In de BNXT League heeft Zorg en Zekerheid Leiden pas vijf thuiswedstrijden afgewerkt. Dat betekent dat de Leidse ploeg in de Vijf Meihal pas op de helft zit. Daar komt woensdag verandering in, want dan is Basketbal Academie Limburg te gast, aanvang 20.30 uur.

Was Basketbal Academie Limburg (BAL) afgelopen seizoen nog een van de verrassende smaakmakers, dit seizoen gaat het aanzienlijk minder met de Limburgse formatie. De winnaar van de DBL Cup heeft de eerste horde in de Basketball Cup niet overleefd. Ook in de competitie gaat het niet crescendo met BAL. Met slechts vier overwinningen uit veertien wedstrijden weet de formatie van coach Radenko Varagic alleen The Hague Royals onder zich te houden.

Een van de oorzaken voor het minder presteren is het aantrekken van de buitenlandse krachten geweest. Christopher Hudson (momenteel topscorer met een gemiddelde van 14.9 punten) was er van begin af aan, maar de big man Andrew Eudy raakte vlak voor de wedstrijd om de SuperCup tegen Zorg en Zekerheid Leiden dusdanig geblesseerd dat zijn seizoen er al op zat. Dennis Tunstall werd als vervanger aangetrokken, maar deze Amerikaan liep vlak voor het afreizen naar Nederland ook al een blessure op.

Uiteindelijk werd Donovan (DJ) Mitchell naar Weert gehaald. Niet de gewenste lange man, maar een grote shooting guard. Mitchell heeft de laatste vijf wedstrijden wel meegedaan. Hij is goed voor 14 punten en 7.6 rebounds per wedstrijd.

Daarnaast heeft Varagic ook zelden over een compleet fitte selectie kunnen beschikken. Joost Bijl viel voor de eerste wedstrijd al uit met een zware blessure die hem dit seizoen aan de kant houdt. De 2.10 meter lange Stijn Hintzbergen moest na een aantal wedstrijden pas op de plaats maken. Tegen het einde van 2021 werd ook Roel van Overbeek voor langere tijd uitgeschakeld en juist deze ervaren spelmaker (ondanks zijn jeugdige leeftijd) kan men bij BAL niet missen. Niet dat Van Overbeek een veel scorende speler is, maar hij weet zijn medespelers altijd goed in stelling te brengen en is enorm balvast. Juist die rust op de point is o zo belangrijk.

Sander Hollanders en Wietze Nossek zijn twee Nederlandse spelers die een goede inbreng hebben. Hollanders geniet faam als erkend driepuntschutter, maar krijgt van tegenstrevers net even wat minder ruimte. Daardoor scoort hij met gemiddeld 13.3 punten iets minder dan afgelopen seizoen toen hij 14.6 punten aandroeg. Maar laat hem vooral niet vrij aanleggen. Nossek daarentegen draait een beter seizoen. Zijn gemiddelde score nam toe van 9.5 punten naar 11.4 punten (tegen hogere schotpercentages), qua rebounds is hij van een gemiddelde van 4.5 per wedstrijd naar 6.1 gegaan.

Zoals gezegd ontmoetten beide ploegen elkaar voor de start van het reguliere seizoen in de strijd om de SuperCup. Zorg en Zekerheid Leiden won dat duel in Leiden met 87-74, maar moest daar wel hard voor blijven werken. In Weert, voor de BNXT League, werd het in november 59-85. Na de pauze (37-38) trok de zonder Asbjørn Midtgaard spelende Leidse ploeg de verdediging aan en was het snel gedaan met de Limburgse weerstand.

In hoeverre BAL woensdagavond weerstand kan bieden aan de Leidse ploeg, die de laatste wedstrijden met ruim verschil wisten te winnen, is de vraag. Je kunt het allemaal volgen via de livestream.


BAL BNXT_League Eredivisie Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten