elite A te veroveren. Immers, Zorg en Zekerheid Leiden, Donar en Landstede Hammers hadden zich al eerder geplaatst. Den Helder Suns versloeg zonder enige moeite Aris Leeuwarden en was daardoor meteen geplaatst. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord werd in eigen huis verrassend verslagen door Basketbal Academie Limburg. Door de 87-88 nederlaag moesten de Rotterdammers het resultaat van Heroes Den Bosch versus Yoast United afwachten. Als de ploeg uit Bemmel zou winnen, dan moest Zeeuw & Zeeuw Feyenoord in de Elite B gaan spelen. Zo ver kwam het niet. Heroes Den Bosch kwam in de tweede helft ruim als overwinnaar naar voren, waardoor de Rotterdammers en de Bosschenaren zich kwalificeerden voor de Elite A.

Eerder dit seizoen kwamen beide ploegen elkaar al tegen in Rotterdam. Michael Finke was er toen vanwege een blessure niet bij, terwijl Riley LaChance in dat duel debuteerde. Dat weekend werd de komst van Nick King aangekondigd, dus die was uiteraard nog niet van de partij.

Na twee minuten in het vierde kwart leek er niets aan het handje voor de Leidse ploeg, die een 61-78 voorsprong had genomen. Opeens was de formatie van Geert Hammink het juiste ritme kwijt. Via een 22-4 run kwam Zeeuw & Zeeuw Feyenoord één minuut voor tijd voor te staan met 83-82. In de slotfase wist de Leidse ploeg een nederlaag af te wenden: 84-87. Emmanuel Nzekwesi was weer de gebruikelijke force onder de borden, getuige 24 punten en 12 rebounds. Worthy de Jong zette weer een allround statline neer: 19 punten, 8 rebounds, 7 assists en 3 steals. Riley LaChance kwam tot 15 punten tegen een schotpercentage van 54,5%.

Ondanks de nederlaag tegen BAL gaf Zeeuw & Zeeuw Feyenoord in de twee wedstrijden daarvoor haar visitekaartje af. Zowel Landstede Hammes als Donar werd verslagen door de Rotterdammers. Ploegen onder leiding van Toon van Helfteren staan bekend om een bikkelharde verdediging en strijd tot het einde, wat dus al bleek in de eerste wedstrijd in februari.
De twee topscorers aan Rotterdamse zijde zijn Arunas Mikalauskas (18.4 punten, 1.7 drietjes en 7.5 rebounds per wedstrijd) en Jeroen van der List (18.1 punten, 8.0 rebounds). De Amerikaan Juan Davis komt tot 14.1 punten en 8.7 rebounds per wedstrijd. Ordane Kanda is gemiddeld goed voor 11 punten per wedstrijd, maar is in staat in korte tijd veel punten te maken. Hij is tevens goed voor 5.2 assists per wedstrijd. De vijfde starter is doorgaans Mack Bruining, een felle verdediger met een goede driepunter in huis. Coen Stolk komt van de bank en ook hij schiet goed van ver. Vanaf de bank krijgen Raidell de Pree en de later in het seizoen teruggekeerde Jeroen de Baat de nodige minuten.

Zorg en Zekerheid Leiden kan alle spelers wel gebruiken, zeker een terugkeer binnen de lijnen van Emmanuel Nzekwesi en Marijn Ververs is gewenst. Bovendien is het zaak om meteen vanaf de start bij de les te zijn. Dit is de Elite A en daarin worden geen cadeautjes uitgedeeld. De wedstrijd begint om 20.00 uur, de livestream al om 19.30 uur.