Deze week staat voor Zorg en Zekerheid Leiden in het teken van de Basketball Cup. De regerend bekerhouder is doorgedrongen tot de halve finale, waarin een tweeluik tegen Heroes Den Bosch gepland staat. Zorg en Zekerheid Leiden speelt eerst thuis, en wel donderdag 18 januari om 20,00 uur. De return staat gepland voor zondag 21 januari 16.00 uur.

Het wordt donderdag de derde keer dat beide ploegen tegenover elkaar staan. In de twee duels voor het nationale deel van de BNXT League ging de winst telkens naar de ploeg uit Den Bosch. Op 7 oktober werd het in Den Bosch 78-54. Die wedstrijd was eigenlijk na het eerste kwart al gespeeld. De driepunters van Heroes Den Bosch vlogen er vanaf alle afstanden in, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden in het eerste kwart slechts één veldscore wist te maken. Het gevolg was een kwartstand van 25-4 en dan weet je dat het normaal gesproken geen wedstrijd meer gaat worden. In de drie andere kwarten liep het verschil nog één keer op tot 34 punten, maar uiteindelijk werd de marge dus teruggebracht naar 24 punten. Stan van den Elzen werd topscorer met 19 punten en was de enige Leidse speler die in de dubbele cijfers wist te scoren.

Op 23 december vond de tweede ontmoeting tussen beide ploegen plaats. Zorg en Zekerheid Leiden moest het intussen wel zonder Stan van den Elzen stellen. Heroes Den Bosch overigens ook zonder Thomas van der Mars, maar die is (tijdelijk) vervangen door de ervaren Ralf de Pagter. Zorg en Zekerheid Leiden had het lastig tegen de druk van de Bossche verdediging en gig na een ruststand van 23-29 met 55-70 onderuit. Vooral aanvallend kwam het spel van de Leidse ploeg niet uit de verf. Ook nu was er slechts één speler die zichzelf in de dubbele cijfers schoot. Tajion Jones kwam door met 15 punten.

Net na de jaarwisseling haakte ook Maarten Bouwknecht af. Zowel hij als Stan van den Elzen waren er zondag dan ook niet bij in Zwolle. Acht spelers kwamen namens de Leidse ploeg in actie, die het duel overigens knap met 71-76 wist te winnen. Marijn Ververs speelde de volle 40 minuten en zette uitstekende cijfers neer (10 punten, 14 assists). Lucas Kruithof kreeg 38 minuten speeltijd, Tajion Jones en Luuk van Bree kwamen tot 37 minuten. Roeland Schaftenaar en Alex Gross deelden de speeltijd voor de centerpositie. Blijven over vijf minuten voor Duko Bos en drie minuten voor Jibbe Sicking. Het is dus puzzelen geblazen voor coach Doug Spradley met zo weinig beschikbare manschappen.

Er is wel versterking aan de horizon. Brock Gardner, een 3-speler die op meerdere posities uit de voeten kan, is aangetrokken. Het is wachten totdat hij over de juiste papieren beschikt om wat druk bij de andere spelers weg te halen. Of dat donderdag al het geval is, valt te betwijfelen. UWV en IND gaan bij dit soort beslissingen niet over één nacht ijs en al helemaal niet nu het bij de IND ontzettend druk is. We kunnen alleen maar hopen dat er snel duidelijkheid gegeven kan worden.

Heroes Den Bosch is de fiere lijstaanvoerder van het Nederlandse deel van de BNXT League. In de openingswedstrijd van het seizoen kreeg de Bossche ploeg klop van Donar, sindsdien werden alle twaalf duels in de competitie in winst omgezet. De selectie van coach Erik Braal is enorm breed, maar zodra er wat blessures zijn, wordt het ook voor Heroes Den Bosch lastiger. Zonder Emmanuel Akot, Lee Moore en Thomas van der Mars (die er donderdag waarschijnlijk ook nog niet bij zal zijn) werd er afgelopen zaterdag slechts met vijf punten verschil (60-65) van Basketbal Academie Limburg gewonnen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat het laatste kwart met 6-26 door Heroes Den Bosch werd gewonnen, waardoor een verrassende nederlaag kon worden afgewend.

Wil Zorg en Zekerheid Leiden kans maken op een plaats in de finale, dan zal er donderdag sowieso een goed resultaat moeten worden behaald. Immers, zondag is wedstrijd twee in Den Bosch en het resultaat wordt berekend over twee wedstrijden. Zorg dus dat je donderdag naar Arena 1574 komt om je favoriete club aan te moedigen!


BasketballCup Bekertoernooi Eredivisie HeroesDenBosch Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten