Voordat straks velen van een welverdiende vakantie gaan genieten, willen we toch nog even terug kijken naar het afgelopen seizoen. Wat een onvergetelijk seizoen is het geworden, waarin we hebben kunnen genieten van geweldig teambasketbal.

Voor aanvang van het seizoen dachten we dat corona een minder prominente rol zou gaan spelen. Dat liep echter totaal anders. Al snel mocht er niet meer met publiek worden gespeeld en werden we geconfronteerd met allerlei ‘uitdagingen’. Het duurde tot half maart voordat we weer met volle bak publiek mochten spelen. En toen merkten we ook hoe ontzettend we de fans hadden gemist. ‘Je weet pas wat je mist als het er niet is!!’

Het werd een seizoen waarin diverse records zijn gesneuveld. Het was het eerste seizoen in de geschiedenis dat Nederland en België in een gezamenlijke league zijn gaan spelen. Het was voor het eerst dat we voorronden in de Basketball Champions League (BCL) hebben gespeeld. Het seizoen duurde meer dan 10 maanden. Nog nooit eerder heeft een seizoen zolang geduurd. Er werden maar liefst 69 officiële wedstrijden gespeeld, waarvan 2 voor de BCL, 2 keer een SuperCup (crossborder en nationaal), 16 wedstrijden FIBA Europe Cup (FEC), 20 keer nationale competitie, 10 keer crossborder, 8 keer nationale play-offs, 6 keer BNXT play-offs en 5 keer Basketball Cup. We speelden de allereerste wedstrijd in de BNXT League (supercup tegen Oostende), de allereerste in de crossborder fase (tegen Mechelen) en de allerlaatste wedstrijd in de BNXT play-offs (de ultieme finale tegen Donar).

Sportief was het wellicht het beste jaar uit de geschiedenis van de club. Het begon al in Treviso met de voorronde van de BCL. Ondanks dat de poulefase niet werd bereikt, konden we zeer tevreden zijn met de resultaten die daar werden geboekt. Winst op Mons en verlies van Tsmoki Minsk na een terecht afgekeurde buzzerbeater.

Daarna werd de Nederlandse SuperCup gewonnen, werd door een ongelukkige timing van de wedstrijden de halve finale van de Basketball Cup van Den Bosch verloren, bereikten we de halve finale van de Fiba Europe Cup, een historische prestatie, waarin verloren werd van de uiteindelijke winnaar Bahcesehir College uit Turkije. Vervolgens moesten we in de finale om het nationale kampioenschap in de ultieme vijfde wedstrijden onze meerdere erkennen in Den Bosch.

Tot slot volgden ook nog de play-offs van de BNXT League. Het team wist na een moeizame start in de kwartfinale van de BNXT play-offs (verlies in Leuven met 14 punten verschil) de energie en het ritme weer terug te krijgen om eerst Leuven en in de halve finale gedoodverfd kampioen Oostende aan de kant te schuiven. In een bloedstollende finale tegen Donar werd in de eigen Vijf Meihal uiteindelijk gewonnen en daarmee werd Zorg en Zekerheid Leiden de ‘first ever champion van de BNXT League’ en werd alweer een historische prestatie geleverd. Hiermee werd het seizoen op een formidabele wijze afgesloten.

Het was tevens de laatste wedstrijd van club-icoon Worthy de Jong. Wat een geweldige manier om afscheid te nemen, het behalen van de allereerste BNXT-titel. Worthy werd terecht gekozen tot MVP van de play-offs van de BNXT League. Wat hebben we al die jaren (12-1) van hem genoten. Begin volgend seizoen zullen we nog uitgebreid stilstaan bij het afscheid van Worthy.

Het was een lang seizoen met zeer veel wedstrijden en toch ook wel wat onzekerheden. Het heeft een enorme inspanning gekost en er werd een groot beroep gedaan op de flexibiliteit van onze vrijwilligers en medewerkers, die er telkens weer voor zorgden dat alles vlekkeloos was geregeld. Namens het bestuur wil ik jullie daar nogmaals enorm voor bedanken.

Dank ook aan onze sponsoren die ons grotendeels zijn blijven steunen. Zonder jullie geen topbasketbal in Leiden.

Speciale dank aan onze hoofdsponsor Zorg en Zekerheid die in het seizoen het contract met 2 jaar heeft verlengd. Dank voor het vertrouwen in ons dat jullie hiermee uitspreken.

Maar zeker ook dank aan onze fans. Jullie zijn uniek in Nederland, maar ik weet nu ook dat ik mag zeggen, ook in België. De energie die jullie aan het team hebben gegeven was weer indrukwekkend. Dank, dank, dank voor jullie ongekende steun!!!!

Tot slot natuurlijk ook dank aan het team, staf en coach Geert Hammink. Jullie hebben met elkaar voor een uniek seizoen gezorgd. Jullie waren een echt team dat voor elkaar door het vuur ging. Geniet van het succes, waaraan jullie later nog wel eens zullen terugdenken. Jullie hebben een geweldig hoofdstuk aan de clubgeschiedenis van Zorg en Zekerheid Leiden toegevoegd.

Inmiddels zijn wij alweer volop bezig met het volgende seizoen, waarin het evenaren van het succes van het afgelopen seizoen niet eenvoudig zal zijn. Maar we gaan er wel weer voor. Wellicht zal het ook het laatste seizoen in de ‘oude’ Vijf Meihal zijn. Koop tijdig je seizoenkaart voor volgend seizoen met grote vroegboekkorting tot 15 juli.

Rest mij iedereen nogmaals te bedanken en een heerlijke zomer toe te wensen. Geniet van de vakantie en graag tot volgend seizoen in de Vijf Meihal.

Namens het bestuur van
Zorg en Zekerheid Leiden Basketball
Marcel Verburg
(voorzitter)


Dankwoord Eredivisie Seizoenkaarten

Meer nieuwsberichten