Zorg en Zekerheid Leiden komt dinsdagavond in actie voor de Basketball Cup, zoals het NBB-bekertoernooi nu heet. De regerend bekerhouder moet het in de vierde ronde meteen opnemen tegen aartsrivaal Heroes Den Bosch. Eén wedstrijd in Den Bosch bepaalt of Zorg en Zekerheid Leiden doorgaat naar de kwartfinale of dat het bekeravontuur meteen ten einde is.

De vierde ronde is het moment dat de clubs uit de Dutch Basketball League instromen. Doordat er niet, zoals bijvoorbeeld wel in de tennissport, met een plaatsing wordt gewerkt, is het zeker dat minstens twee van de negen ploegen uit de DBL tegen elkaar uit moeten komen. Dat waren er dit jaar zelfs vier, want Apollo Amsterdam en Basketbal Academie Limburg moesten ook in de vierde ronde tegen elkaar.

Dit geldt dus ook voor Zorg en Zekerheid Leiden en Heroes Den Bosch, een wedstrijd die bij een plaatsing wel eens een halve finale had kunnen zijn. Wordt er in de kwartfinale zowel uit als thuis gespeeld, in de vierde ronde wordt alles bepaald in één wedstrijd. Dat duel vindt dinsdagavond dus in Den Bosch plaats.

Eigenlijk hadden deze week op dinsdag en donderdag de kwartfinales afgewerkt moeten worden. Vanwege de Europese beslommeringen van Zorg en Zekerheid Leiden was een eerdere datum niet mogelijk. Dit heeft ertoe geleid dat de winnaar van het treffen van dinsdag twee dagen later al in actie mag komen. Tegen Landstede Hammers. De ploeg uit Zwolle, vorig seizoen verliezend bekerfinalist tegen Zorg en Zekerheid Leiden, gaat dan bij een van de twee ploegen op bezoek voor het eerste duel van het tweeluik. Dit betekent dat in elk geval twee van de vier beste formaties van Nederland er al voor de halve finale uit liggen.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft dit seizoen twee keer de degens gekruist met Heroes Den Bosch. Twee keer won de thuis spelende formatie. Op 2 november werd het 109-83 voor Heroes Den Bosch. Op 14 december nam Zorg en Zekerheid Leiden in eigen huis revanche door met 88-78 te winnen. Vorig seizoen won de Leidse ploeg beide uitwedstrijden.

Het is de vraag in hoeverre Worthy de Jong en Nuni Omot morgen inzetbaar zijn. Het tweetal bleef tegen Basketbal Academie Limburg aan de kant. Zij zagen een zwak optreden van hun ploeg, wat uiteindelijk ook in een nederlaag uitmondde. Zo diep als het dal zaterdag was, zo hoog was de piek enkele dagen eerder. Het bijna complete Zorg en Zekerheid Leiden – alleen Drago Pasalic deed niet mee – rekende af met de Russische miljoenenploeg Enisey Krasnoyarsk. De 89-83 overwinning betekende de eerste zege van de Leidse ploeg in de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup.

Het duel in De Maaspoort begint om 20.00 uur en is ook te volgen via de livestream van Heroes Den Bosch.


BasketballCup Eredivisie HeroesDenBosch

Meer nieuwsberichten