Voor Zorg en Zekerheid Leiden gaat de competitie komende donderdag weer verder. De regerend landskampioen hervat het Nederlandse deel van de BNXT League met een uitwedstrijd tegen Den Helder Suns. De wedstrijd begint donderdag om 19.30 uur.

De coronamaatregelen om de druk op de zorg te verminderen en het aantal positieve besmettingen terug te dringen, hebben als uitkomst dat er bij de wedstrijden van de eredivisieclubs in Nederland tot 18 december geen publiek is toegestaan. Daarmee keert de situatie van de herstart van het vorige seizoen, in januari, weer terug. In deze periode speelt Zorg en Zekerheid Leiden twee keer thuis: op zaterdag 4 december tegen Landstede Hammers en op woensdag 15 december tegen Legia Warszawa voor de FIBA Europe Cup.

Doordat nederlagen ook één punt opleveren (officiële FIBA-regel) is er momenteel sprake van een zwaar vertekende stand. Met slechts één nederlaag uit acht wedstrijden staat Zorg en Zekerheid Leiden op een vijfde plaats. Nog achter Apollo Amsterdam (zes nederlagen uit elf duels), Aris Leeuwarden (drie nederlagen uit tien wedstrijden) en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (vijf nederlagen uit elf wedstrijden). Gerekend naar winstpercentage staat Zorg en Zekerheid Leiden dus gewoon op een tweede plaats, achter het nog steeds ongeslagen Heroes Den Bosch.

Den Helder Suns heeft uit de tien gespeelde wedstrijden slechts twee de winst mogen proeven. In Den Haag werd van de Royals gewonnen en op eigen terrein werd Yoast United een kopje kleiner gemaakt. De Helderse formatie behoort niet tot de hoogvliegers van de competitie. Daarvoor is de formatie van Peter van Noord te veel spelers kwijtgeraakt. Boyd van der Vuurst de Vries, Bolden Brace en Tom Koopman maken geen deel meer uit van de verrassend goed spelende Suns van afgelopen seizoen.

In Ben Kovac hebben de Suns hun enige buitenlandse kracht. De Luxemburger is met gemiddeld 16.6 punten topscorer van de formatie uit de marinestad. Stan van den Elzen volgt met een gemiddelde van 14.7 punten. Nino Gorissen, de razendsnelle spelmaker, komt uit op gemiddelden van 10.9 punten en 3.6 assists. Yarick Brussen pakt evenveel rebounds als punten mee, namelijk 7.5 per duel. Troy Koehler, die vanuit Leiden naar de Suns overstapte, heeft daar ook al weer te kampen gehad met blessures. Van de 10 duels kwam hij vier keer niet in actie. In gemiddeld bijna 14 minuten per wedstrijd noteert Koehler 4 punten en 2 rebounds.

Van Zorg en Zekerheid Leiden kwamen twee spelers in actie tijdens diverse interlands. Worthy de Jong was in de WK-kwalificatiewedstrijd van vrijdag tegen IJsland goed voor 12 punten, 7 rebounds, 2 steals, 2 assist en 1 blok. Tegen Italië leek Nederland in de slotfase op weg naar een stunt, maar zo ver kwam het net niet. Italië won met 75-73. Dit keer kwam De Jong tot 14 punten, 6 rebounds, 2 assists en 1 steal.

Asbjørn Midtgaard kwam met Denemarken in actie tegen Kosovo. Dit is in het kader van een voorronde voor EuroBasket 2025. De Leidse center tekende in dat duel voor 13 punten en 10 rebounds. De winst ging overigens met 78-73 naar Kosovo.


DenHelderSuns Eredivisie Preview

Meer nieuwsberichten