Hoewel Zorg en Zekerheid Leiden sinds 2006 vaker tegen Donar heeft gespeeld dan tegen Den Bosch, blijft de strijd tussen Leiden en Den Bosch de basketbalklassieker van Nederland. Een rivaliteit die zijn oorsprong vond in de tweede helft van de jaren zeventig. Komende zondag, op Super Sunday in de BNXT League, staat deze wedstrijd weer op de rol. Om 15.00 uur gaan beide teams weer los in de Vijf Meihal.

Op dit moment springen twee ploegen er in Nederland duidelijk bovenuit: Zorg en Zekerheid Leiden en Heroes Den Bosch. De Leidse formatie heeft van de 14 wedstrijden er twee verloren, Heroes Den Bosch na 14 duels nog steeds een 100% score. Het gat van Zorg en Zekerheid Leiden naar de nummers drie bedraagt drie winstwedstrijden, en dat met nog 6 speelrondes te gaan.

Een van de twee Leidse nederlagen was in de openingsronde van de BNXT League tegen Heroes Den Bosch. In De Maaspoort kreeg Zorg en Zekerheid Leiden met 72-64 klop tegen de ploeg van de nieuwe coach in Bossche dienst, Erik Braal. Beide ploegen slaagden er niet in afstand van de ander te nemen. Halverwege was het 34-30 voor Heroes Den Bosch, na drie kwarten ging Zorg en Zekerheid Leiden aan de leiding: 48-52. Pas in de laatste vijf minuten wisten de Bosschenaren het beslissende gaatje te slaan.

In dat duel werd Arunas Mikalauskas (mede dankzij 10 rake vrije worpen) topscorer met 15 punten. Scorend kreeg de Litouwer steun van Marijn Ververs (11 punten), Einaras Tubutis (11 punten) en Asbjørn Midtgaard (10 punten). Daarbij moet wel worden aangetekend dat de Deense center na rust niet meer tot scoren kwam. Wat de Leidse ploeg toen de das omdeed, waren de 21 turnovers.

Bij Heroes Den Bosch kwamen de meeste punten van de Finse guard Edon Maxhuni (20 punten) en Mike Carlson (18 punten). Thomas van der Mars kwam er in dat duel niet aan te pas (2 punten en 4 rebounds in 13 minuten), maar speelde naarmate het seizoen vorderde steeds beter. Met zijn lengte en ervaring kan hij een geduchte tegenstander zijn van Midtgaard.

Het is nog geen strijd om de eerste plaats, want daarvoor is het gat op de ranglijst net even te groot. Voor het moraal zou een Leidse overwinning zeer welkom zijn. Zeker ook met het oog op de Europese wedstrijd van aanstaande donderdag in Perm.

Hoe dan ook, het zal weer een onvervalste kraker worden. Helaas kan er nog geen publiek bij aanwezig zijn, maar via de livestream en Sleutelstad TV is de wedstrijd goed te volgen. Zal Zorg en Zekerheid Leiden er in slagen om Heroes Den Bosch de eerste Nederlandse nederlaag toe te brengen. Zondag aan het eind van de middag weten we het.


BNXT_League Eredivisie HeroesDenBosch Klassieker Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten