82-68

Datum: woensdag 1 juni 2022 · 20:30
Locatie: Sportoase, Leuven (België)

ZZ Leiden op achterstand

Zorg en Zekerheid Leiden is de BNXT play-offs niet goed begonnen. In Leuven kreeg de Leidse ploeg met 82-68 klop van de Bears. Zorg en Zekerheid Leiden zal vrijdag in eigen huis met 15 punten verschil moeten winnen om zich alsnog te kwalificeren voor de halve finale van de BNXT play-offs.

De Leidse ploeg moest het in Leuven stellen zonder Maarten Bouwknecht. Hij heeft al langer last van zijn knie en bleef dit duel aan de kant. Het duurde vier minuten voordat Zorg en Zekerheid Leiden aan scoren toekwam. Einaras Tubutis maakte er 9-2 van, want bij Leuven opende Solomon Young met drie driepunters op rij. Toch kwam Zorg en Zekerheid Leiden snel weer bij. In de zevende minuut dunkte Peter Olisemeka 12-12 op de borden. In de laatste anderhalve minuut van het eerste kwart zorgden Arunas Mikalauskas en Worthy de Jong voor een 6-0 run, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart afsloot met een 15-18 voorsprong.

Die voordelige marge was in het tweede kwart al snel weer weg. Beide partijen kwamen om en om tot scoren, totdat Leuven Bears een 6-0 run plaatste om een 29-24 voorsprong te nemen. Er viel even een gaatje, maar door een dunk van Asbjørn Midtgaard, een score uit een aanvallende rebound van Marijn Ververs en een score van Tubutis kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer op gelijke hoogte. Plaaggeest Joshua Heath maakte er vlak voor het rustsignaal 36-34 van.

Leuven Bears kwam beter uit de kleedkamers en opende meteen met een 8-0 run voor 44-34. Pas na ruim drie minuten kwam Mikalauskas door met een and-1. Ook dit keer slaagde Zorg en Zekerheid Leiden er weer in om terug te komen. Midtgaard had met een dunk een and-1 en Ververs knalde een van de weinige Leidse drietjes binnen. Met nog drie minuten te gaan in het derde kwart dunkte Luuk van Bree raak uit een fastbreak en was de marge nog maar één punt. Twee Leidse turnovers gaven Leuven Bears de kans om het derde kwart met een 57-52 voorsprong af te sluiten.

Peter Olisemeka opende het laatste kwart nog met een rake vrije worp, maar daarna volgde een vernietigende 16-0 run van Leuven Bears. Met name Heath en Jakob Cebasek waren niet af te stoppen in de run naar 73-53. Pas na zeven minuten noteerde Zorg en Zekerheid Leiden de eerste field goal (driepunter Mikalauskas). De Leidse ploeg probeerde de achterstand te verkleinen en dat leek ook te lukken. Twee nieuwe driepunters van Mikalauskas en scores van Midtgaard en De Jong brachten het verschil terug tot 10 punten: 78-68. Na twee rake vrije worpen van KeVaughn Allen nam Zorg en Zekerheid te snel een driepunter, waardoor Heath met een onderhands schotje de eindstand van 82-68 op het bord zette. Zorg en Zekerheid Leiden weet dus wat het vrijdag moet doen om te overleven.

Arunas Mikalauskas zette fraaie cijfers neer: 26 punten, 3 driepunters, 5 rebounds, 3 assists en 3 steals. Asbjørn Midtgaard en Einaras Tubutis kwamen aan 10 punten. De andere scores kwamen van Worthy de Jong (8), Marijn Ververs (7), Luuk van Bree (4) en Peter Olisemeka (3). Opvallend was dat Jhonathan Dunn niet verder kwam dan 0 uit 7. Jamayro de Windt, die bij afwezigheid van Maarten Bouwknecht, kwam in 9 minuten ook niet tot scoren.