78-88

Datum: dinsdag 7 juni 2022 · 20:00
Locatie: Versluys|Dôme, Oostende (België)

ZZ Leiden stunt in Oostende

Veel mensen geloofden er niet meer in. De winst met twee punten in de thuiswedstrijd tegen Filou Oostende leek toch echt te weinig. Zeker ook omdat de Belgische kampioen nog geen één keer in de eigen hal verloren had. Toch was er nog geloof op een goede afloop bij de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden. Met een onwaarschijnlijke 78-88 overwinning bereikte de Leidse ploeg de finale van de BNXT play-offs. Next up: Donar.

Zorg en Zekerheid Leiden kende een goede start. Via een and-1 van Arunas Mikalauskas en twee scores van Einaras Tubutis was het na twee minuten al 0-7 en tijd voor een time-out van Dario Gjergja. Een minuut later was het al weer 6-7, maar Worthy de Jong had er zin in. Hij wilde vast en zeker bewerkstelligen dat zijn laatste wedstrijd voor Zorg en Zekerheid Leiden in de Vijf Meihal zou zijn. Via een driepunter, twee keer een and-1 en twee vrije worpen zorgde De Jong voor een verrassende 10-20 stand na zes minuten spelen. Filou Oostende kwam via twee driepunters van Pierre-Antoine Gillet nog wel dichterbij. Ondanks een doordunk van Jhonathan Dunn op een misser van Luuk van Bree sloot Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart af met een voorsprong van slechts drie punten: 27-30.

De Jong, die vanwege een blessure van Jamayro de Windt ook nog wat minuten als spelverdeler in actie kwam, ging aan het begin van het tweede kwart nog even door en zat op dat moment al op 18 punten. Alleen had hij ook drie persoonlijke fouten, dus werd hij naar de kant gehaald. Peter Olisemeka deed zich nog even gelden door hard over Amida Brimah heen te dunken voor een 27-36 tussenstand. Door goed aanvallend werk van Dunn, Mikalauskas en Tubutis wist Zorg en Zekerheid Leiden op voorsprong te blijven. Vier minuten voor rust knalde Marijn Ververs een drietje binnen voor 39-46. Daarna viel de Leidse ploeg stil. Balverlies en gemiste vrije worpen gaven Filou Oostende kans om met een gelijke stand te gaan rusten: 46-46.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam in de eerste vier minuten na de pauze eveneens niet tot scoren. Pas na vier minuten haalde Ververs de trekker succesvol over. Filou Oostende had in die acht minuten waarin de Leidse ploeg niet scoorde, zelf wel 20 punten gescoord en was uitgelopen naar 59-46. Maar net als in het eerste duel in Leiden waren er in Oostende ook weer bijzondere runs te zien. Van 61-48 liep Zorg en Zekerheid Leiden mede door back-to-back driepunters van Dunn door naar 61-64. In die fase werd Gjergja ook weer bestraft met een technische fout. Een score van Olisemeka uit een aanvallende rebound bepaalde de stand na drie kwarten op 64-66. Al met al een 3-18 run.

Gillet zette beide ploegen bij de start van het vierde kwart nog naast elkaar, maar we moeten natuurlijk niet uit het oog verliezen dat de Leidse ploeg het eerste duel met twee punten had gewonnen. Na een score van Dunn miste Servaas Buysschaert twee vrije worpen (Filou Oostende schoot er 23 van de 26 raak) en dat gaf Zorg en Zekerheid Leiden een zetje. Via een driepunter van Ververs en een score van Asbjørn Midtgaard pakte de Leidse ploeg een 66-73 voorsprong. Bovendien had de Belgische kustploeg al vier teamfouten op haar naam staan.

Keye van der Vuurst de Vries (16 punten) en Demitrius Conger (27 punten) stribbelden nog tegen, maar Zorg en Zekerheid Leiden heeft zoveel ervaring opgedaan in de 18 wedstrijden tellende Europese campagne dat de ploeg zich niet gek liet maken. Na een dunk van Midtgaard voor 70-77, halverwege het laatste kwart, werd het door een drietje van Conger nog 73-77, maar vanaf de lijn zorgden Mikalauskas en De Jong voor een steeds groter wordende marge: 73-81. Dunn kwam in de slotfase nog door met een score en twee rake vrije worpen. Ook De Jong voegde via een score en één rake vrije worpen nog wat punten aan zijn totaal toe. Even was de voorsprong van de Leidse ploeg 12 punten geweest, maar dat het uiteindelijk 78-88 deed niets af aan de feestvreugde.

Hadden we het vorige week nog over het mirakel van Leuven (thuis een achterstand van 14 punten wegwerken), de zege in Oostende is een nog veel grotere stunt. Het kwam al niet voor dat Filou Oostende twee keer op rij een nederlaag moest slikken en in eigen huis al het hele seizoen niet verloren had. Dit was overigens de vijfde wedstrijd tussen beide kemphanen. Filou Oostende won de eerste twee confrontaties, maar daarna was het drie keer kassa voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Worthy de Jong was goed voor 31 punten (60% schot), 11 rake vrije worpen en 4 assists. De andere scores kwamen van Jhonathan Dunn (16 punten, 4 assists), Einaras Tubutis (10 punten, 80% schot, 10 rebounds en 4 assists), Arunas Mikalauskas (9 punten, 5 assists), Marijn Ververs (8 punten, 60% schot), Asbjørn MIdtgaard (6 punten), Peter Olisemeka (6 punten, 75% schot) en Luuk van Bree 2 punten. Lucas Kruithof kwam voor de pauze ook nog even binnen de lijnen.