Nu het er naar uitziet dat de Dutch Basketball League na de winter weer van start gaat, willen we een paar verhalen uit In The Paint op deze website publiceren. Normaal is deze seizoengids van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball bij de eerste thuiswedstrijd mee te nemen, maar dat liep dit jaar natuurlijk anders. Immers, publiek was niet welkom bij de wedstrijden. Om weer in de juiste basketbalsferen te komen, gaan we in de komende weken enkele verhalen publiceren. Vandaag deel 3 met Geert Hammink.

Weinig mensen zullen zoveel passie voor basketbal uitstralen als Geert Hammink, de nieuwe coach van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. Hij leeft en ademt basketbal. “Ik heb een competitieve instelling. Dat is de passie. En dat gecombineerd met de mooiste sport ter wereld. Dat is een gepassioneerde combinatie!”

Ooit was er een tijd dat het leven van Hammink niet in het teken van basketbal stond. Hij wil niet arrogant overkomen, maar geeft meteen bij aanvang van het interview al aan dat hij eigenlijk wel goed was in allerlei sporten. Zwemmen, waterpolo, judo en tennis waren de eerste sporten die hij beoefende. Niet zo gek overigens. “Ik heb een passie voor sport in het algemeen.”

Tennis deed hij vanaf zijn zesde jaar. Hammink schopte het tot de Nederlandse fasetraining. Op zijn veertiende was hij al twee meter en dat was toen te lang voor tennis. “Mijn trainer raadde me aan om voor mijn voetenwerk ernaast te gaan voetballen of basketballen. Dat werd dus basketbal.” Na driekwart jaar werd Hammink al geselecteerd voor het Nederlands kadettenteam. “Ik heb toen alle andere sporten laten vallen en me compleet gefocust op basketbal.”

Amerika
Hammink stapte over van Dedein naar Basketiers, waar hij in de promotiedivisie kon spelen. Amerikaanse colleges waren al bezig om Hammink te rekruteren toen hij zestien jaar was. “Mijn ouders hebben steevast gezegd dat ik eerst mijn vwo moest afmaken. Eredivisieteams waren te ver weg en uiteindelijk op mijn achttiende hebben ze gezegd dat ik naar Amerika kon gaan.”

Hammink koos voor Louisiana State University (LSU). Na zijn eerste jaar kwamen Shaquille O’Neal en Stanley Roberts binnen. Laatstgenoemde was in die periode beter dan Shaq. Allebei speelden ze op de positie van Hammink. “Met advies van buiten leek het me wel verstandig om een jaartje te redshirten (dan speel je geen wedstrijden en mag je aan het einde er een jaar aan vastplakken). Dat heeft goed uitgepakt. Achter Shaq speelde ik acht minuten.” In het laatste jaar van Hammink op LSU was Shaq al naar de NBA. “Ik heb toen een goed jaar gehad met gemiddeld 15.7 punten en 10.5 rebounds per wedstrijd.”

NBA
In de jaarlijkse draft voor de NBA werd Hammink in de eerste ronde gekozen door de Orlando Magic. “In samenspraak met het management van Orlando leek het hen goed om ergens een jaar te spelen voordat ik de NBA instapte.” Hammink kwam een seizoen uit voor het Italiaanse Cantù en haakte tegen het eind van het NBA-seizoen weer aan bij Orlando. “Ik was 22, 23 jaar. Ik deed de dingen die op me afkwamen, dat deed ik met volle passie. Ik heb geen moment gedacht dat het vervelend was om naar Italië te moeten gaan. Zo zit ik ook niet elkaar. Ergens waar ik geen controle over heb, moet ik dan minder gepassioneerd de volgende stap pakken?”

Europa
Hammink verlengde zijn Amerikaanse profbestaan met nog twee seizoenen. Zowel voor de Orlando Magic als de Golden State Warriors kwam hij uit. In Europa was inmiddels het Bosman-arrest ingegaan. “Dat bracht een andere dimensie. Als Nederlander mocht je overal in de EU gaan spelen als lokale speler.” De 2.13 meter lange Hammink speelde een aantal jaren in Griekenland en Duitsland, totdat hij in 2004 zijn schoenen aan de wilgen hing. Hij bleef echter volledig actief in het basketbal als spelersagent voor Court Side.

Coach
In die tijd woonde Hammink in een dorpje buiten Nijmegen. ’s Avonds bracht hij zijn jongens naar de training in Nijmegen. “Het is een half uur rijden en dan zit je anderhalf uur in die hal. Stefan Philipsen was toen de trainer van Shane. Ik kende hem niet, maar vroeg of hij geïnteresseerd was om mij als assistent-coach erbij te hebben. Twee weken achter elkaar zei hij nee, maar nadat ik het voor de derde keer vroeg, zei hij dat ik kon komen.”

Samen met Philipsen heeft Hammink vier jaar de jeugd in Nijmegen gedaan en één jaartje in Den Bosch. Drie jaar geleden werd hij benaderd om te helpen Dordrecht op te starten, in beginsel als adviseur. “Daar hielp ik graag mee.” Later werd hij aangesteld als coach van Dutch Windmills, dat het einde van het seizoen niet zou halen. Hij toonde ook in die hoedanigheid hoe gedreven hij bezig was met zijn geliefde sport.

Hammink bleef echter actief op allerlei gebieden met betrekking tot basketbal. Hij gaf commentaar bij NBA-wedstrijden en hield zich bezig met netwerken. In de voorbije zomer werd hij benaderd door Zorg en Zekerheid Leiden. “In de lounge hebben we een gesprek gehad en dat ging heel erg snel. Binnen drie kwartier waren we er wel uit, maar daarna hebben we nog drie uur en een kwartier gezeten. We hebben verhalen verteld en de bekers van de Leidse club besproken. De volgende ochtend was het rond.”

Karaktereigenschappen
Hammink is iemand die naar karakter kijkt. “De spelers van Leiden hebben een hoog kaliber aan karakter. Uiteraard is dat een combinatie met wat ze kunnen op het veld. Tien perfecte gasten die niet kunnen dribbelen of schieten, dat kan niet.” Een van de evaluatiepunten in de karaktereigenschappen is passie. “Voordat we een speler tekenen zit ik in een gesprek met hem niet te vissen naar passie, maar ik kan me niet voorstellen dat ik een goed gevoel krijg bij zijn karaktereigenschappen als passie ontbreekt. Ik ben ervan overtuigd dat er een hoog gehalte passie in deze jongens zit, ook in het team in zijn algeheel.”

Tijdens de voorbereiding zie je een gedreven coach voor de groep staan. Fel meelevend en positief coachend. Waarbij hij vrijwel geen seconde rustig op zijn stoel zit. De passie straalt er werkelijk van af.


Eredivisie GeertHammink

Meer nieuwsberichten