84-82

Datum: zondag 5 juni 2022 · 15:00

Met kleine marge naar Oostende

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste wedstrijd uit de halve finale van de BNXT play-offs gewonnen. Filou Oostende werd met 84-82 verslagen. Kort voor tijd was het verschil nog acht punten. De Leidse verdediging bleek niet in staat om Keye van der Vuurst de Vries af te stoppen. De Nederlandse speler in Belgische dienst scoorde 21 van zijn 32 punten in de tweede helft. De terugwedstrijd staat aankomende dinsdag op het programma.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de kans op een beter uitgangspositie tegen het eind van het vierde kwart laten liggen. Met nog zes minuten te gaan, had de Leidse ploeg een voorsprong van 11 punten genomen: 72-61. Filou Oostende repareerde de achterstand, maar bij het ingaan van de laatste minuut stond het toch weer 84-76 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Met een driepunter en een and-1 wist Van der Vuurst de Vries de nederlaag tot twee punten te beperken.

Vooraf was er enige angst dat Zorg en Zekerheid Leiden het niet zou kunnen bolwerken tegen het sterke Filou Oostende. Dat bleek allerminst het geval. Er ontspon zich een wedstrijd waar om iedere centimeter ruimte werd gevochten. Zorg en Zekerheid Leiden had aanvankelijk veel moeite met de pick & roll van Oostende, waar Haris Bratanovic en Amida Brimah makkelijk konden scoren. Na een kleine Leidse voorsprong nam Oostende over en liep uit naar 9-13.

Via een dunk van Asbjørn Midtgaard uit een aanvallende rebound en de eerste score van Jhonathan Dunn in drie wedstrijden vond Zorg en Zekerheid Leiden het ritme terug. Dunn zorgde uiteindelijk ook voor de gelijkmaker om zo het eerste kwart te besluiten bij 16-16.

Het tweede kwart opende Zorg en Zekerheid Leiden met scores van Dunn en Arunas Mikalauskas om een klein gaatje te slaan: 21-17. Tot halverwege het kwart werd er om en om gescoord. Na een dunk van Peter Olisemeka greep Dario Gjergja meteen naar een time-out. Zonder succes overigens, want Zorg en Zekerheid Leiden scoorde via een dunkende Midtgaard en een drietje van Einaras Tubutis voor 35-28. Lang kon Zorg en Zekerheid Leiden niet genieten van die voorsprong, want bij het ingaan van de laatste minuut voor rust stonden beide ploegen weer op gelijke hoogte. Een drietje van Tubutis en twee rake vrije worpen van Worthy de Jong zorgden voor een 43-42 ruststand. Opvallend was dat Filou Oostende vanaf de lijn slechts 13 uit 26 schoot en dat Zorg en Zekerheid Leiden bij wist te blijven door al 11 aanvallende rebounds te noteren.

In het derde kwart ging Zorg en Zekerheid Leiden nadrukkelijker op zoek naar een grotere voorsprong. In dit kwart vielen de persoonlijke fouten ook wat beter uit, in tegenstelling tot voor rust. Onder aanvoering van een weer zeer actieve De Jong en Tubutis pakte de Leidse ploeg een voorsprong van zeven punten: 54-47. Het gat groeide nog verder, want door een drietje en een rake vrije worp van Mikalauskas werd het 60-52. Een drietje van de door het publiek constant uitgefloten Levi Randolph werd met gelijke munt terugbetaald door Marijn Ververs. Na een dunk van Demitrius Conger werd het derde kwart afgesloten met een 65-59 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Het vierde kwart startte Zorg en Zekerheid Leiden goed. Via een alley-oop van Dunn naar Olisemeka en een driepunter van Dunn liep de thuisploeg uit naar 72-61. Twee minuten later stond het door een 0-11 run van Oostende weer 72-72. Twee scores van Mikalauskas en een tweede driepunter van Ververs zorgden weer voor een Leidse opleving. Zeker toen De Jong een misser van Ververs reboundde en vervolgens vanuit de hoek een driepunter binnen schoot voor 84-76. Het laatste woord was echter voor Van der Vuurst de Vries: 84-82.

Zorg en Zekerheid Leiden, dat 20 aanvallende rebounds pakte en daar 22 punten uit scoorde, reist dinsdag dus naar Oostende af met een geringe voorsprong. Er mag met één punt verloren worden. Een nederlaag met twee punten betekent verlengen. Bij elke andere nederlaag valt het doek voor Zorg en Zekerheid Leiden. Arunas Mikalauskas werd topschutter met 18 punten. Voor Worthy de Jong waren er 14 punten, 8 rebounds en 5 assists. Jhonathan Dunn kwam tot 13 punten.