81-59

Datum: vrijdag 3 juni 2022 · 20:00

Het mirakel van Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich geplaatst voor de halve finale van de BNXT play-offs. De woensdag opgelopen achterstand van 14 punten tegen Leuven Bears werd al in het eerste kwart weggewerkt. Bij rust was het verschil nog steeds 14 punten, maar na rust nam Zorg en Zekerheid Leiden snel afstand, om uiteindelijk met 81-59 te winnen. Ruim genoeg om de laatste vier van de BNXT play-offs te bereiken. Daarin wacht zondag al Filou Oostende.

Vooraf klonken er in de Vijf Meihal al geluiden dat dit de laatste wedstrijd van het seizoen zou zijn. Dan hadden die mensen toch even buiten de wilskracht en onverzettelijkheid van de Leidse spelers gerekend. Met Worthy de Jong in de basis (Jhonathan Dunn heeft last van zijn knie en kon donderdag ook niet trainen) ging Zorg en Zekerheid Leiden als een bezetene van start. Maarten Bouwknecht bleef overigens aan de kant vanwege een kniekwetsuur.

Einaras Tubutis liet meteen een drietje los. Daarna kwamen er dunks van Asbjørn Midtgaard (and-1) en twee dunks van Tubutis op de break. Binnen anderhalve minuut stond het al 10-0. Eddy Casteels, de coach van Leuven Bears, kent de Vijf Meihal, weet dat als de ploeg gaat draaien dat er snel veel punten gemaakt kunnen worden en al helemaal als het publiek zich achter de ploeg gaat scharen. Al in het eerste kwart moest Casteels tot twee keer toe naar een time-out grijpen om zijn ploeg weer in het gareel te krijgen.

Halverwege het eerste kwart was de negatieve marge van 14 punten reeds weggepoetst: 21-7. Zorg en Zekerheid Leiden liep na 7 punten op rij van De Jong zelfs door naar 28-7 voordat Leuven zich enigszins herstelde. Het eerste kwart werd bij 29-14 afgesloten.

In het tweede bedrijf kwam Leuven Bears een paar keer terug tot 10 punten, maar dichterbij dan dat kwam de ploeg uit België niet. Met zijn vierde driepunter zorgde Tubutis voor 44-31. Een inside score van Midtgaard bracht de ruststand op 46-32.

In de eerste vijf minuten van het derde kwart bleef het verschil rond de 14 punten schommelen. Totdat Zorg en Zekerheid Leiden door een drietje van Midtgaard en een lay-up van De Jong wegsprong naar 59-40. Even werd het na een driepunter van Arunas Mikalauskas 23 punten verschil (65-42), maar in de laatste minuut knabbelde Leuven Bears daar nog vier punten van af.

De eerste score van het vierde kwart gaf Leuven Bears nog enige hoop op een goed eindresultaat, maar daar maakte Zorg en Zekerheid Leiden snel een einde aan. De Jong scoorde uit een aanvallende rebound, waarna Peter Olisemeka hard over Thibault Vanderhaegen dunkte en zijn bonus ook raak schoot. Daarmee kwam de marge weer boven de 20 punten en dat is de rest van het duel zo gebleven. Uiteindelijk werd het duel afgesloten bij een stand van 81-59. Daarmee werd het seizoen van Zorg en Zekerheid Leiden weer met twee wedstrijden verlengd.

De mooiste quote kwam na afloop van Casteels. “Ik ken Worthy goed genoeg. Hij had zich vast voorgenomen dat dit nog niet zijn laatste wedstrijd voor Zorg en Zekerheid Leiden zou worden.” De Jong speelde bijna 35 minuten en was daarin goed voor 24 punten, 10 rebounds, 4 assists en 1 block. Midtgaard tekende voor 22 punten, terwijl Tubutis 20 punten liet aantekenen.