74-81

Datum: zondag 29 mei 2022 · 15:00
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

Geen back-to-back voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd om voor het tweede seizoen op rij kampioen van Nederland te worden. In een meer dan uitverkochte Vijf Meihal wist Heroes Den Bosch het eerste matchpoint meteen te benutten. Via een 74-81 was het de ploeg uit Den Bosch die als eerste drie finalewedstrijden wist te winnen.

Aan de ambiance heeft het in de vijfde en allesbeslissende wedstrijd zeker niet gelegen. Bijna 2.200 toeschouwers bevolkten de tribunes van de Vijf Meihal. Een groot deel in het blauw gehuld en hopend op een vijfde landskampioenschap voor de Leidse formatie.

Zorg en Zekerheid Leiden speelde een sterk eerste kwart. Via een score van Arunas Mikalauskas en vijf punten op rij van Jhonathan Dunn werd een 7-2 voorsprong genomen. Heroes Den Bosch kwam dankzij Shane Hamminkweer op gelijke hoogte, maar niet voor lang. Dunn bleef scoren en had in het eerste kwart zijn scoretotaal van afgelopen vrijdag al geëvenaard (9 punten). Daarnaast liet Worthy de Jong zien dat hij nog steeds kan ballen. Mede door zijn impulsen liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar een 20-13 voorsprong. Bij het scheiden van de markt na 10 minuten stond het 22-17 in Leids voordeel.

In het tweede kwart openbaarden zich een paar pijnpunten. Heroes Den Bosch knalde er zes driepunters in en reboundend kon de Leidse ploeg zich ook niet staande houden. Het gemis van Asbjørn Midtgaard, die met drie persoonlijke fouten op de bank had plaatsgenomen, deed zich gevoelen. Toch wist Zorg en Zekerheid Leiden in het spoort van Heroes Den Bosch te blijven doordat Dunn ook in dit kwart weer negen punten erin gooide en Luuk van Bree ook tot enkele scores kwam. Niettemin ging de Leidse ploeg rusten met een kleine achterstand: 42-45.

Het derde kwart was in aanvallend opzicht geen vetpot voor beide ploegen. Een kwartstand van 11-11 zegt genoeg. De verdedigende stellingen bleken haast onneembare vestingen te zijn. Met zijn 23ste punt zette Dunn halverwege het kwart Zorg en Zekerheid Leiden weer eens op voorsprong: 49-47, maar zes punten op rij van Austin Price zorgde weer voor een wisseling van de wacht: 49-53. Toch kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer snel terug met een score van De Jong en een dunk van Einaras Tubutis. Clay Mounce besloot het kwart echter met een driepunter, zodat Zorg en Zekerheid Leiden nog steeds tegen een achterstand van drie punten aankeek: 53-56.

Van Bree opende het vierde kwart meteen met een driepunter: 56-56. Het zou dus op de laatste negen minuten aan gaan komen. Daarin moest Zorg en Zekerheid Leiden de bezoekers langzaam laten gaan. Dunn liep tegen een screen van Mohamed Kherrazi op en ging tegen de vlakte. Met een mannetje meer wist Heroes Den Bosch wel te scoren. De Jong perste er nog een drietje uit voor 59-61. De Jong leek vervolgens een drive van Dwayne Lautier-Ogunleye te blokken, maar de arbitrage floot voor een fout. Tot woede van Geert Hammink die bestraft werd met een technische fout. Drie vrije worpen voor Heroes Den Bosch dus. Met vier punten op rij bracht Boy van Vliet de stand inmiddels wel op 59-67.

Halverwege het kwart kwam Mikalauskas door met een driepunter voor 62-67. Verdedigende stops waren nodig, maar dat pakte niet goed uit. Driepunters van Mounce en Lautier-Ogunleye zorgden voor een nog groter verschil: 62-73. Door opnieuw een drietje van Mikalauskas en zes punten op rij van Dunn, waaronder een dunk op een fraaie pass van Mikalauskas, krabbelde Zorg en Zekerheid Leiden terug tot 71-78, met nog iets meer dan een minuut te spelen. Nadat Edon Maxhuni nog een vrije worp had laten liggen, bracht Dunn de stand op 74-79 met nog 16 seconden te spelen. Twee rake vrije worpen van Shane Hammink bezegelden het lot van Zorg en Zekerheid Leiden definitief: 74-81.

Jhonathan Dunn eindigde het duel met 32 punten. De Amerikaan speelde een hele goede serie en zou bij winst van Zorg en Zekerheid Leiden ongetwijfeld MVP van de play-offs zijn geworden. Die eer ging nu op basis van cijfers naar Thomas van der Mars, die erin slaagde om Asbjørn Midtgaard volledig te neutraliseren.

Zorg en Zekerheid Leiden zal de teleurstelling snel weer van zich af moeten zetten, want woensdag wacht al weer de volgende klus. De Leidse ploeg zal het dan in de kwartfinale van de BNXT League play-offs op moeten nemen tegen Belfius Mons-Hainaut of Leuven Bears, die hun tweeluik zondag afronden. Zorg en Zekerheid Leiden begint met een uitwedstrijd en zal dan op vrijdag de thuiswedstrijd mogen afwerken.